5 basedingredienten para een krachtig verhaal

Je hebt een nieuw productaanbod en wil dat aan je klanten en mogelijke klanten laten weten. Je opent je editor om te schrijven en begin. Veja o que você quer saber sobre o klinkt saai de wij-van-WC-eend-achtig. O que você fez? Narrativa!

Misschien é het een idee om eerst eens te beschrijven welke mosteling er aan het nieuwe aanbod voorafging? Of hoe de verrassende vraag van één klant leidde tot het inzicht dat jij iets te bieden hebt voor een specifieke kwestie? De je laat die klant zelf aan het woord?

Kortom, een feitelijke uiteenzetting is all snel minder interessant dan het verhaal erachter, de zoektocht, de mosteling, het succes. Oftewel, ga -in goed Nederlands- contador de histórias.

Een verhaal de een mening?

Mais informações sobre organizações gigantescas de Raad de Bestuur e outras de Raad de Commissarissen e uma apresentação feita por mais de um kwestie die zij na organização não foi recebida. Elke groep heeft é kwestie te presenteren. ‘s Middags komen de groepen bij elkaar in een landelijke gelegen hotel om voor te bereiden wat ze ‘s avonds zullen presentren.

Samen conheceu dois outros treinadores begeleid ik de groepen em geven nós de sugestão te abrir een verhaal dat de kwestie die zij willen bespreken concreet maakt. Niet meteen slides reuniu todos os dados de een mening op tafel, maar eerst mesmo de menselijke maat. Drie van de vier groepen vinden dat een goed idee. Ze vinden al snel een aansprekend, herkenbaar verhaal dat precies weergeeft wat zij willen bespreken. De vierde groep vindt dat onzin en zal de kwestie direto aankaarten en zo het gesprek openen. Verhalen zijn para kinderen e het kost alleen maar tijd om met zo’n omweg te beginnen.

‘s Avonds, também conhecido como zaal binnendruppelt, é er sprake van enige spanning. De Raad van Bestuur drentelt wat nervo tussen de mensen door en gaat schichtig kijkend achter hun tafel zitten. Duidelijk niet helemaal gerust op wat er gaat komen en met een lid van de Raad van Commissarissen dat meekijkt, is er nog wat meer druk.

De kracht van een verhaal aan het werk

De eerste groep começou. Eén van de groepsleden opent met: ‘Graag neem ik jullie mee terug naar 3 mei 2021 toen Robin de laatste werkdag had…’ Het verhaal ontrolt zich geleidelijk. Iedereen luistert aandachtig. Er wordt geknikt en gehumd, door iedereen. A palavra central do kwestie pode ser aberta e virada para baixo para facilitar a visualização. Groep twee en drie, zelfde.

De vierde groep steekt van wal en poneert een krasse stelling. Groep vier wordt al snel kritisch bevraagd over hun onderzoek, en de raça e diepte van hun klacht. Em plaats van een presentatie para groep ontstaat een debate met zijpaden sobre de technische kant van allerlei detalhes. Het gesprek eindigt en ook de vierde kwestie komt op de flip-over, al ziet niemand ernaar uit dat gesprek te hervatten.

De kracht van een verhaal aan het werk: een mening presentren roept snel weerstand aberto em maakt van je gehoor een kritisch gehoor. Een verhaal sobre een mens van vlees en bloed maakt van de toehoorders luisteraars die meeleven en de verhaallijn volgen. Daarmee kost een verhaal vertellen misschien meer tijd, maar bespaar je frictie en weerstand (en dus tijd) door gezamenlijkheid die ontstaat. Kun je daarna altijd nog de zaak feitelijk bespreken, maar pas nadat er een verbing tussen iedereen is ontstaan.

Hoe maak je een verhaal?

Também het je wat lijkt om dat wat je te vertellen hebt te vatten em een ​​verhaal de om te openen met een verhaal, dan é de vraag hoe je tot verhalen komt. O que é een verhaal dat aandacht wekt en vasthoudt?

Dentro Contação de histórias em de praktijk. Creatief schrijven por een merk (afiliado) geeft Maarten van der Meulen allerlei aconselha sobre verhalen vertellen. Zijn centrale punt é dat je zoekt naar gebeurtenissen en personen die emoties oproepen en daarmee voor een verbinding zorgen.

Dat betekent dat de personen in je verhaal herkenbaar moeten zijn en iets mee moeten maken dat boeit. Iets wat je nieuwsgierig maakt naar het verloop. De in het boek gebruikte omschrijving van een verhaal door Cron sluit daar mooi bij aan:

Uma história é como o que acontece afeta alguém que está tentando alcançar o que acaba sendo um objetivo difícil e como ele(a) muda como resultado.

5 fundamentos para contar histórias

Van der Meulen noemt 5 basedingrediënten para storytelling:

  1. Communiceer vanuit de *por que*. Geralmente em wat minder managementjargon: qual é a melhor parte do produto? Elk verhaal dat conheceu het wezen van de zaak te maken heeft, é hoogstwaarschijnlijk een boeiend verhaal. De ontstaansgeschiedenis de groei bevat vasto interessante verhalen. Zoals het verhaal sobre Old Timers-drop de Chocolonely de Tony.
  2. Zorg voor een goede verhaallijn. Een boeiende verhaallijn, de enredo, houdt de aandacht vasto. Em het boek wordt een aantal archetypische plots genoemd die je kunt gebruiken. En ook al kent je gehoor de afloop van een verhaal, dan nog kan de weg ernaartoe boeiend zijn.
  3. Vertel sobre tegenslagen en dilema. Frictie en plot- en karakterontwikkelingen zorgen voor identificatie en spanning. Goed nieuws of louter lof is minder interessant dan een reviravolta na trama.
  4. Caracteres Vanuit Schrijf. Door een karakter een ontwikkeling the laten doormaken of tegengestelde karakters te hebben (portastatende protagonista em ferrugem, wijze mentor) ontstaat é uma dinâmica interessante.
  5. Communiceer conheceu de juiste middelen. Afhankelijk de wat je wil bereiken bij wie kies je een platform e gebruik je de unieke eigenschappen van dessa plataforma.

In de praktijk?

O título do livro de Van der Meulen é Storytelling in de praktijk no livro maakt dat waar. Je leest stap-voor-stap hoe je een verhaal opbouwt en vindt aan het eind van elk blok een aantal denkoefeningen. Zoals vragen die je aan medewerkers of klanten kunt gaan stellen op zoek naar een verhaal, of een waarnemingsoefening om in het alledaagse leven verhalen te vinden.

De schrijfoefeningen zijn interessant om te doen. Ze staan ​​wat verspreid door het boek dus zoek er naar als je wil oefenen met anders vertellen van hetzelfde verhaal.

  • herschrijf een deel van je verhaal em câmera lenta
  • herschrijf een deel van je verhaal em staccato
  • herschrijf het einde naar drie verschillende eindes

De uitleg over tone of voice en uitleg van het Brand Personality Spectrum kunnen je helpen na te gaan of het verhaal in stijl past bij jou of jouw merk.

Daarnaast vind je veel voorbeelden van verhalen door het boek verspreid. De voorbeelden komen wat laat, em inleiding tinha het wezen van een verhaal met een verhaal geïllustreerd kunnen worden, maar daarna een keur aan verhalen, soms wel drie pagina’s aan tekst. Daarbij ook interessante como o Club Brugge também morre em uma versão de Winnie de Poeh’achtig aan torcedores duidelijk maakt dat clubliefde mooi é maar er grenzen aan zijn.

Het boek sluit af conheceu de aanbeveling een aantal revises te doen, aangezien elke tekst beter kan. De revisies variëren van het her-onderzoeken van de verhaallijn en het karakter tot spellingsregels of het advies je tekst te laten proeflezen. Misschien é o último wel het belangrijkst en handig al snel te doen, para você ver o texto verder verfijnt.

Abra aantal plekken kun je naar de site bij het boek om verder te lezen, dus geen gebrek aan inspiratie.

O que é o sleutel tot een goed verhaal?contação de histórias em praktijk

Livro Contação de histórias em de praktijk. Creatief schrijven por een merk (afiliado) ‘coacht’ jou als schrijver door het proces om een ​​goed verhaal te schrijven. Soms está treinando nas escolas, ‘Na lezen van dit hoofdstuk kun je…’ Maar stap-voor-stap werk je aan verhaallijn, een persona van je karakter feito en toon en stijl.

Het verhaal heeft niet die ene sleutel tot suces, zoals Made to Stick van de Heaths met as letras SUCCES doen of de krasse oneliner als Não dê a eles 4. Dê a eles 2 + 2 maar is een grondige, complete schrijfhulp.


Source: Frankwatching by www.frankwatching.com.

*The article has been translated based on the content of Frankwatching by www.frankwatching.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!