A legek Jaguarja – 30 éves a Jaguar XJ220 – Auto-Motor

A 220 VAN rendszámú előszériás példányt tesztelési céllal 1991 márciusában gyártották, és a világ számos versenypályáján kipróbálták. Az XJR-6-os versenyautóban használt, idejétmúlt V12-es helyett egy friss fejlesztésű V6-os turbómotor került a szériagyártásra szánt változatba. A műszeregység rálógott a vezetőajtóra

KORSZAKVÁLTÁS
1965-ben a Jaguar jövője veszélybe került, amikor a karosszériákat beszállító Pressed Steel Company a British Motor Corporation tulajdonába került. Az alapító, William Lyons nem látta biztosítottnak a gördülékeny együttműködést, nem volt, aki átvegye tőle a céget, úgy érezte, jobb, ha elfogadja a BMC ajánlatát, ezzel a márka az állami tulajdonú vállalat része lett. Egy korszak lezárult, az új időszámítás azonban rányomta a bélyegét a patinás névre, ugyanis a rosszul szervezett cégóriáson belül a Jaguar sem tudott kellőképpen érvényesülni. Egyetlen megoldás a privatizáció volt, amit Margaret Thatcher kormánya é támogatott, Sir John Egan elnök ugyanis meggyőzte a British Leyland Motor Corporation vezetőségét, hogy önállóan é életképes lesz a Jaguar. Ennek köszönhetően 1984-től ismét jegyezték a tőzsdén, de ahhoz alaposan át kellett szervezni a működését, hogy visszaszerezze régi dicsőségét.

Um világ leggyorsabb sorozatgyártású autója saját videójátékot é kapott. A Core Design Fejlesztése 1992-ben Amiga, majd 1993-ban Mega-CD plataforma é megjelent. Jim Randle (1938-2019, fent) az XJ220-as mellett az 1975-ös XJ-S és az 1986-os XJ40-es fejlesztésében is kulcsszerepet játszott. Keith Helfet (emprestado) formatervét szélcsatornában tökéletesítették tovább, ahol méretarányos modelleket vizsgáltak

VERSENYSZELLEM
Um friss modellek, például az XJ40-es fejlesztése mellett a versenypályákon elért sikerekre é szüksége volt a Jaguarnak. A Túraautó Európa-bajnokságon aratott 1983-as győzelem után gyári támogatást, illetve V12-es motort biztosítottak a Group 44 Racing csapatának az IMSA GT-ben, majd Le Mans-ban, ezenkívül a Sportautó-világbajnokság a C-csoportjában is rajthunjában V12-es XJR-6-ossal. Jim Randle, um Jaguar vezető mérnöke állt elő a korszak legnagyobb őrületének számító B-csoportos raliautó és az ahhoz szükséges homológ utcai sportautó ötletével. Ez a koncepció az 50-es éveket idézte, amikor a C-Type-pal a tulajdonos elautózott a versenypályára, részt vett a futamon, majd hazavezetett. Az ígéretes terv ugyan tetszett a menedzsmentnek, a szükséges anyagi keret azonban nem állt rendelkezésre az új projekthez. A legtöbb, amit tehettek, hogy önkénteseket toboroztak az alkalmazottak közül, a „Szombati Klub” 12 tagja a szabadidejében dolgozott az autón.

A 90-es évek stílusában megrajzolt formatervhez az 1966-ban egyetlen példányban készült XJ13-as versenyautó prototípusból merítettek ihletet. Kis széria esetében nem éri meg saját hátsó lampát tervezni, az XJ220-as az 1989-es Rover 200-asét kapta meg, a külső tükrök több más szuperautóhoz hasonlóan a Citroën CX-ről érkeztek

MÚLTIDÉZES
A hagyományokat szem előtt tartva korának leggyorsabb autója, az akkor 40 éves XK120-as volt a követendő példa. A 120 mérföld/órás sebességre képes Jaguar szellemi örökösének a 220 mérföld/órás végsebességet kellett elérnie, ezért az XJ220-as nunca kapta. A jól csengő elképzelés szerint a versenypályákon már bizonyított V12-es motorban, illetve a B-csoportba szánt technika miatt összkerékhajtásban gondolkodtak. Um prototípus megépítéséhez sokféle egyedi alkatrészre volt szükség, um beszállítók ezeket mind szívességből biztosították jövőbeli megrendelések reményében. A méltó formaterv megtalálásához két modellt építettek, végül Keith Helfet munkáját találták jobbnak, mert utalt az 1966-os XJ13-as versenyautóra, és első ránézésre Jaguarnak látszott. Mindenképpen egy tömbből faragott hatást keltő, áramvonalas külsőt képzeltek el, a légcsatornában egy 1:4 méretarányú modellt teszteltek, majd a végleges alumíniumkarosszériát a Motor Industry Research Association készítette el.

Em 1988-ban, Birminghamben kiállított tanulmányautó tengelytávja elérte a 2845 mm-t, a végleges változaté viszont már csak 2640 mm volt. Az 1560 kg-os karosszéria leszorítóereje 322 km/órás sebességnél elérte az 1400 kg-ot!

SZENZÁCIÓ
Um hobbiból megépített szupersportautó közönségpremierjét az 1988-as birminghami British International Motor Show-n tartották, bár az XJ220-ast adicionando um marketingosztály sem látta, elsősorban azért, mert a kiállítás napjának hajnalán készült el! Egy héttel korábban Sir John Egan persze jóváhagyta a bemutatást, um Jaguar standján kijelölt helyére azonban az utolsó pillanatban jutott el az ezüstszínű mintadarab. Amikor hivatalosan é leleplezték az autót, az egyik közeli standon kiállított Ferrari F40-esről é elterelte a figyelmet! A számítások szerint 90 000 ember ment el a kiállításra csak azért, hogy láthassa a felfelé nyíló ajtókkal, átlátszó motorháztetővel, hátsókerék-kormányzással, állítható magasságú futóművel, négycsatornás blokkolásgátlóval és csaknem minden korabeli kényelmi extrával felszerelt prototípust. Mivel a B-csoportot 1986-ban betiltották, csak azoknak a komoly érdeklődőknek köszönhető, hogy nem került a süllyesztőbe, akik elővételi jogot vásároltak rá.

Hirdetés


Source: Autó-Motor by www.automotor.hu.

*The article has been translated based on the content of Autó-Motor by www.automotor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!