A magyarok magasról tesznek a vadonatúj mobilokra

Bár az olyan nagy gyártók, mint az Apple vagy a Samsung éves mobiltelefon-bemutatóit nagy várakozás előzi meg, az elmúlt évek rendre kicsivel erősebb processzorról, több memóriáról, 5G-ről, esetleg nagyobb kameraszenzorról szóltak, és be-be dobtak olyan újdonságot, amely vagy elnyerte a vásárlók tetszését, vagy nem.

A legtöbb brasa számára az 1-2 évvel korábban bemutatott készülékek bőven megfelelnek és nem sietnek kisebb vagyonokat adni a legújabb modellekre. Az utóbbi megállapítás különösen igaz a nem túl fizetőképes piacokra, hortelã amilyen például um magyar é.

Az éves cserére a gyártók többek közt úgynevezett “trade-in” programokkal próbálják rávenni az embereket. Ennek lényege, hogy a jó állapotú egy-két éves készülékeket beveszik a felhasználóktól és – például egy előfizetési díj fejében – rendszeresen adnak helyette egy új modellt.

Éppen ez a gyakorlat az, amely hajtja a felújított okostelefonok piacát, amelyeket a gyártók szakemberei tesztelnek és hoznak újszerű állapotúra, hogy újra – immár nem egy elsődleges (észak-amerikai, nyugat-európai) piacon. Persze a gazdagabb országokban é akadnak vevők ezekre a készülékekre.

A magyarok többsége nyomja, amíg tudja

Emellett az olyan gyártók, mint az Apple a korábban bemutatott készülékeiket é kínálatban tartják, é mi sem mutatja jobban ezek értékállóságát, mint hogy jelenleg egy iPhone 13 kezdőára 800, az iPhone 12-é 700, az iPhone 11-é pedig 500. Magyarországon ez úgy néz ki, hogy a jelenlegi legújabb 13-as széria kezdőára 335 ezer forint, 12-é 290 ezer, tehát csak 45 ezer forinttal olcsóbb, 11-ért pedig 215 ezer forintot kell fizetni.

Nem csoda, hogy a magyar fizetések mellett az emberek nem rohannak évente a boltokba, de még két évente sem nagyon.

UMA Pulzus Kutató reprezentatív felmérésre szerint a megkérdezett magyaroknak mindössze 1 százaléka cseréli évente a telefonját, 13 és 24 hónap között cserél 12 százalék25 és 36 hónap között, tehát három éven belül 35 százalékés a legtöbben, 52 százaléknyian 36 hónapon túl, vagyis vélhetően addig használják, amíg el nem romlik vagy a szoftveres támogatás hiánya már zavaró.

Nem meglepő módon az idősebbek, vagyis a 60 éven felüliek körében a legnagyobb a száma azoknak, akik hosszabb ideig tartogatják a telefonokat, de a kétéves csereciklus nem a legfiatalabbak, hanem a 40-59 évesek körében a legnépszerűbb, amelynek oka vélhetően a magasabb kereset lehet .
Ennek ugyanakkor ellentmond az, hogy a kétévente cserélők között nagyobb arányban vannak az alap- és középfokú végzettségűek, mint a diplomások. Fontos megjegyezni, hogy a kutatás nem kérdezett rá a telefonok árára, tehát könnyen lehet, hogy a gyakrabban cserélők olcsóbb készülékeket vásárolnak.
A lakóhely szerinti bontásból nehéz bármilyen következtetést levonni, nagyjából kiegyenlített a csereidőszak a kisebb településen élők és a budapestiek körében is.

Ezt kell tudni a kutatásról!

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.
Csatlakozz a Pulzushoz! Légy Te é véleményvezér!”


Source: Napi.hu by www.napi.hu.

*The article has been translated based on the content of Napi.hu by www.napi.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!