A válságok ára, avagy mennyit buktak az egyes országok a krízisben?


Szemléltetésül a cikk egy egyszerű megközelítést használ. A 2008-as nagy pénzügyi válság előtti 7 éves, 2001-2007 közötti periódus (országonkénti jellemzőket figyelembe véve néhol kevesebb, mint 7 év) vásárlóerő-paritáson mért GDP növekedésének trendjét kivetíti az elkövetkező évekre, és az így elért GDP szintet vetíti össze az aktuális , 2021-es PIB szinttel. Általában elmondható, hogy a 2008-as válság ellőtti 7 év makrogazdasági szempontból aránylag kiegyensúlyozott periódus volt, egy pár kivételtől eltekintve a megfigyelt országokban azdós infláció, a költségvetési hiveteltől é as alac. Azonban um megfigyelt növekedési tendência kivetítése több fenntartást é igényel. Legfőképp, hogy a kivetített növekedés a realizált és nem a potenciális GDP növekedést veszi figyelembe a válság előtti évekre. Um potencial növekedés egy becsült érték, ami változhat és szokott é változni az évek folyamán a demográfiai trendek és az alkalmazott technológia fejlődésével. Másfelől a V-4 országok egy felzárkózó szakaszban vannak, aránylag gyors növekedést realizálva. Ha nem tudnak hasonlóan gyors növekedést felmutatni az elkövetkező években akkor a kivetített trendek a valós potenciálnál magasabb értéket fognak kimutatni. Mindazonáltal a használt megközelítés jól tudja szemléltetni a veszteségeket, amelyeket a vizsgált országok elszenvedtek a mély válságok miatt.

Az ábrák azt mutatják, hogy milyen nagyságrendű éves növekedésnek kellene a következő években bekövetkeznie ahhoz, hogy a GDP értékek elérhessék a trend szerinti szintet 5, illetve 10 év múlva. Az ábrák a következő pályákat mutatják be:

  • a tényleges GDP értékét a megfigyelt periódus elejétől 2021-ig bezárólag;
  • az exponencialis trend alapján számított GDP értékét; valentão
  • uma tendência kivetített szint eléréséhez szükséges 5, illetve 10 éves felzárkózási pályát.
Forrás: Banco de Dados da OCDE. Az Egyesült Államok esetében a trend számítás 2002-től kezdődik, mert 2001-ben rendhagyó okok miatt a GDP növekedése átmenetileg jelentősen visszaesett

Az Egyesült Államokban a GDP-nek évi 7,68%-kal kellene növekednie ahhoz, hogy 5 év alatt elerje trend GDP szintet, és évi 5,36%-kal, ha veszteség behozatalát kitoljuk 10 évre.

Ez jóval meghaladja az amerikai gazdaság potenciális növekedéset. Az eurózónában ezek az értékek 5,58% por év 5 évre kivetítve é 3,75% por év 10 évre kivetítve. Ezek a növekedési pályák se tűnnek realisnak. Ha külön-külön vesszük Németországot, Franciaországot, az Egyesült Királyságot és Spanyolországot, egyik országban sem tűnik realisnak a szükséges évi növekedés a veszteség behozatalához az 5 vagy 10 éves horizonton.

Forrás: Banco de Dados da OCDE. Németország esetében a trend számítás 2004-től kezdődik, mert 2001-2003 között a GDP növekedése átmenetileg jelentősen visszaesett

A V-4 országok közül Lengyelországot kivéve mar két számjegyű éves növekedésre lenne szükség minkét időhorizonton. Viszont, mint fentebb említettük, mivel ezek az országok jelenleg felzárkózási szakaszban vannak, tehát aránylag gyorsan növekednek, a kivetített trendek valószínű irreális szinteket mutatnak, felfelé torzítva a veszteségeket. Bár a felzárkózás feltehetően folytatódni fog, veszteséget ezek az országok is elszenvedtek, mert 2020-ban mind a négy ország recesszióba süllyedt, s így a növekedés üteme megtört.

Forrás: Banco de Dados da OCDE. Magyarország és Szlovákia esetében a trend számítás 2006-ig tart, mert 2007-ben rendhagyó okok miatt a GDP növekedése átmenetileg jelentősen eltért a korábbi trendtől

Az alábbi táblázat a 2021-ben elszenvedett veszteséget mutatja a trend GDP szinthez képest százalékban, valamint az egy főre jutó GDP-ben, dollárban. Ez utóbbi illusztrálja a legszemléletesebben a válság okozta veszteségeket. Amerikában az egy főre jutó veszteség közel 15 ezer dollár, Németországban közel 13 ezer dollár. Ennyivel lehetne nagyobb vásárlóerő paritás alapon az egy főre jutó jövedelem, ha nem következtek volna be az említett válságok. Mint fentebb említettük, ezek a számítások nem veszik figyelembe a becsült potenciális növekedést csak egyszerűen kivetítenek egy aránylag békés, kiegyensúlyozott periódusban megfigyelt növekedési trendet. Viszont rámutatnak arra, hogy a válságok súlyos, legtöbbször behozhatatlan jóléti veszteségeket okoznak. Ez jó ok arra, hogy minden ország növelje válságálló képességét, egyrészt a sebezhetőség csökkentésével – ez főleg a kisebb nemzetgazdaságokra vonatkozik – másrészt a versenyképesség növelésével és ag fenntarthatóvel növekedés feltéterleinek.

Veszteségek a trend GDP-hez képest
Veszteség a trend GDP-szinthez képest PPP alapon 2021-ben (tendência / aktuális) Veszteség 2021-ben PPP alapon az egy főre jutó GDP-hez képest dollárban számítva (tendência – aktuális)
EUA 24,30% 14 932,10
EZ 19,10% 8 281,40
GER 26,30% 12 938,30
FRA 17,60% 7 433,70
Reino Unido 25,00% 10 949,30
ESP 57,70% 20 505,10
HUN 51,90% 16 889,20
PLN 14,50% 4 775,30
CZK 61,20% 22 825,50
SVK 60,50% 19 851,30
Forrás: https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=60705 és https://stats.oecd.org/index.aspx?queryid=61433 és https://stats.oecd.org/Index. aspx?DataSetCode=POPPROJ

Válságok mindig voltak és lesznek, és minden válságnak más és más az oka, előzménye, lefutása, rombolása. Azok az országok, amelyeknek a válságálló képessége robusztusabb, jobban tudják korlátozni a jóléti veszteségeket. Azonban a válságok sokszor lehetőséget is teremtenek. Történelmi tapasztalat, hogy a válságok be tudnak indítani olyan technológiai, strukturális, intézményi változásokat, amelyek erősítik nem csak egy nemzetgazdaság, hanem a globális gazdaság növekedési potenciáját. Ahogy Churchill mondta, sose vesztegessünk el egy jó válságot.

Baixar imagem: Getty Images


Source: Portfolio.hu – Gazdaság by www.portfolio.hu.

*The article has been translated based on the content of Portfolio.hu – Gazdaság by www.portfolio.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!