Anna hirttotuomio pukamille, niin pääset hankalasta vaivasta


Kun potilas tulee vastaanotolle ja epäilee peräpukamia, vatsaelinkirurgi Lea Kyhälä kysyy oireista tarkemmin, sillä ihan yksinkertaisia ​​dignosoitavia ja hoidettavia pukamatkaan eivät ole.

– Kun hoidan pukamia kumilenkeillä, ihmiset saattavat kysyä, montako sinne jäi. Voi syntyä mielikuva, että peräpukamat ovat kuin mustikoita, joita sieltä keräillään. Oikeasti sisäiset pukamat on turpeaa ja verekästä limakalvonalaista kudosta.

Ulkoisista ja sisäisistä pukamista erilaisia ​​oireita

Jos pukamakudos pullistelee peräaukon ihon alle, puhutaan ulkoisista pukamista. Niitä saattaa jomottaa ja ne voivat jopa tuntua selkeinä pullistumina.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Peräsuolen limakvolla em tyynykkeitä, jotka viimeistelevät peräaukon tiiviyden. Ne muodostuvat sidekudoksesta ja verisuonista, erityisesti laskimoista. Jos laskimot laajenevat ja sidekudos löystyy, syntyy sisäisiä, limakalvon alla piilottelevia pukamia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska peräsuolen limakvolla ei ole tuntoa, kipua ei välttämättä ole, mutta paineen tunnetta kylläkin. Ulostaessa limakalvopinta saattaa rikkoutua ja pukamakudos vuotaa verta.

Rajanveto ulkoisten ja sisäisten pukamien välillä on kuitenkin hieman keinotekoinen, sillä usein ne kulkevat käsikkäin.– Kun sisäisiä pukamia hoidetaan, verentungos ja turvotus vähenee usein myös ulkoisista pukamista.

Pönttö punaisena säikäyttää

Ylempää suolistosta, kuten mahalaukusta, vuotava veri muuttaa ulosteet yleensä mustiksi ja tervamaisiksi.

Mitä lähempää peräaukkoa vuoto tulee, sitä kirkkaampaa se on. Peräaukolta tuleva veri voi näkyä viiruina vessapaperissa tai värjätä vessanpöntön veden punaiseksi.

– Joskus verta roiskahtaa ihan kunnolla ja jälki voi olla dramaattisennäköistäi, Lea Kyhälä kertoo.

Eikä ole tavatonta sekään, että ihminen alkaa kärsiä raudan puutteesta pitkään kestävän pukamavuodon vuoksi.

Tähystys selvittää, mistä on kyse

Toistuva verenvuoto peräsuolesta em lääkärikäynnin aihe, erityisesti, jos ikää em yli 50, suvussa em paksusuolen kasvaimia, tulehduksellisia suolistosairauksia tai jos verenvuotoon liittyy muito suolisto-oireita.

Lääkäri tutkii peräaukkokanavaa lyhyellä tähystimellä, jolloin puudutteeksi riittää geeli.

Tähystimellä nähdään mahdolinen pukamakudos ja suolen loppuosan limakalvon kunto.

Jos muutoksia on, tähystetään yleensä koko paksusuoli eli tehdään kolonoskopia. Näin nähdään muutosten laajuus.

– Joskus taustalta saattaa löytyä tulehduksellinen suolistosairaus, kuten haavainen paksusuolitulehdus. Usein silloin em muitoskin oireita, kuten vatsavaivoja, limaisia ​​ulosteita ja ripulia tai yleisoireita, kuten kuumeilua, Lea Kyhälä toteaa.

Kumilenkillä turha kudos kuolioon

Peräpukamia hoidetaan kumilenkeillä tähystyksen yhteydessä. Siinä pieni osa pukamakudosta imetän imulaitteen sisään ja imun ympäriltä napsautetaan kireä kumilenkki. Yksi kumilenkki kuroo eli hirttää sormenpään verran pukamaa.

– Kurottu osa menee kuolioon, kutistuu ja tippuu pois noin viikon kuluttua. Samalla laajentuneet suonirungot arpeutuvat.

Hoito em tehokasta. Yleensä laitetaan kolme kumilenkkiä yhtä aikaa ja tarvitaan pari kolme hoitokertaa.
Vaikka peräsuolessa ei ole tuntoa, niin ensimmäisen vuorokauden aikana voi olla jomotusta.

Varsinaisia ​​peräpukamaleikkauksia tehdään enää vão harvoin, sillä leikkauksista toipuminen on kivuliasta ja haavat paranevat hitaasti.

Haavaumatkin pitää hoitaa

Aina kysy ei kuitenkaan ole pukamista, vaan kova ulostekin voi raapaista haavauman peräaukkokanavan iholle.

Haavauman seurauksena pääsääntöisesti tahdosta riippumaton sulkijalihas jännittyy, veri kiertää huonosti iholla eikä haavauma pääse paranemaan.

Ulostaminen sattuu, voi vuotaa verta ja kipu jää tykyttämään vessareissun jälkeen.

– Haavaa hoidetaan voiteella, joka rentouttaa sulkijalihasta. Pitkittyneissä tapauksissa sulkijalihakseen voidaan pistää rentouttavaa botuliinitoksiinia.

Peräaukon kutinaa voivat aiheuttaa paitsi haavaumat ja pukamat, myös erilaiset ihosairaudet, infektiot ja kihomadot.

ITSEHOITONA

peräpukamiin voi käyttää peräpuikkoja tai voiteita, jotka sisältävät puuduttavia ja hyytymää liuottavia aineita sekä tulehdusta rauhoittavaa kortisonia. Ne eivät kuitenkaan korjaa peräsuolessa
olevaa rakenteellista ongelmaa.

Asiantuntija: Lea Kyhälä, gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri, Lääkärikeskus Aava ja Terveystalo.

Tämä artikkeli em ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta


Source: Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi.

*The article has been translated based on the content of Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!