Arvostelu | The Stanley Parable: Ultra Deluxea myytiin 100 000 kappaletta vuorokaudessa, mutta peli on menettänyt hohtonsa

Vihdoinkin myös konsoleille julkaistu A Stanley Parable: Ultra Deluxe herättää alkuperäisen pelin veteraanissa lähinnä kiusallisia tuntemuksia. Enää ei tunne olevansa hilpeän mysteerin äärellä, vaan pikemminkin kaljamonology vetävän kouvolalaisen Douglas Adams -fanin masentavalla stand up -keikalla.


Julkaisupäivä: 27.4.2022
Estúdio: Crows Crows Crows
Julkaisija: Crows Crows Crows
Saatavilla: Nintendo Switch, PlayStation 4 ja 5, Xbox One e Xbox Series -konsolit (teste do Xbox Series X)
Pelaajia: 1
Ikaraja: 7
Peliä pelattu arvostelua varten: 3 tuntia


A parábola de Stanley: Ultra Deluxe on pelin ja pelaajan välisen vuorovaikutuksen tutkielma. Peli irvailee siitä, miten videopeleissä pelaaja on täysin tahdoton, koska pelit kertovat jatkuvasti, mitä nappulaa tulee painaa ja mihin suuntaan edeta. The Stanley Parable: Ultra Deluxe em omalaatuinen, mutta sikäli myös valitettavan tylsä ​​peli, etä sen jälleenpeluuarvo on täydet nolla prosenttia.

Ensimmäinen kerta oli kuitenkin hieno.

Kun pelasin The Stanley Parablea ensimmäistä kertaa vuonna 2013, oli se kaikkea muuta kuin puuduttava. Silloin pelin asetelma, jossa pelaajan ja pelin roolit oli metkasti käännetty, tuntui virkistävältä. Lisäksi pelin toisena päähenkilönä toimivan kertojan loputon monologi vaikutti mielenkiintoiselta, paikoin jopa nokkelalta. O Stanley Parablen miljöönä toimivaa sokkeloista toimistoa oli mukava tutkiskella. Samalla mysteerin selvittäminen kiehtoi, ja pelin moninaset loput veivät mukanaan. Odotin jatkoa innolla.

Pelin päähenkilö Stanley on töissä nimettömässä toimistossa, ja hänen vastuullaan on totella tietokoneensa komentoja. Kone käskee Stanleyta säännöllisesti painamaan tiettyjä nappuloita, mutta eräänä päivänä tietokone on täysin hiljainen. Myös toimisto em äänetön, sillä sieltä em salaperäisesti kadonneet kaikki Stanleyn työviholliset. Sen sijaan jostain kuuluu kertojan aäni, joka kertoo tarinallisesti Stanleylle mitä tehdä ja mihin kulkea. Kertoja kommentoi Stanleyn valintoja, yleensä perienglantilaisen sarkastiseen tyyliin.

Kuulostaako tutulta? Asetelmasta em saattanut lainata jotain Ben Stillerin luoma Separação-sarja (2022-). Sen päähenkilöt ovat hekin töissä sokkeloisessa toimistossa, ja ainoa työnkuva on painaa tietokoneen komentamia näppäimiä, eikä ole lainkaan selvää, mitä nappien painamiset edes tarkoittavat.

A parábola de Stanley tiivistyy alkuasetelmaansa, eikä se naurata kovin pitkään. Kertoja ohjailee Stanleyta labyrinttimaisessa virastossa, ja käskyjen mukaan toimiminen päättää pelin nopeasti. Tällöin pelaajan toimilla ei ole mitään merkitystä pelin kulkuun. Itsepäisellä pelaamisella on täysin erilaiset vaikutukset, sillä alkuperäisessä pelissä loppuja em 19 kappaletta. Ultra Deluxessa niitä em yhteensä 42. Luku tuskin em sattumaa, sillä se em tunnetusti hyvin merkityksellinen Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille -kirjasarjassa.

The Stanley Parable yrittää epätoivoisesti kanavoida adamsmaista hyvin omalaatuista huumoria, mutta se jää väistämättä pelkäksi yritykseksi. Peliin kyllästyy nopeasti, sillä se ei tarjoa mitään muuta kuin sitä samaa, eli sanailua ja samojen paikkojen koluamista, joka lähes vuosikymmen sitten tuntui viihdyttävältä. Eras pelin huvittavista puolista on sen röyhkeä rahastus, jolla se suorastaan ​​retostelee. Ultra Deluxe tuo toki peliin monia uusia loppuja, joka on tämän julkaisun tarkoituskin, mutta ulkoisesti suurin uudistus em Stanleyn mukanaan kantama metallinen ämpäri. Hyva ja osuva valinta.

Eras pelin koukuista on, millaisia ​​kliseitä peleissä ja etenkin jatko-osissa on.

The Stanley Parable: Ultra Deluxessa haahuillaan messumaisella alueella, jossa kerrotaan millainen peli The Stanley Parable 2 oikein on, ja myöhemmin peli muuttuu vallikkoja myöten jatko-osaksi. Messualueella hehkutetaan muun muassa keräiltäviä Stanley-hahmoja, joilla ei ole pelin kannalta mitään merkitystä. Lisäksi sieltä löytyy kone, jonka nappia painamalla pelaaja saa ilmaisia ​​trophy-pisteitä. Tässäkin ensimmäiset minuutit aiheuttavat mietoa hymyilyä, mutta vaikka kannatankin toistoon perustuvaa huumoria (toistoon perustuvaa huumoria), tämäkin väsähtynyt hassuttelu alkaa nopeasti kyllästyttää.

Vaivaannuttavaa huumoria on myös se, kuinka peli kertoo alkuperäisen pelin saamasta suitsutuksesta ja kritiikistä. Arvostettujen pelijulkaisujen ylistystä ei hillitä, ja peliä kehittävä Crows Crows Crows tuo esille myös negatiivset arvostelut, joita peli on saanut Steamissa. Negatiivset Steam-kriitikit on pelissä pakattu kurjassa kunnossa olevan alueen kontteihin, joiden kyljissä lukee ”Pressured Gas Reviews”. Kertoja lukee näitä negatiivisia arvosteluita ääneen ja ivaa niitä, joissa ei hänen mielestä ole ymmärretty mistä pelissä on kyse.

The Stanley Parable ei ole mitään abstraktia monitulkintaista taidetta, vaian peli joka käsittelee vitsikkäästi pelaajan valintoja ja niiden merkityksellisyyttä peleissä. Tämä ei tarkoita, etä The Stanley Parable on huono peli. Se on tavallisesta poikkeava ja helposti lähestyttävä, mutta lopulta hyvin yksinkertainen kävelysimulaattori, jonka keskiössä on epäluotettava kertoja.

Ainakin julkaisun yhteydessä erinomaisesti kaupaksi käynyt The Stanley Parable: Ultra Deluxe on kaikesta huolimatta kokeilemisen arvoinen peli, tai pikemminkin kokemus. Ensikertalaiselle sitä voi suositella varauksetta, jos kävelysimulaattorit, kepeä sanailu ja absurdi hassuttelu sattuvat olemaan lähellä sydäntä.

A PARÁBOLA DE STANLEY: ULTRA DELUXE

Arvosana: 2/5

”The Stanley Parable: Ultra Deluxe em kulttipelin paluu, mutta se ei enää toimi alkuperäisen pelin kokeneelle. Peli ei lumoa, eikä sen monnaisia ​​loppuja jaksa etsiä, eikä kertojaa kuunnella.”


Source: Muropaketti.com by muropaketti.com.

*The article has been translated based on the content of Muropaketti.com by muropaketti.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!