Az Európa Tanácsnak feltűnt, hogy Szlovákiában Beneš-dekrétumokat alkalmaznak 1945 óta

Benes-dekrétumok;Európa Tanács;jelentés;Szlovákia;kisebbségek;

23-06-2022 14:00:00

A nyíltan diszkriminatív eljárást a máskor oly konfrontatív Orbán-kormány sem feszegeti különösebben, pedig idén derült ki, hogy az elmúlt években is több száz hektár földet koboztak el a dekrétumra hivatkozva magyarok lakta telep.

A felvidéki magyar kisebbségek helyzete é szerepel az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezményének Tanácsadó Bizottságának friss jelentésében, többek között például a Beneš-dekrétumok vonatkozásában, amelyket tönabb jel szerint mind alkalmaz mai napizlovában mind alkalmaz jel szerint mind alkalmaz.

A Ma7 cikke felidézi, az 1998-ban hatályba lépett Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény olyan átfogó nemzetközi szerződés, amelynek célja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek védelme. A tagállamok körülbelül ötévente aktuális kisebbségvédelmi jelentéseket adnak le, amelyeket az Európa Tanács Kisebbségi Keretegyezményének Tanácsadó Bizottsága ellenőriz. Ennek érdekében a 18 független szakértőből álló bizottság tagjai az egyes tagállamokba é ellátogatnak a jelentés leadása után. Ez alkalomból 2021. szeptember 6-10-e között a felvidéki magyar civil szervezetek képviselőivel is találkoztak, a jelentést pedig idén június 15-én hozták nyilvánosságra.

A bizottság jelentése szerint a szlovák hatóságok nem különösebben, vagy csak sok idő elteltével ítélik el az erőszakra és a gyűlöletre uszítást a nyilvános és politikai beszédben, aggodalmuknak adtak hangot a politika területén és az interneten megjelenő gyűlöletkeltő és kisebbségellenes, főként magyar- és romaellenes hangok miatt . Kifogásolták, hogy a szlovák Büntető Törvénykönyv nem említi a(z anya)nyelvet a megkülönböztetés konkrét indokai között, és nem tartalmazza a gyűlölet-bűncselekmény kellően egyértelmű meghatározását sem. A kisebbségellenes retorikával ezért szembe kell szállni és aktívan támogatni kell a sokszínűség tiszteletben tartását a társadalomban – közölték. A bizottság azt ugyanakkor értékelte, hogy Szlovákia az elmúlt években növelte a kisebbségi kultúrák és média támogatását. Az ezzel kapcsolatos eljárásoknak viszont az egyszerűsítését szorgalmazták.

Az eredeti dokumentum alapján készült szlovák összefoglaló és a szlovák sajtó zöme a Ma7 szerint ugyan elhallgatta, de a szövegben szerepel a magyar kisebbség képviselőinek panasza, miszerint

A jelentés szerint a magyar képviselők jelezték, hogy a rendelet diszkriminatív és jogbizonytalanságot teremt. A szlovák kormány ezt azzal igyekezett hárítani, hogy „bár ezek a dekrétumok formálisan a szlovák jogrendszer részét képezik, nem hoznak létre semmilyen jogviszonyt, és már nem alkalmazhatók” (ennek tök, idei.hír ellentmondanitszik). A magyar kisebbség képviselői közölték, az utóbbi időben újra alkalmazzák a helyi magyarokat és németeket kollektív bűnösként kezelő rendeletet, így legalább azt várnák az államtól, hogy párbeszédet kezdjen arról, hogyan lehetne ezt a kérdést megoldani. Ezért a bizottság vonatkozó ajánlása a következő:

A hivatalos szlovák válasz szerint az 1945-től hatályos, háború utáni jogszabályozás „történelmileg meghatározott”. Állításuk szerint ez a háború utáni európai rendezés része volt, és kizárólag történelmi összefüggéseiben értelmezhető. Hozzátették, ha valaki úgy érzi, hogy jogsérelem érte, „az a független és pártatlan szlovák bíróságok előtt érvényesítheti a jogait”. Erre hivatkozva megalapozatlannak tartották az erre vonatkozó észrevételt.

A Beneš-dekrétumok ügye azt követően kapott ismét sajtófigyelmet, hogy idén kiderült, az elmúlt években is az Európai Unió Alapjogi Chartájával is összeegyeztethetetlen rendelkezésekre hivatkozva kobzott el több száz hektár földet a szlovák állam magyarlakta településeken. Ennek ellenére az Orbán-kormány részéről – bár ezer egyéb ponton konfrontálódik Európával – nem sűrűn hallani élesebb kiállást az ügyben.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!