BAJDEN TRAŽI UKIDANJE POREZA NA GAS

Kako mu popularnost opada zbog ekonomske krize, američki predsednik predlaže privremeno zamrzavanje taksi na gas do setembro, objavljuje Njujork tajms. Propali pregovori o prekidu štrajka britanskih železničara, izveštava Gardijan. Ukrajina je zaslužila status kandidata, ocenjuje predsednica Evropske komisije a prenosi Ukrinform. Kijev se nada pristupu fodovima EU, navodi RT. Radnici iz Kragujevca blokirali autoput, piše Danas
(ilustracija, Bajden je u govoru u Beloj kući tražio da se ukinu porezi od 18 centi po galonu gasa i 24, po galonu dizela do kraja septembra, odnosno do izbora na sredini mandata, javlja NYT)

Američki predsednik traži privremeno ukidanje poreza na gás, kako mu popularnost sve više opada usled ekonomske krize. Propali su pregovori o prekidu štrajka železničara u Britaniji. Ukrajina je zaslužila status kandidata, kaže predsednica Evropske komisije. Kijev se nada pristupu fondovima EU. Radnici iz Kragujevca blokirali autoput.

Bajden traži ukidanje poreza na gas

„Bajden pritiska Kongres da privremeno zamrzne porez na gas“, jedan je od naslova u vrhu prve strane Njujork tajmsa. Kako su cene gasa gotovo dostigle rekordne, predsednik Džo Bajden je u sredu pozvao Kongres da privremeno suspenduje federalne poreze na gas i Amerikancima da „samo malo prostora da dišu“, iako je predlog naišao na mlak prijem na Kapitol hilu. Bajden je u govoru u Beloj kući tražio da se ukinu porezi od 18 centi po galonu gasa i 24, po galonu dizela do kraja septembra, odnosno do izbora na sredini mandata. Em je od država zahtevao i da one ukinu svoje takse, „u nadi da će ublažiti ekonomske muke koje mu smanjuju popularnost“, stoji u tekstu.

„Trampovi saradnici žale što su negirali rezultate“, još jedan je naslov u vrhu prve strane. Četiri saslušanja nadležnog veća Kongresa za istragu napada na Kapitol 6. januara održana u poslednjih nekoliko nedelja, navele su neke republikance i simpatizere Donalda Trampa da požale zbog svoje odluke pre oko godinu dana, piše list.

www.nytimes.com

Guardião-23-6

Propali pregovori em železnicom

Razgovori koji je trebalo da okončaju drugi dan nacionalnog železničkog štrajka propali su juče dok je milione putnika čekao još jedan dan blokade saobraćaja, piše britanski Gardijan na prvoj strani. U sve žešćoj raspravi, diretor državne železničke firme napao je ministra za saobraćaj Granta Šapsa da je „upropastio dijalog“ oko plata, uslova rada i planova za „modernizaciju“ da bi se smanjili troškovi posle pandemije. Šaps je rekao da su tvrdnje RMT-a „čiste laži“, dok je Nacionalna železnica istakla da je sindikat napustio razgovore. Železnica je zamolila putnike da danas idu vozom samo ako je neophodno, jer će ih saobraćati jedan od pet, postto je 40.000 članova RMT-a koji rade za Nacionalnu železnicu, kao i još 13 firmi za održavanje, stupilo u štraj.

Na centralnoj fotografiji se nalazi spomenik takozvanoj „Vindraš generaciji“, koji je tek otkriven. „Vindraš generacija“ se odnosi na ljude koji su od 1948. do 1970. došli sa Kariba u Britaniju, jer je njoj nedostajalo radne snage posle Drugog svetskog rata.

www.theguardian.com

Ukrinform-23-6-

Ukrajina zaslužila status kandidata

Ukrajina in njen narod su prošli kroz pakao na svom putu za članstvo u Evropskoj uniji i dokazali da su zaslužili status kandidata, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lejen, a prenesi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Kako je naznačila pred Evropskim parlamentom, “Ukrajina je jedina zemlja na čiji je narod pucano jer su se umotali u evropsku zastavu”. Von der Lejen je rekla da je ova država i pre rata pokazala „da je na pravom putu“.

Deset civila je ubijeno i isto toliko ranjeno u jučerašnjem bombardovanju regije Harkov, prenosi takođe Ukrinform. Ruske trupe trude se da odbiju ukrajinske snage i da ih spreče da napreduju do granice, objavljuje ova agencija.

www.ukrinform.net

RT-23-6-

Kijev se nada EU fondovima

Eventualno članstvu u NATO i EU je puka formalnost, rekao je Aleksej Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika, prenosi ruska novinska kuća RT. Kako je naveo, Kijev je maltene već član alijanse koju predvode SAD koje su obećale pomoć za pobedu nad Rusijom, i već se priključila Inicijativi „Tri mora“ kao „mala vrata“ UE. Arestovič je dodao da samim tim što bi postala kandidat, Ukrajina bi imala pristup fondovima za razvoj, uz koje je Poljska izgradila svoju infrastrukturu.

U kolumni na portalu RT-a, američki novinar i politički komentator Bredli Blenkenšip piše o najavi posete predsednika SAD Saudijskoj Arabiji. Odluka Džoa Bajdena da ide u Rijad, koji je ranije optužio za kršenje ljudskih prava, „pokazuje intrinsicne kontradikcije kojima se vodi spoljna politika administracije“. Dva osnovna stuba ove spoljne politike su da se u prvi plan stave ljudska prava, kao i da diplomatski odnosi treba da pomognu Amerikancima.

www.rt.com

Politika-23-6-

Ipak istraga po službenoj dužnosti

Više javno tužilaštvo u Beogradu po službenoj dužnosti 20. juna naložilo je Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a da prikupi informacije i obaveštenja u vezi sa postupanjem Slobodana Milenkovića, načelnika Odeljenja za borbu protiv droga UKPB-a, kako bi se proverili navodi bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović dati medijima, piše Politika. Izjave mesmo po sebi nisu relevantene za pokretanje krivičnog postupka, ali zahtevaju određenu proveru. Hrkalovićeva je nedavno rekla da su aferu „Jovanjica“ montirali bivši ministar policije a sada odbrane Nebojša Stefanović i Milenković.

Nakon detaljnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje „Otvorenog Balkana“ doneli su juče odluku o zajedničkom odlasku na Samit EU – zapadni Balkan koji se danas održava u Briselu, još jedna je priča koja se nalazi u vrhu strane. Prethodnog dana je ovo bila glavna tema, odnosno da se čekalo da lideri tri zemlje donesu odluku.

www.politika.rs

Danas-23-6-

Kragujevčani blokirali autoput

Štrajkači Stelantisove fabrike u Kragujevcu blokirali su autoput kod Sava central, piše Danas uz naslov „Štrajk koji može postati ozbiljna radnička pobuna“. „Uočljiva je odlučnost radnika, barem do sada, vidljive su neke forme radničkog samoorganizovanja, a takođe je uočljivo izostajanje, za nas uobičajenih, međusindikalnih sukoba“, ocenio je Srećko Mihailović.

Radnici su dobili ponudu da dođu kod predsednika Srbije u subotu, pa su juče prekinuli blokadu. Nezadovoljni su ponuđenim otpremninama od 220 evra po godini staža i zahtevaju da ona bude 1000 evra, kao i da ranjive categorije budu zaštićene od otkaza.

Tužilaštvo istražuje tvrdnje bivše državne sekretarke MUP-a, piše Danas u vrhu strane. Zdenko Tomanović kaže da je u pitanju „pritisak na inspektora zbog afere Jovanjica“.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!