BalkanMagazin :: BRISEL NEĆE USLOVLJAVATI KIJEV

Donald Tramp tražio od potpredsednika da zajedno negiraju poraz na izborima, izveštava Njujork tajms. Britanski premijer razmišlja da sasvim ukine mesto etičkog savetnika, nakon što su mu već dvojica podnela ostavke, navodi Gardijan. Francuski predsednik rekao u Kijevu da UE neće uslovljavati Ukrajinu za dijalog em Moskvom, prenosi Ukrinform. Iz Vašingtona poručuju da je diplomatija jedino rešenje, iako Kijev neće da se povuče sa bojišta, piše Raša tudej. Povećanje primanja kao najava inflacije, objavljuje Danas
(

Čak i kada je Donaldu Trampu naznačeno da je protivzakonito da pritiska potpredsednika da negiraju poraz na izborima, on nije pristao da se povuče. Britanski premijer razmišlja da ukine funkciju etičkog savetnika, nakon što je i drugi podneo ostavku. Francuski predsednik je u Kijevu istakao da Ukrajina neće biti uslovljavana zarad dijaloga s Moskvom. Iz SAD poručuju da je diplomatija jedino rešenje, dok Kijev ističe da neće napustiti bojište. Povećanje primanja je najava inflacije, kao i 2008. godine.

Vagabundo odbio da izgubi

Bivši američki predsednik Donald Tramp nastavio je da pritiska potpredsednika Majka Pensa da pristane na plan da jednoglasno negiraju njegov poraz na izborima čak i nakon što mu je rečeno da je to nelegalno, tvrdi se u svedočenju kotralou je nadležno veće Kongresa se razmavrita napada na Kapitol 6. janeiro, prenosi Njujork tajms na prvoj strani. Veće je pokazalo kako je Trampova kampanja pritiska – uz pomoć ne tako poznatog advokata-konzervativca Džona Istmena – dovela do toga da njegove pristalice nagrnu na Kapitol, zbog čega je Pens bežao glavom bez obzira dok su protestanti tražili njegovu likvidaciju.

U još jednoj vesti na prvoj strani list objavljuje da su se evropski lideri u četvrtak zavetovali da će podržati Ukrajini na putu ka članstvu u Evrpskoj uniji, „ali nisu obećali dodatno teško naoružanje koje je Ukrajina istakla da joj treba da bi odbila krvavo rusko napredovanje na istoku“. Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije sastali su se sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, i složili su se da treba da poguraju prvi korak ka članstvu, kojim će se redefinisati Ukrajina „kao integralni deo Evrope a ne tampon-zona na istočnom “.

www.nytimes.com

guardião 17 06

Džonson ukida etičkog savetnika

Britanski premijer razmišlja da ukine funkciju etičkog savetnika posle ostavke Lorda Geidta koji je optužio Borisa Džonsona da je od njegove pozicije napravio sprdnju time što je prekršio standarde vlade, glavna je priča na prvoj strani Gardijana. Zvanični portparol premijera rekao je da Džonson neće odmah početi da traži novog etičkog savetnika, ali da će umesto toga razmotriti sam sistem primene vladinog koda. Kako je saopšteno, „od vitalne je važnosti“ da se kod podrži, ali Džonson još nije odlučio o „tačnom mehanizmu“ da to učini.

Na centralnoj fotografiji nalazi se Dom Filips uz naslov „Novinar koji je stradao pokušavajući da upozori svet na rat protiv prirode“. „Filips i Bruno Pereira ubijeni su u neobjavljenom globalnom ratu protiv prirode i ljudi koji je brane. Njihov rad je važan jer su naša planeta, pretnje protiv nje, i aktivnosti onih koji joj prete, takođe važni. Posao mora da se nastavi“, stoji u tekstu.

www.theguardian.com

Ukrinform-17-06-

Bez uslovljavanja za dijalog

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska i Nemačka neće tražiti nikakve uslove od Ukrajine za pregovore em Rusijom, prenosi ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Govoreći o „crvenim linijama“ na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Marijom Dragim, rumunskim predsednikom Klausom Johanisom i ukrajinskim šefom države Volodimirom Zelenskim, Makron je istakao da su Evropljani oduvek podržavali ukrajinski narod kako može da se vidi naročito u sankcijama bez presedana EU protiv Rusije.

Rusija je ponovo podigla cene gasa u Evropi i ovo je još jedan razlog da Brisel prestane da ga uvozi iz Ruske Federacije, rekao je Zelenski, a objavljuje agencija u zasebnoj vesti. „Rusija je ovo uradila namerno, ograničava snabdevanje da bi naštetila Evropi i napala Evropljane. Gasprom jednostavno poteže lanac komande kada je u pitanju gas, kojim već dugo pokušava da okuje Evropu“, naveo je ukrajinski predsednik.

www.ukrinform.net

RT-17-06-

SAD: Rat da se završi diplomatijom

Iako iz Sjedinjenih Država poručuju da rat mora da se završi diplomatijom, Kijev poručuje da se neće povući sa ratišta, objavljuje ruska novinska agencija Raša tudej. Visoki zvaničnici Bele kuće istakli su da konflikt mora da ima diplomatsko rešenje, a mediji bliski službama bezbednosti SAD objavili su u četvrtak da je povećana zabrinutost zbog tvrdog stava Kijeva „u situaciji na bojištu koja je sve“. Vašington će nastaviti da pomaže Ukrajinu „do svojih maksimalnih mogućnosti“, rekao je savetnik za bezbednost Džejk Salivan, „prvo na frontu a onda i za pregovaračkim stolom“: „Smatramo da ovo mora da se završi diplomatijom.“

Na portalu RT-a jutros se našla i vest da je EU potpisala esporazum em Egiptom i Izraelom ou isporukama tečnog prirodnog gasa u zemlje članice. Brisel se nada da će dogovor pomoći da se smanji energetska zavisnost od najvećeg snabdevača, Rusije. Agencija, kako navodi, ispituje da li su takva očekivaja realistična, zaključujući da „to neće biti lako ni jeftino“.

www.rt.com

Politika-17-06-

SNS stao iza Šapića

„Predsedništvo SNS-a stalo iz Šapića“, glavni je naslov na prvoj strani Politike. Ovo telo je juče većinskim glasanjem usvojilo predlog Gradskog odbora SNS-a u Beogradu da Aleksandar Šapić bude kandidat za gradonačelnika, saopštila je potpredsednica stranke Ana Brnabić. Ona je podsetila da je Šapić bio prvi na listi, a nosilac je bio Aleksandar Vučić.

Tradicionalni prijateljski odnosi, intenzivan politički dijalog, razvijena ekonomska saradnja, snažno partnerstvo – neke su od najvažnijih odlika međusobnih veza Srbije i Turske, koje su juče isticali predstavnici državnog vrha naše zemlje u susretima sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom. Em je preneo pozdrave predsednika Tajipa Redžepa Erdogana koji će, kako je najavio, uskoro posetiti Srbiju i região.

www.politika.rs

Danas-17-06-

Povećanje primanja najava inflacije

Najava povećanja primanja najstarijih budi sećanja na krah iz 2008. godine, piše Danas uz naslov „Inflacija će biti naličje rasta penzija od 18 odsto“. „Bilo je i većih povećanja penzija, i to 2008. godine. Tada je bilo neodgovorno i glupo, a valjda će sada biti odgovorno i pametno. Ovako rana najava tako velikog povećanja dohodaka šalje signal da se očekuje visoka inflacija“, kaže profesor Milojko Arsić. SFR Jugoslavija je tokom 1970-ih i 1980-ih bila u situaciji da su plate jurile inflaciju i izgubile tu trku. Placa bi bile povećane za iznos inflacije i onda još malo preko kako bi nadoknadile i buduće obezvređivanje.

Takođe u vrhu strane list objavljuje i kako je zajednički posao Gorana Šuljika i Miloša Avramovića došao do tužilaštva. Naslov teksta je „Tužni vetar oko ‘Južnog vetra’“.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!