Bićemo okosnica Otvorenog Balkana, strah od Vučića poražavajući, svakome treba dati šansu da se promijeni

Đeljošaj, Foto: Luka Zeković

Lider Albanske alternativa em predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, poručio je da će Crna Gora, kao jedna od tri države članice NATO-a, uz Albaniju i Sjevernu Makedoniju, činiti okosnicu Otvorenog Balkana, uz “veliku podršku” Sjedinjenih Američkih Država.

Kosovo će, smatra on, kao najmlađa država, takođe biti dio te inicijative.

“To je, uz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, ukupno šest država. Otvoreni Balkan je zajednički projekat naših najznačajnijih međunarodnih partnera, a ja sam lično edukovan ne samo politički, da se svrstavam uz američke vrijednosti, bez izuzetaka”, napisao je Đeljošaj na Fejsbuku , osvrnuvši se na izjavu američke embaixadorke Džudi Rajzing Rajnke povodom nove regionalne inicijative.

Otvorenim Balkanom se, kako je kazao, stavlja tačka na međusobno priznanje Srbije i Kosova i zatvara najvažnije otvoreno pitanje između država Zapadnog Balkana.

“Crna Gora ne smije biti inferiorna u ovom procesu, nego kao članica NATO-a, iako mala zemlja, mora da bude među glavnim činiocima projekta”, dodao je lider AA.

Đeljošaj je kazao i da “strah od Vučića” smatra poražavajućim.

“Ne razumijem inferiornost pojedinih političkih struktura u Crnoj Gori. Pogotovo smatram poražavajućim strah od Vučića. To je ispod nivoa. Svakome treba ponuditi šansu da se promijeni! Mi smo članica NATO-a. Ne treba da imamo strah od bilo koga. otvorimo za saradnju sa svima, a pogotovo sa komšijama. U EU ne možemo da stignemo ako se ne otvorimo ka susjedima. Gledajmo u budućnost, a ne u prošlost. Treba da preuzmemo odgovornost, a ne da od svega i svačega pravimo nacionalnu temu. Želimo ekonomski razvoj i saradnju. Ko želi da ostane u devedesetima – srećno mu bilo. Ja to sigurno ne želim i neću”, zaključio je Đeljošaj.


Source: Vijesti by www.vijesti.me.

*The article has been translated based on the content of Vijesti by www.vijesti.me. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!