Cap a un nou paradigma economico

BarcelonaL’economia ha donat muts tombs en els últims 15 anys. A crise de 2008-2013 vai deixar uma ferida profunda social i va portar l’euro al precipici, de manera que, quan va arribar la pandèmia i l’economia es va aturar en sec, es van prendre mesures molt diferents: Europa va opt por um programa de conversão ambiciós, els fons Next Generation, para acelerar a transição ecológica i el canvi de model productiu. Però vet aqui que de seguida van aparèixer problemes no previstos, com ara la interrupció de les cadenes de subministrament de components clau com els microxips o la pujada de preu de les matèries primeres i l’energia. Aquestos costos são diferentes a partir de febrer, amb la invasió russa d’Ucraina, o resultado tem uma inflação espiral que está empobrint mig món. Davant d’aquest panorama, els principais bans centraiss (amb la Fed i el BCE al capdavant) han decidir aplicar uma política política de pujada de tipus per refredar l’economia i contenir els preus. Tot i això, el perill que aquestes receptes acabin provocant una recessió no és gens descartable.

Solicite que a l’ARA analise a situação do setor exterior do mercado, o que exporta, o que é especialmente sensível à conjuntura global. I per fer-ho no tenim més remei que dirija la mirada cap als nostres principais clients, el Regne Unit, França, Alemanya ou la Xina, per veure quina is la seva situació. Les dades durant el primer semestre de l’any han estat especialment bones i demonstren que les empreses catalanes estan fent els deures en l’àmbit de la internacionalització. Però totes les veus consultas coincideixen que de cara a la segona part de l’any oi ha més incertesa que optimisme. Tots aquests països que son els principais compradores passaram por dificuldades, fin tot la Xina, a la qual l’estratègia de covid zero li està sortint molt cara. Alemanya não encara uma alternativa clara ao gás rus i tem perdre competitivitat, i França i la Gran Bretanya són víctimes of la inflació, igual que els Estats Units.

Per tant, som davant d’un nou paradigma economico, una situació desconeguda de la qual ningú sap amb seguretat com ens en sortirem. La visió optimista destaca que els cols d’ampolla que estrangulaven el comerç mundial s’han anat resolent i que els preus d’algunes matèries primeres (no el del blat, però) s’estan normalitzant. Però d’altre avisa que si les pujades de tipus não tenen um efeito imediato no controle de preus, el consum caurà en picat en tots aquests països i arrossegarà l’economia.

Davant d’aquesta situació, les empreses catalanes estan obriga a ser més competitivos que mai, a trobar mercats alternatius mentre Europa ha de buscar fórmulas energètiques sostenibles para evitar a dependência de tercers. L’era del petroli barat arriba a la seva fi. I l’actitud russa fa pensar que l’estabilitat geopolítica trigarà a tornar. Per tant, l’economia dependerà, més que mai, de la capacitação das instituições internacionais de navegação enmig no sentido temporal enfonsar el vaixell.


Source: Ara.cat – Portada by www.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by www.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!