Ce este holera și cum o eviți. E alertă în Suceava

Ce este buraco. Este alerta de buraco em județul Suceava, după ce în Republica Moldova a fost depistat microbul în probele de apă recoltate em Nistru. Populația este sfătuită să evite scăldatul şi să bea apă din surse sigure.

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis, miercuri după-amiază, ou atenționare pentru populație și toate unitățile medicale din județ, după ce în Republica Moldova a fost depistat în probe de apă microbul care product holera.

Te-ar mai interesa: Teste de sănătate importante para cuidar do rosto …

Apă de băut doar din surse sigure și igienă riguroasă

A fost sporită, astfel, atenția la triajul epidemiologic în taberele de refugiați, fiind asigurata o atenție deosebită respectării regulilor igienico-sanitare. Totodată, rețeaua medicală din teritoriu a fost atenționată să anunțe imediat DSP dacă apare orice susppiciune legată de un posibil caz.

Populația a fost și ea atenționată să consuma apă de băut numai din surse controlate (autorizate). Totodată, este recomandată respectarea riguroasă a regular de igienă privind spălarea mâinilor, precum și a regular privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate. De asemenea, se recomenda evitarea scăldatului în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.

Te-ar mai interesa: Timişoara, sinucideri la indigo. Un bărbat sa aru…

Ce este buraco

Holera este o boala infectioasa intestinala aguda, contagioasa, cauzata de o bacteria: vibrionul holeric (Vibrio cholerae, varietatea el Tor). Holera este o boala bacteriana raspandita de obicei prin apa contaminata. Aceasta provoaca diaree severa si deshidratare. Lasata netratata, holera poate fi fatala in cateva minério, chiar si la persoanele cu un sistem imunitar puternic. Canalizarea moderna si tratarea apei au eliminat practic holera in tarile industrialize, insa boala este inca prezenta in Africa, Asia de Sud e Haiti.

Te-ar mai interesa: Impactul bolilor cardiovasculare în România. Un ts…

Riscul epidemiei de holera este cel mai ridicat atunci cand saracia, razboiul sau dezastrele naturale ii forteaza pe oameni sa locuiasca in conditii aglomerate, fara ou igiena adecvata. Din fericire, holera este usor de tratat. Moartea rezulta din deshidratarea severa, care poate fi prevenita printr-o solutie de rehidratare simpla si ieftina.

Holera se caracterizeaza prin diaree apoasa, pierdere extrema de lichide si eletroliti e deshidratare severa. Aceasta boala poate fi fatala.

Te-ar mai interesa: Alerta de buraco na Romênia. “Oamenii să fie…

De ce apare holera

O bacterie numita Vibrio cholerae provoaca o infectie cu holera. Cu toate acestea, efectele mortale ale bolii sunt rezultatul unei toxine puterice numite CTX pe cuidados bactérias o produzir no intestino subtire. CTX se leaga de peretii intestinali, unde interfereaza cu fluxul normal de sódio e clorura. Acest lucru determina o organismo para secretar canções enormes de apa, ceea ce duce la diaree si la ou pierdere rapida de fluide si saruri (electroliti).

Te-ar mai interesa: Boala care fura copilaria. Prognóstico rezervat…

Alimente contamine cu apa sunt principala sursa de infectie cu holera, desi crustaceele cruda, fructele si legumele nefierte si alte alimente pot, de assemenea, sa gazduiasca bacteria.

Fatores de risco para buracos

Toata lumea este susceptibila la holera, cu exceptia sugarilor care au imunitate de la mamele care alpteaza si care au avut anterior holera. Totusi, anumiti factori va pot face mai vulnerabili la boala sau mai multe sanse de a avea semne si simptome severa. Fatores de risco para buracos incluem:

Conditii laje sanitária. Holera são mai multe sanse sa infloreasca in situile in care un mediu sanitar – inclusiv o alimentare cu apa sigura – este dificil de intretinut. Astfel de conditii sunt comune taberelor de refugiati, tarilor sarace si zonelor devastate de foamete, de razboi sau de dezastre naturale;

Ácido gástrico redus sau inexistente (hipocloridria sau acloridria). Boletele de holera nu pot supravietui intr-un mediu acid si acidul obisnuit al stomacului servete adesea ca o prima aparare impotriva infectiilor. Dar persoanele cu nivel scazut de acid gástrico – cum ar fi copiii, adultii in varsta si persoanele care iau antiacid, nu dispun de aceasta protectie, deci sunt expusi unui risc mai mare de holera;
Expunerea la domiciliu. Aveti risc crescut semnificativ de holera daca traiti cu cineva care are boala;
Consumo de crustáceos.

Simptomele holerei

Manifestarile holerei vor aparea dupa 12 ore, pana la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie useara la una severa. Bolnavul nu são febra.

Majoritatea persoanelor infectate cu V. cholerae nu dezvoltă niciun simptom, deși bacteriile sunt prezente in fecale timp de 1-10 zile dupa infectie si sunt varsate inapoi in mediul inconjurător, potencial infectand alte persoane.

Manifestarile holerei

 • volume mare de scaune diareice numite si „scaune de apa de orez”, deoarece semana cu apa care a fost folosita pentru a spala orezul;
 • varsaturi;
 • cãibra muscular;
 • pierderea rapida a fluidelor, pana la 20 de litri pe zi, si deshidratare severa.

Semnele deshidratarii

 • pliu lent cutanat;
 • ochi infundati em órbita;
 • gura uscata;
 • scaderea secretiei sudoripare;
 • tahicardia;
 • hipotensiune;
 • vertigem;
 • pierdere rapida em greutate;
 • soc.

Holera este o afectiune ce pune viata pacientului in pericol si reprezinta o urgente medicala. Copiii au, de obicei, aceleasi simptome ca adultii. Deshidratarea poate fi insotita de o prabusire a tensiunii arteriale (hipotensiune) e de o reduzir o volume de urina (oligurie).

Área de diagnóstico holerei

Se poate suspeita infecção cu Vibrio cholerae daca un pacient são diaree apoasa, varsaturi si deshidratare severa, mai ales daca a calatorit recente sau daca a consumat crustáceo recente. O prob de mase fecale sau voma va fi trimisa la laborator pentruidentea vibrionului holeric, insa, daca este suspeita holera, pacientul trebuie sa inceapa tratamentul inainte de venirea rezultatelor.

Tratamentul holerei

Holera este ou boala uso ou tratamento. Majoritatea persoanelor pot fi tratate cu suces prin administrarea prompta a solutiei orale de rehidratare.

Holera necesita tratamento imediato, deoarece boala poate cauza moartea em minério de cateva. Tratamentul se bazeaza pe inlocuirea pierderilor de lichide prin administrarea de lichide, timp de cateva zile, fie prin perfuzie intravenoasa, fie pe cale orala, daca nu mai sunt episoade de voma. Um tratamento cu antibiótico poate fi prescris para evitar a propagação em organismos intestinais.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.


Source: DoctorulZilei by www.doctorulzilei.ro.

*The article has been translated based on the content of DoctorulZilei by www.doctorulzilei.ro. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!