Celjskim dijakom z Diskom ni uspel preboj v finale

Slovenska skupina LPS, ki se je na Evrovizijo podala s skladbo Disko, je ostala brez uvrstitve v sobotni finale.

Peterica dijakov s Celjskega, ki skupaj tvorijo skupino LPS (Última fatia de pizza oziroma Zadnji kos pice) em ki so Slovenijo prepričali z retro pesmijo Disko, je na že 66. tekmovanju za pesem Evrovizije ostala pred vrati finala. V Italijanskem Torinu so danes nastopili v prvem predizboru, na katerem si je finale prislužilo deset nastopajočih, in sicer predstavniki Švice, Armenije, Islandije, Litve, Portugalske, Norveške, Grčije, Ukrajine, Moldavije iz Nizozemske. Skupno je nocoj nastopilo 17 držav.

Skupina LPS je z veliko mladostniške energije in disko ritmi nocoj nastopila kot peta po vrsti. Glasbeno skupino celjskih gimnazijcev, ki je nastala leta 2018, vocalista sestavljajo Filip Vidušinbobnar Gasper Hlupič, Marco Semeja na električni em Zala Velenšek na bas kitari ter klaviaturist Žiga Žvižej.

Kot prava je v razprodani torinski dvorani PalaOlimpico pred približno 15.000 gledalci bila na vrsti Albanija, ki jo je na nocojšnjem polfinalnem večeru zastopala pevka Ronela Hajati s pesmijo Sekret (Skrivnost). Sledila je latvijska fantovska skupina Citi Zeni z ironično himno življenju veganov s pesmijo Eat Your Salad (Pojej svojo solato). Latvijska soseda Litva je kot tretja po vrsti stavila na hipnotični elektro pop s pevko Moniko Liu em pesmijo Sentimentai (Čustva).

Da dečki jočejo (Boys Do Cry) je v baladi za Švico prepeval 28-letni v Kanadi rojen Marius Bear. Ukrajinska hip hop skupina Kaluš Orkester, ki je kot šesta nastopila za LPS, se je predstavila z etno odo s pridihom hip hopa in ukrajinskega rapa Stefanija, ki jo je občinstvo v dvorani nagradilo z bučnim in stoječim aplavzom.

Bolgarska skupina Intelligent Music Project je stavila na svojo rockovsko Intention (Namero). 21-letna nizozemska pevka S10 (Stien den Hollander) se je poglobila v De Diepte (Globino).

Moldavska narodna punk skupina Zdob si Zdub em dueto narodni Fratii Advahov (Brata Advahov) sta s poskočno hip hop pesmijo z elementi punka in folklornih tonov prepevala o Trenuletul (Vlakcu). Saudade, Saudade (Hrepenenje, hrepenenje) je prevevalo portugalsko pevko Maro (Mariano Brito da Cruz Forjaz Secca), ki je pela v portugalskem in angleškem jeziku.

Hrvaška pevka Mia Dimšić iz Osijeka se je na evrovizijskem odru predstavila s pop balado Guilty Pleasure (Krivi užitek). Danski The Show (Šov) je bila pesem dansko-švedske ženske pop rock skupine Reddi, ki so jo sestavili prav za letošnje evrovizijsko tekmovanje. Avstrija je letos na tekmovanje postala dvojec DJ LUM!X em pevko Pio Márioki sta se predstavila z energično pesmijo Halo.

Če je Moldavija stavila na brata, se je Islandija odločila za sestre. Skupina Systur (Sestre) je ob igranju kitar zapele pesem Medž Haekkandi Sol (Z vzhajajočim soncem). Grško-norveška pevka Amanda Georgiadi Tenfjord je v imenu Grčije zapela Die Together (Umreti skupaj). Norveški pop dueto Subwoolfer, ki je nastopil z maskama v podobi volkov, pa pesem Give That Wolf A Banana (Daj temu volku banano). Kot zadnja je nocoj na evrovizijski oder stopila armenska predstavnica Rosa Linn s pesmijo Snap (Tlesk).

Reuters

Skupino LPS sestavljajo celjski dijaki.

Voditelji današnjega evrovizijskega večera so bili italijanski televizijski voditelj Alessandro Cattelanpevka Laura Pausini em v Líbano rojeni britanski pevec Mika. Trojica bo vodila tudi preostala dva evrovizijskega večera, četrtkov drugi polfinale in sobotni finale, ko bo znan zmagovalec letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije.

Nocoj so lahko glasove po stacionarnih in mobilnih telefonih ter prek posebne evrovizijske aplikacije prispevali tudi slovenski poslušalci in gledalci, ki v skladu s pravili niso mogli glasovati za LPS. Predhodno je svoje glasove že podala slovenska strokovna žirija, ki so jo sestavljali predsednica Alenka Godec, Lucija Harum, Gaber Radojevic, Arne Međedović dentro Tilen Artac.

Prvi polfinalni večer je med glasovanjem glasbeno dopolnil tudi Ples lepote italijanskega DJ Bennyja Benassija, italijanskega glasbenega ustvarjalca Dardusta em angleške skupine Sophie and the Giants. Geslo letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije je sicer Zvok lepote.


Source: Svet24.si by novice.svet24.si.

*The article has been translated based on the content of Svet24.si by novice.svet24.si. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!