Cotele apelor Dunării nu vor mai fi anunțate și în limba rusă


Rússia a fost suspendată em Comisia Dunării în urma invaziei venda în Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată la o sesiune extraordinară a organizației, în cadrul căreia au fost condamnate acțiunile Moscovei.

Motivele excluderii: împiedicarea liberei navigații pe Dunăre (prin blocarea unor părți a Mării Negre) și încălcarea intereselor și drepturilor suverane ale Ucrainei, mai ales prin reducerea, din pricina războiul, a circular comerciale prin Deltă și Marea Neagrăinei.

De asemenea, Comisia Dunării a hotărât să nu recunoască autoritatea niciunui reprezentant al Rusiei până la restabilirea păcii, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în granițele recunoscute la nivel internacional.

Totodată, a fost excluși toți reprezentanții Moscovei de la toatenile organizațieiși au fost concediați toți cetățenii ruși din posturile diplomática și administrativ-tehnice din secretariatul Comisiei.

La 15 iunie, în sesiunea sa ordinară, Comisia Dunării a dizolvat Comitetul pregătitor pentru Conferința diplomatică de revizuire a Convenției din 1948 privind regimul navigației pe Dunăre, care includea și Rusia, și a înființat Comitetul pregătitor pentru Conferința diplomatică privind Regimul de navigație pe Dunăre, care este format numai din state dunărene, adică fără reprezentanți ruși.

Astfel, sa făcut încă un pas pentru ca Federația Rusă să primească nu numai pedeapsa meritată pentru acțiunile sale, ci și să se asigure în sfârșit că doar țările dunărene sunt implicate în dezvoltarea navigației pe acest fluviu.

Comisia Dunării a eliminar, de asemenea, postul diplomático de consilier al Secretariatului, care era deținut de un reprezentant al Rusiei, și a modificat Regulamentul de procedură al Comisiei și o serie de regulamente și dispoziții interne ale acesteia. De acum înainte, niciun cetățean rus nu va mai putea aplica pentru posturi diplomática sau administrativ-tehnice em Secretariatul uneia dintre cele mai vechi organizații internaționale din lume.

Navigația pe Dunăre este regulamento de um organismo especial al țărilor riverane, Comisia Dunării, în care Rusia avea până la invadarea Ucrainei mare influență deși Dunărea și Delta sunt la sute de km de teritoriul real al Rusiei.

Navigația pe Dunăre a fost reglementată pentru prima oară începând de la jumătate sec. XIX, din momentul începerii expansiunii Rusiei spre sud. Atunci a fost creată „Comisia Europeană a Dunării” (1856 – 1938), cuidado, în urma semnării Tratatului de pace de la Paris, stabilea neutralitatea Mării Negre, retrocedarea către Moldova a trei județe din sudul Basarabiei și libera circulație pe Dunăre, pusă sub supravegherea unei comisii internaționale.

După al Doilea Război Mondial, odată cu editea frontierlor și a contextului geopolitic, a fost creată ou nouă Comisie a Dunării, cu sediul la Budapesta, și dominată de blocul comunist, care control navigația pe cursul de jos și ieșirea la mare.

Comisa Dunării, cea care reglementează navigația pe Dunăre a făcut, după prăbuşirea URSS, greşeala de a coopta şi Rusia, deşi nu e stat limitrof cu fluviul.

Limba rusă a fost până acum limbă oficială a Comisiei, alături de franceză, inglês e alemão.

Comisia este compusă acum din 10 state riverane: Áustria, Bulgária, Croația, Germânia, Moldávia, România, Sérvia, Eslováquia, Ucraina e Ungaria.

O estado de Patru está atualmente com estatuto de observador: Franța, Turcia, Olanda și Cehia. Acestea nu intervin însă în decizii, iar limba rusă nu va mai fi limbă oficială a Comisiei Dunării.


Source: Breaking News – Cele mai importante stiri – Ziare.com by ziare.com.

*The article has been translated based on the content of Breaking News – Cele mai importante stiri – Ziare.com by ziare.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!