COVID – Jön a fertőződést megakadályozó oltás?

A német egészségügyi miniszter szerint egy é mesmo belül elkészülhetnek az első oltóanyagok, amelyek megakadályozzák a COVID fertőződést.

Karl Lauterbach pénteki berlini tájékoztatóján elmondta: orvosként az a szakmai véleménye, hogy 6-12 hónapon belül sikerül kifejleszteni a védőhatást közvetlenül a nyálkahártyán kifejtő oltóanyagot, afermely megbődézhatóan meggátolja.

Ezek az új fajta vakcinák jelenthetik a “fényt az alagút végén”de koronavírus-járvány őszre várható fellángolására még nem készülnek el – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy nincs szakmai konszenzus ebben az ügyben, a kutatók egy része úgy véli, hogy nem sikerül ilyen oltóanyagot kifejleszteni, míg mások, köztük ő is, bíznak a sikerben.

A miniszter közölte, hogy már készülnek az őszi-téli időszakra, terveznek a többi között egy újabb nagyszabású oltási kampányt, és ismét kiterjesztik a SARS-CoV-2-gyorstersztet mindenkinek ingyenesen biztosító testó.

Foto: MTI/Vasvári Tamás

Azzal kapcsolatban, hogy a Die Welt című lap értesülése szerint a tervek között szerepel a zárt téri maszkviselési kötelezettség visszaállítása az októbertől húsvétig tartó időszakra, a szociáldemokrata (SPD) politikus jelezte, hogy ilyen irányban alakulhat a szabályozás. Részleteket egyelőre nem közölhet, mert még tartanak az egyeztetések a liberalis (FDP) vezetésű igazságügyi minisztériummal.

“Az utóbbi napokban elindult fertőzéshullámról elmondta, hogy a koronavírus-járvány nyári hulláma miatt “nem kell pánikba esni”, és újabb kötelező korlátozó szabályokra sincs szükség. A beltéri maszkviselés így csupán ajánlott, hortelã ahogy a második emlékeztető oltás beadatása é” – mondta Karl Lauterbach.

Hangsúlyozta: mindenkinek érdemes megfontolni a negyedik – második emlékeztető – oltást, különösen azoknak, akik sok emberrel érintkeznek, és szeretnék védeni fokozottan veszélyeztetett, idős vagy beteg családtagjaikat.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 28 118 fertőződést és 19 halálesetet regisztráltak. Az adatok nem mutatják megbízhatóan a járványhelyzetet, mert csütörtökön több tartományban munkaszüneti nap volt, amikor általában kevesebb tesztet készítenek, sok helyi egészségügyi hivatal pedig nem továbbítja a friss kimutatásokat. Így a csütörtöki, nem teljes adatokkal együtt 27 124 689 fertőződést mutattak ki teszttel a járvány kezdete óta, a halálos áldozatok száma 140 118.

A SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) elleni teljes oltással a lakosság 75,9 százaléka – 63,1 millió brasa – rendelkezik. A teljes oltás utáni első emlékeztető oltást 59,8 százalék – 49,7 millió bra -, um negyedik oltásnak számított második emlékeztető oltást 6,4 százalék, azaz 5,3 millió brasa kapta meg Németország.

Az oltatlanok a lakosság 22,4 százalékát teszik ki, 18,6 millióan vannak. Közülük négymillióan négyévesnél kisebb gyerekek, akiknek még nincs oltóanyag.

Olvasd el ezt é!

COVID – Már a nyáron megérkezik újabb hullám

Source: Napidoktor by napidoktor.hu.

*The article has been translated based on the content of Napidoktor by napidoktor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!