Cum scăpăm de cei care ne storc de energie


Em opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, o persoană care declanșează în noi astfel de senzații neplăcute se poate numi „vampir emoțional”, care ne stoarce pur și simplu de energie.

Sunt cel puțin 3 metode prin care putem identifica vampirii emoționali din viața noastră, astfel încât să putem lua o decizie privind relația cu aceștia. Sunt atrăgători, au harul de a-ți intra pe sub piele, au abilitatea de a se transforma cu ușurință în ceea ce vrei tu să vezi la ei, par altfel decât ceilalți (chiar sunt, doar că nu într-un sens pozitiv), uneori chiar afirmă că ei nu sunt precum ceilalți, pentru că asta și vor să-ți inducă pentru a te atrage. Aceste persoane te storc în mod constant de energie prin atitudinea lor. Psihologul americano Brett Blumenthal îi numea „mâncători de viață”. Ajungând lipsit de energie, fără să fii conștient, poți deveni, la rândul tău, un vampir energetic în preajma altor persoane pozitive.

Cum îți dai seama că ești „atacat” de un vampir emocional?

Poate la fel de importante ca recuoașterea unui vampir emoțional sunt simptomele pe care o persoană le simte atunci când este „atacată” de unul. „În primele momente, apare o senzație neplăcută în plexul solar (la 5 cm deasupra buricului), care este legat de emoțiile noastre. Aceste senzații sunt continua de dureri de cap, senzația de desconconfort sau iritare atunci cand te afli în preajma lui, oboseala inexplicabilă după un timp petrecut in contact cu ei (chiar și după o convorbire telefonică sau online), somnolența. Apoi aceste senzații sunt interiorizate și produz um efeito de tip domino asupra stării noastre generale și asupra caracteristicilor personalității noastre, precum: scade încrederea în propria persoană, apar sentimentele că nu suntem buni de nimic, avem tendința de a repeta în minte ultima conversa cu « vampirul», încercând să vedem unde am «greșit», scade apetitul alimentar, sexual, bucuria vieții, crește considerabil apetitul pentru carbohidrați și, desigur, se instalează anxietatea și depresia”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Cele mai periculoase categorii de vampiri energetici

De-a lungul mai multor studii, celebri profesori în psihologie au studiat această influență pe care o au vampirii energetici asupra oamenilor. Em opinia specialiștilor, 5 mari categorii de vampiri emoționali sunt cei mai periculoși și au puterea de a product tulburări serioase de personalitate, și anume: vampirii antisociali, vampirii histrionici, vampirii narcisisti, vampirii cucomportment obsesiv-compulsiv și vampirii paranoiciment obsesiv-compulsiv și . „Vampirii antisociali sunt cei care urăsc plictiseala și ignoră regulile sociale, sunt cei dependenți de senzații tari și periculoase. Vampirii histrionici sunt acele persoane care trăiesc pentru a primi atenție și aprobare din partea celorlalți și joacă adesea rolul de vitimă. Vampirii narcisiști ​​sunt persoane ce se proiectează pe ele însele în centrul universului celorlalți, au o părere foarte bună despre ei și se cred superiori celorlalți, au tendina de a te pedepsi dacă nu faci lucrurile așa cum vor ei, nu pot simți empatie capacite limitată de a oferi dragoste necondiționată. Vampirii cu un comportamento obsesiv-compulsiv sunt persoanele ce manifestă ou atenție excesivă și bolnăvicioasă față detalii, sunt perfectiști, perceptivi și puriști, simt nevoia obsesivă de a deține controlul asupra oamenilor și a situațiilor. Iar vampirii paranoici sunt persoanele care percep lumea ca find un„loc al conspirației”, declara a psióloga Laura Maria Cojocaru.

Încearcă să-şi ascundă propria anxietate

Comportamentul vampirilor emoționali este adesea determinat de un mediu family disfuncțional, de o copilărie punctată de abuzuri psihice și/sau fizice. Sunt persoane cu o stimă de sine foarte scăzută. Uneori personalitatea lor poate fi influențată și de un dezechilibru chimic alorganului. „Atitudinea disstructivă a acestora, încercările frecvente de ai discredita pe ceilalți și a le scoate în evidență greșelile, eșecurile, defectele, nu sunt decât încercări ale acestora de a se simți mai bine cu priile la propria persoană, de a evita greșeli și defecte pe care nu le pot accepta ca firești în viața lor. Comportamentul vampirilor emoționali reprezintă o încercare iluzorie de a-și ascunde temerile, nesiguranța, propria anxietate, de a părea altceva decât sunt”, declara a psihologul Laura Maria Cojocaru.

Trebuie să stabilim anumite granițe

Ne putem proteja de aceste persoane stabilind anumite granițe, nonverbale și verbale, după caz: întreruperea contactului vizual, încrucișarea brațelor, schimbarea poziției față în față, începerea unei alte activități, ieșirea din camera/spațiul respectiv, închiderea telefonului, messengerului etc., după ce anunți în prealabil că nu mai ai timp și că ești solicitat în altă parte. „Înțelegem, acceptăm cea ce sunt aceste persoane, oferim iubire, pentru că este lucrul de care are cea mai mare nevoie un vampir emoțional, însă fără a ne lăsa manipulați, fără a toleramentul distructiv atât pentru noi, cât și pentru ei”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.


Source: Jurnalul by jurnalul.ro.

*The article has been translated based on the content of Jurnalul by jurnalul.ro. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!