Da li će Nemačka da se odrekne keša i odakle ta bojazan?

Da li će Nemačka da se odrekne keša i odakle ta bojazan?

Da li će Nemačka da se odrekne keša?

Keš će u Nemačkoj možda postepeno ukinuti, strahuje udruženje za novac i vrednosti (BDGW).

Potrošačima gotovina treba da bude dugoročno dostupna, rekao je predsednik BDGW Mihael Meves tražeći smernice za finansijski sektor, prenosi DPA.

Sve je manje filijala banaka i bankomata, a potrošači ne mogu svuda da dobiju gotovinu od trgovaca, rekao je Meves u ponedeljak.

“Gotovina da ostane u upotrebi na duži rok”

Istovremeno, trgovci na malo moraju biti u obavezi da prihvate novčanice i kovanice, jer ima ljudi koji iz raznih razloga ne mogu da plaćaju karticama.

“Zahtevamo fer konkurenciju sa drugim sredstvima plaćanja i želimo da osiguramo da gotovina ostane upotrebljiva na duži rok”, rekao je Meves.

Elektronski sistemi, naveo je, ne mogu da garantuju neophodnu sigurnost u platnom prometu. Kupci nedavno danima nisu mogli da plaćaju čekovima, kreditnom ili debitnom karticom zbog softverskog kvara u nekim prodavnicama.

Nemačka umanjila prognozu privrednog rasta

Inače, dpa prenosi i da je nemačka industrija drastično umanjila svoju prognozu privrednog rasta za ovu godinu, na svega 1,5 odsto, saopštio je Savez nemačke industrije.

Predsednik Saveza nemačke industrije Zigfrid Rusvurm rekao je da je rat u Ukrajini prikazao Ahilovu petu Nemačke, a to je bezbednost snabdevanja energijom, sirovinama i osnovnim tehnologijama.

Em je kazao da industrija očekuje oporavak privrede, u smislu povratka na nivo pre korone, najranije krajem godine, ali uz preduslov da ima dovoljno ruskog gasa za zapadnu Evropu.

Prekid isporuke ruskog gasa imao bi katastrofalne posledice po industriju i našu privredu bi dovelo u recesiju”, naglasio je Rusvurm.

Inače, industrija je umanjila i rast izvoza, za koji je, na početku godine prognozirala za 2022. rast od 4,5 odsto, a sada svega 2,5 procenata.

U Nemačkoj povoljnije kupiti i plaćati kredit za stan nego iznajmiti ga

Izvor: dpa

Foto: Pixabay


Source: BIZlife by bizlife.rs.

*The article has been translated based on the content of BIZlife by bizlife.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!