DA LI ĆE VAŠINGTON UKINUTI PRAVO NA ABORTUS

Tajno glasanje u Vrhovnom sudu pokazalo da bi nova odluka dovela do „seizmičkih političkih promena“, piše Njujork tajms. Amerika podeljena kao i pre 50 godina, prenosi Gardijan. Spaseno 50 civila iz čeličane, izveštava Ukrinform. Bajden ukrajinski konflikt nazvao „tačkom pregiba“, objavljuje RT. Vučić na ceremoniji u Grčkoj
(ilustracija, Njujork tajms piše da su pristalice i protivnici prava na abortus mesecima čekali da Vrhovni sud glasa za rušenje propisa, ali da je reakcija na objavljivanje tajnog glasanja u ponedeljak, došla kao iz vedra neba i izazvala bes i šok na obedra neba)

Izveštaj o tajnom glasanju Vrhovnog suda SAD o ukidanju prava na abortus, autentičan je, saopštio je sud, ali nije konačan. Propis koji je usvojen na osnovu slučaja iz 1973, ponovo je podelio Ameriku. Iz Azovstalja je spaseno 50 civila. Bajden je konflikt u Ukrajini nazvao „tačkom pregiba“. Vučić je bio u Grčkoj a građani strahuju da neće biti grejanja.

Ukida li se pravo na abortus

„Nacrt o abortusu najavljuje seizmičke političke promene“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa. Vrhovni sud je potvrdio da je nacrt koji je procureo a tiče se ukidanja propisa „Ro protiv Vejda“ kojim se dozvoljava pravo na abortus, autentičan, ali da to nije konačna odluka, dok je samo „obelodanjivanje nacrta izazvalo političke prevrate sa mogućim širokim širokim široki zakonskim posledicama“, stoji u tekstu. Dok su se protestanti okupili ispred suda, vičući toliko glasno da su mogli da ih čuju članovi Kongresa u Kapitolu preko puta, demokrate Džoa Bajdena su se obavezale da im pravo na abortus bude ključna tema izbora na jesen.

U izdvojenom tekstu, Njujork tajms piše da su pristalice i protivnici prava na abortus mesecima čekali da Vrhovni sud glasa za rušenje propisa, ali da je reakcija na objavljivanje tajnog glasanja u ponedeljak, došla kao iz vedra straba i izazvala bes, na obe neba i izazvala bes, te još jednom polarizovala Ameriku.

Guardião-4.5.

„Ro protiv Vejda“ opet podelio SAD

„Bajden: procurelo glasanje protiv abortusa ‘ugrožava ljudska prava’“, glavni je naslov na prvoj strani britanskog Gardijana uz fotografiju sa protesta suprotstavljenih strana ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu. Američki predsednik je upozorio da bi odluka o ukidanju propisa napravila veliku promenu u zakonu i ugrozila druge civilne slobode. Radi se o propisu „Ro protiv Vejda“, koji je nazvan po slučaju iz 1973. kojim se garantuje pravo na abortus. Iz Vrhovnog suda su potvrdili da nacrt koji je procureo, jeste autentičan, ali da ne predstavlja konačnu odluku. Ukoliko bi se ovako nešto prihvatilo, to bi omogućilo da mnoge države SAD proglase abortus ilegalnim.

U vrhu strane Gardijan takođe objavljuje da se britanski premijer Boris Džonson upetljao, pokušavajući da opravda podizanje cena, što je dodatno razljutilo konzervativne poslanike. Nakon što su ga novinari upitali za komentar slučaja penzionera koji je bio prinuđen da se vozi autobusom satima da bi se ugrejao i smanjio kućni račun za grejanje, Džonson je istakao da je upravo on uveo – besplatnu vožnju za stariju populaciju.

www.theguardian.com

Ukrinform-4.5.-s

Izvučeno 50 civila iz Azovstalja

Ukrajinska državna novinska agencija Ukrinform objavljuje priče ljudi koji su se nedeljama krili u bunkerima u čeličani Azovstalj u Mariupolju, i konačno su stigli na sigurno. Oko 50 civila je prebačeno u Zaporožje. Evakuisani su tokom specijalne operacije koja je ocenjena kao najteža od početka rata. Sprovedena je u najvećoj tajnosti, um predsednik Volodimir Zelenski je lično vodio operaciju. „Imali smo manje uspeha u samom Mariupolju, ali sada smo napravili koridor i nećemo stati. Crveni krst je spreman tamo da krene“, rekla je Irina Vereščuk, zamenica premijera i ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija.

Za poslednja dva meseca, Ukrajina je dobila više od 300.000 tona humanitarne pomoći iz inostranstva, objavljuje Ukrinform u zasebnoj vesti. „Od prvih dana marta do maja, u Ukrajinu su stigle 304.000 tone humanitarne pomoći. Oko 24.000 tone stiglo je prošle nedelje“, rekla je Darija Zarivna, savetnica šefa kabineta predsednika. Međunarodna zajednica će nastaviti da prikuplja sredstva za Ukrajinu, dodala je ona. Mnoga sredstva došla su od institucija stranih zemalja i pojedinaca kroz strukture UN i međunarodne humanitarne organizacije.

www.ukrinform.net

RT-4.5.-

Ukrajina kao „tačka pregiba“

Predsednik Džo Bajden rekao je za konflikt u Ukrajini da je istorijska „tačka pregiba koja se dešava svakih šest do osam generacija“, um američku ulogu opisao kao prvu „pravu borbu“ u civilizacijskoj bici em Rusijom i Kinom tu Kinom, prenosi ruska novinska agecija Raša novinska agecija. RT navodi da nije jasno koja je to prethodna „tačka pregiba“ bila, koja bi trebalo da se dogodila pre sto do dvesta godina, ali Bajden je opisao američku misiju u Ukrajini velikim rečima „koje nadilaze prosto slanje oružja savezniku“.

Naoružan dron presretnut je preko noći kod sela Majak, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u samoproglašenoj republici Transnistriji u utorak, još jedna je vest koja se jutros našla na sajtu RT. Dron je najverovatnije napravljen u „kućnim“ uslovima i sklepan je od različitih delova. Međutim, mogao je da ponese teret de 20 quilogramas na udaljenosti de 30 quilômetros de operação. Na dronu se nalazio kanister trocadilho “nepoznate braon tečnosti”. Iz ministarstva kažu da je dron došao „sa ukrajinske strane“.

Zapad može da zaustavi „ratne zločine“ koje su navodno počinile ukrajinske snage, ako iskoristi svoj uticaj na Kijev i prestane da ga snabdeva oružjem, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin francuskom kolegi Emanuelu Makronu, saopštio je Kremlj. Tokom dvočasnovnog telefonskog razgovora, Putin je Makronu čestitao na pobedi na izborima i upoznao ga sa novim razvojem događaja u Ukrajini, uključujući i evakuaciju civila iz Azovstalja u Mariupolju.

www.rt.com

Politika-4.5.

Vučić u Grčkoj

Aleksandar Vučić bio je na otvaranju radova na gasnom terminalu u Grčkoj, piše Politika uz naslov „Evropu čeka najteža zima u poslednjih 70 godina“. „Naredna zima će biti najteža za Evropu od pedesetih godina dvadesetog veka, a državno rukovodstvo će učiniti sve da Srbija ima što manje problem u tom smislu“, rekao je Vučić u Aleksandropolisu. Ceremonija je održana zbog svečanog početka radova na izgradnji novog plutajućeg terminala za tečni prirodni gas od koga se očekuje da poboljša snabdevanje gasom cele jugoistočne Evrope.

Hristijan Mickoski, predsednik VMRO-DPMNE, za ovaj list kaže da je Bugarska u Bitolju „minirala most prijateljstsva“, a najava intervjua se takođe našla u vrhu prve strane. Život u Makedoniji je život u nacionalnoj katastrofi, s povećanom inflacijom, novim enormnim zaduživanjem, povećanom stopom korupcije i kriminala, stoji u tekstu. „Vlada je pokazala odsustvo bilo kakve stategije i nepostojanje plan za poboljšanje života ili postavljanje novih ciljeva koji bi nas pokrenuli napred“, kaže Mickoski.

www.politika.rs

Danas-4.5.-

Koliko će koštati grejanje

Ima li država zaista plan B u slučaju da dođe do otežanog uvoza ili obustave isporuka ruskog gasa, pita Danas uz naslov „Građani brinu za grejanje, a privreda za proizvodnju“. Građane najviše zanima kako ćemo se i po kojoj ceni grejati naredne zime, a rešenje te dileme još nije na vidiku. Ministarka Zorana Mihajlović savetovala je da se racionalnije troše energenti, uz tvrdnju da država ima rešenje za mogući zastoj u snabdevanju gasom. „Jedno je kada treba da premoste kratak spoj snabdevanja gasom, a drugo je ako se planira veće oslanjanje na zamenu. Mazut je drastično poskupeo, dostigao je 120 dinara, a samo Beograd bi dnevno trošio od dve do 2.500 tona“, kaže Dejan Stanojević.

U vrhu se našla i vest da su Reporteri bez granica svrstali Srbiju u „problematičnu“ zemlju po pitanju medija. Naslov teksta je „Nema slobodnih medija u kidnapovanoj državi“. „Aleksandar Vučić je razumeo koliko je ispiranje mozga građana putem medija moćno i on to obilato koristi“, kaže Aida Ćorović.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!