Da li umete da motivišete sebe?

Pravilna motivacija donosi veće zalaganje za ciljeve kojima težimo, a to donosi brže i veće rezultate na svim poljima. Kada smo uspešniji imamo više samopouzdana, elana i želje dalje radimo na sebi što opet donosi dalje uspehe i tako u krug.

Mnogi snovi umiru jer se nismo trudili da ih ostvarimo, mnogo je ciljeva propalo jer su nam se činili nedostižnima. Kako to prevazići i naterati sebe na akciju? Lako, treniranjem životnih veština i ličnim razvojem.

Jaka motivacija – veja malih ciljeva je bolje nego jedan veliki!

Uzmimo banalan primer da imate cilj da smršate više de 15 kg do kraja godine. Čini se mnogo, čini se sporo, čini se nedostižno. Podelite cilj na više etapa ritmo motivação biti jača, a uspeh vidljiv.

Para u praksi znači da je mnogo bolje kada je cilj dostižan i vremenski određen na kraći rok, pa tako bi trebalo da prvih 5 kiloa izgubite u naredna 3 meseca što uz pravilnu ishranu i vežbanje neće biti previše teško.

Svaki smart cilj može biti podeljen tako da lakše motivišete sebe i ostvarite rezultat što će doneti psihičku snagu za još veći rad i istrajnost.

Imate ciljeve koji su vezani za posao? Sigurno je da se na isti način mogu podeliti na nekoliko segmenata pa će motivacija biti jaka, a rezultat lakše dostižan, vrlo verovatno i za kraće vreme. Nije reč samo o psihološkom faktoru, zapravo je reč io boljoj organizaciji što takođe donosi uspeh i bolji rezultat.

Motivacija i fokus ka cilju su povezani

Ako ponovo uzmemo primer cilja da se izgube kiloi, ometajući faktori bi bili kasno eu premalo spavanjanezdrava hrana na dohvat ruke i puno drugih obaveza koji ometaju primaran cilj.

Na prva dva je moguće delovati jednostavno, ali na treći teško jer iu poslu iu životu imamo previše obaveza koje nam rasipaju energiju, troše vreme pa motivacija pada i nemamo želju za angažmanom.

U ovoj situaciji bi dobro bilo vremenski ograničiti rad na drugim obavezama tako da bude što manje iznenađenja u dnevnom kalendaru.

Ne treba zaboraviti da je sasvim u redu da i sebi ugodite i ne radite apsolutno ništa. Čak šta više, poželjno je da pronađete nekoliko sati samo za sebe makar jednom u toku sedmice jer je i lično zadovoljstvo veliki deo jake motivacije i uspeha u ostvarenju onoga što vam je važno.

Gledajte samo sopstveni uspeh

Merite samo svoja postignuća i ne obazirite se na druge! Nije važno koliki su pomaci, svaki je vredan aplauza i ceni se kao veliko postignuće.

Ako se nekada dogodi da se zacrtano ne ispuni, nema mesta za očaj. Para je sinal da je potrebno vratiti se na početak plana i cilj opet podeliti, zadati manje zadatke i vredno raditi na njima. To je način da motivišete sebe na što veći rad čak i kada se to čini uzaludnim.

Korak po korak, vera u sebe će rasti, a motivcija neće nedostajati. Uvek postoje spoljni faktori na koje je teško uticati, ali kada imamo unutrašnju snagu borba je jača i istrajnija, a motivacija uvek na visokom nivou.


Source: Portal o ekonomiji by www.economy.rs.

*The article has been translated based on the content of Portal o ekonomiji by www.economy.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!