Dániából vádolják a Google-t versenyellenességgel

Egy dán álláskereső portál trösztellenes panaszt nyújtott ser a Google ellen az uniós szabályozók felé azzal a váddal, hogy az Alphabet leányvállalata saját álláskereső szolgáltatását részesíti előnyben méltánytalan módon, ezzel pedig hátrányos helyzetbe hozza riválisait. A panasz felgyorsíthatja a Google for Jobs nevű szolgáltatás vizsgálatát, eu tenho éve keltette fel Margrethe Vestager, uniós versenyügyi biztos figyelmét, irá de az EU azóta nem tett konkrét lépéseket az online álláskeresés területny kialakult helyzet vizsgálatánakult. Vestager az elmúlt évek során összesen több mint 8 milhões de euros büntetést osztott ki a keresőóriásnak versenyellenes gyakorlatok miatt.

A Google bevallása szerint az álláskereső szolgáltatásokat nyújtó versenytársak korábbi panaszai nyomán pár változtatást már eszközölt Európában. A 2018-ban indult Google for Jobs működését egy évvel később már 23 másik online álláskereső portál kritizálta, akik többek közt kifogásolták, hogy a keresőcég saját piaci fölényével visszaélve agresszívan terjeszti saját szolgáltatását az ő kárukra, ezzel pedig jelentős piaci részesedést vesztettek.

A keresőcég szolgáltatása az interneten található álláshirdetéseket aggregálja a netezők számára, akik szűrhetik, menthetik az őket érdeklő hirdetéseket, valamint értesítéseket is kérhetnek az új nyitott pozíciókról. Um widget do Google egy nagy formájában kínálja az eszközt az internetes keresési találatok tetején, többek közt ezt is bírálta a Jobindex nevű rivális, aki szerint ezzel a gyakorlattal is torzítja az amerikai óriás az egyébkénpiat is kompetit dáv. A dán szolgáltatás keresési forgalma 20 százalékot esett aa Google for Jobs dániai indulásának évében. A cég vezetője, Kaare Danielsen szerint azáltal, hogy a Google a saját szolgáltatását helyezi előtérbe, valójában nehezebbé teszi a netezők számára a valóban releváns állásajánlatok megtalálását.

Danielsen hozzáteszi: ez a gyakorlat nem csak elfojtja az egészséges versenyt a szolgáltatások közt, hanem közvetlenül rontja a munkaerőpiaci helyzetet is, ami minden gazdaságban központi szerepet tölt be. A vezető az Európai Bizottságtól azt kéri, hogy kötelezze a Google-t a jelenlegi versenyellenes gyakorlatok befejezésére, valamint szabjon ki rá pénzbírságot és időszaki kifizetéseket.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálta a Reuters értesülését.


Source: HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu.

*The article has been translated based on the content of HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!