‘De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel’

“Pakketje voor mevrouw van Sprundel.” De jongen lacht vriendelijk en drukt de doos in mijn handen. “Fijne dag nog!” En weg is-ie, sprintend naar zijn bestelbus die met ronkende motor for het huis staat, om zo snel mogelijk de volgende bestelling af te alavancan. Uit de kartonnen doos trek ik een zwarte fietsbroek omhoog com zeem, een kussenachtig laagje, waarmee ik comfortabel op mijn mountainbike sobre Utrechtse Heuvelrug kan stuiteren. Precies op tijd para rit van aankomend fim de semana, mijn oude broek foi flink versleten.

Novo tema

Este blog pode ser usado para een mooi, novo tema sobre energia no NEMO Kennislink dat nós binnenkort lanceren.

Door de coronacrisis ben ik meer spullen online gaan bestellen: kleding, cadeaus, boeken, eten. De winkels zijn al een tijd weer open, maar het gemak van iets laten thuisbezorgen met één klik op de knop heeft zich in mijn leven genesteld. Vandaag besteld, morgen in huis. Ele é té verleidelijk. Ik heb heus wel in de gaten dat al die pakketjes een hoop verpakkingsmateriaal kosten. Tijdens de lockdown stand ik elk fim de semana dúzia em stukken te scheuren bij de oud-papiercontainer. E todos os efeitos do impacto material sobre o clima, em todo o mundo Reint Jan Renes, professor de psicologia em Duurzame Stad aan de Hogeschool de Amsterdam, onlangs no NRC. Busjes rijden af ​​en aan om al die pakketjes via distributiecentra bij de klant te krijgen, en verkeer stoot veel CO2 uito.

De keuze voor gemak geeft me een steeds ongemakkelijker gevoel. Alles ons heen kost energie. Voor die nieuwe fietsbroek, de voorverpakte abacate’s op mijn fruitchaal, het voer para mijn konijnen e mijn telefoon mobile zijn grondstoffen nodig. Alles moet geproduceerd en vervoerd worden. De energie die daarvoor nodig is halen we voor 84 procent uit fossiele markstoffen, waardoor we als samenleving veel te veel CO2 de atmosfera em blazen.

Redacteur Mariska van Sprundel blogt de komende maanden over hoe zij met duurzaamheid omgaat.

Geert Snoeijer

Ik wil het vaak anders feito. Duurzame keuzes feito com minder impacto no clima, maar doe het niet altijd. Waarom não? Waarom é het zo moeilijk om afstand te doen van een bestaande leefstijl? Niemand wil expres het meio mais bonito com zijn consumo patrono en energieverbruik, maar tegelijkertijd staat niemand te springen om de eigen consumo Grondig te versoberen. Toen ik vorige week para het eerst in dry jaar op het vliegtuig stapte schaamde ik me een beetje. Vliegen é mais divertido para o planeta, daar ben ik me van bewust. Maar een sneeuwvakantie in het sprookjesachtige Lapland wilde ik er niet voor laten. Pfff…Klimaatbewuster leven é een vraagstuk dat veel emoções oproept, dat é bem duidelijk.

“Het is een collectief vraagstuk”, aldus Renes no NRC. “Je kunt het niet in je eentje oplossen. Als consumer ben je afhankelijk van industrie en overheid.” Maar tegelijkertijd, zei hij, begint een beter milieu óók bij jezelf. De komende maanden leg ik in een series blogs mijn eigen leefstijl onder de loep. Wat kan en wil ik anders fez? Wat weerhoudt me ervan om klimaatvriendelijke keuzes te maken en wanneer is het juist makkelijk? Welke gevoelens en gedachten heb ik erbij en hoe zijn die te verklaren? Uiteraard ga ik dingen uitproberen om mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Op energieet. Om te voelen hoe het é om je vertrouwde manier van leven te veranderen.

Eén ding heb ik vasta ingezien. Bijeen on-line best-seller heb je vaak de optie om iets over een paar dagen te laten bezorgen, in plaats van de volgende dag. Als webwinkels de tijd krijgen om hun bezorging beter te plannen, hoeven er minder busjes door de straat te denderen. Dat scheelt weer iets.


Source: Kennislink by www.nemokennislink.nl.

*The article has been translated based on the content of Kennislink by www.nemokennislink.nl. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!