Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima – Kultura

„Na pisanje me trigira bezgranična ljudska glupost – osuđeni smo na Tuđmana i Miloševića, naše sitne provincijske fašiste, razne Vučiće i Šešelje“ rekao je Boris Dežulović juče na drugoj večeri KROKODILovog festivala.

Tokom razgovora em Mimom Simić prisetio se svog rada u Feralu, koji je opisao kao spoj rokenrol benda i ozbiljnog rudarskog novinarstva, ao današnjim medijima, kaže da su uglavnom smeće.

“Uglavnom je to smeće, ali u tom smeću možes naći zaista vrednu stvar – to je kao kada gledaš po kontejneru i nađeš nešto dobro. Ima dobrih novinara, uglavnom pratim novinare, ne medije“, kaže Dežulović.

Na droga strane, karikaturista Predrag Koraksic-Corax, kaže da na svojim prethodnim poslovima nije imao dovoljnu slobodu izražavanja, pa je zbog toga često bio primoran da menja poslove.

Foto: Piroshki Photography
Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 3
Foto: Piroshki Photography
Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 4
Foto: Piroshki Photography

A kada se jedna vrata zatvore, po pravilu se druga otvore. Zbog te činjenice Corax je postao ono što je i dan danas. Jedan od najpoznatijih karikaturista u Srbiji i šire.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 5
Foto: Piroshki Photography
Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 6
Foto: Piroshki Photography

Tokom Miloševićevog mandata, nije imao toliko problema sa njim, koliko sa njegovim „pijunima“.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 7
Foto: Piroshki Photography

„Zbog karikiranja Miloševića, dobio sam tužbu od Dobrice Ćosića. Međutim, ono što je Miloševiću najviše smetalo, jeste to što sam njegovu suprugu Miru prikazivao kao debelu, kada ona to više nije bila“, kaže Corax.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 8
Foto: Piroshki Photography

Autoru knjige „Sampas“, Iliji Đuroviću, kolektivni rad je najbitniji. Kako ističe em ga oslobađa odgovornosti i samostalne borbe.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 9
Foto: Piroshki Photography

„Potpuno sam u šoku, kada se navodno podrazumeva da ja imam iskustva. Naime, o tom iskustvu nemam šta da kažem. Trebalo mi je dosta vremena da to prihvatim, međutim kada sam konačno to uradio usledilo je veliko olakšanje“, dodaje on.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 10
Foto: Piroshki Photography

Đurović kaže da je susret sa “sampasom” kao susretom sa slobodnim životinjama koje stanovnici crnogorske severne regije izvode na ispašu u toku leta i više ne obilaze do jeseni, nastao sasvim slučajno.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 11
Foto: Piroshki Photography
Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 12
Foto: Piroshki Photography

Književnica Jasminka Petrović i reditelj Raša Andrić, razgovarali para filmskim produzido por Srđanom Anđelićem Mjehurom, ou filmu i knjizi“ Leto kada sam naučila da letim“.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 13
Foto: Piroshki Photography

Raša kaže da je odgovornost velika. On se plaši da ne bude dosadan deci, jer današnja deca imaju manjak pažnje.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 14
Foto: Piroshki Photography

„Treba voditi računa da ne kažeš nešto pogrešno što će da ti se ureže, pa da posle misliš da si napravio neku glupost. Bilo mi je jako teško da izostavim psovke, jer nisam mogao da dajem indikacije glumcima na taj način“ Ističe Raša.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 15
Foto: Piroshki Photography

Jasminka dodaje, da je odgovornost osnovna razlika između pisanja za decu i odrasle, jer kada se obraćaš maloletnima moraš da imaš odgovornost.

Dežulović na Krokodilu: Voleo bih da imamo posla sa ozbiljnijim protivnicima 16
Foto: Piroshki Photography

Na festivalu je učestovala i književnica Ana Marija Grbić, koja je govorila o svojoj prvoj knjizi priča“ Srneća leđa“.

Veče su zatvorile hrvatska dramatičarka Tena Štivičić i glumica Hana Selimović. Selimović je interpretirala odlomak iz drame „64“ koji govori o intimi savremenog bračnog para, koji se lomi pod teretom očekivanja.

XIV KROKODILov festival nosi naziv „Godina magijskog mišljenja“ ou znak sećanja na nedavno preminula američku autorku Džoan Didion.

Autorke su bile Krokodilove ‘novinarke na dan’ 18. junho 2022. godine

Projekat Novinar na dan – Novinari protiv rasizma se realizuje kao deo projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji finansira Evropska Unija.

Pratite nas našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


Source: Dnevni list Danas by www.danas.rs.

*The article has been translated based on the content of Dnevni list Danas by www.danas.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!