E-Hód: Díjazták Magyarország informatikában legjobb diákjait

A szervezők számára külön öröm, hogy egyre több lány vesz részt a tanulmányi versenyeken, um 3-6. osztályosok körében például már csaknem teljesen kiegyenlített a nemek aránya.

A pandémia visszaszorulása nyomán a hazai informatikai tanulmányi versenyeken szereplő diákok 2022. május 5-én, a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kar közös díjátadó napján, az ELTE Informatikai Karának épületében, személyesen vehették. Délelőtt Magyarország legnagyobb, online zajló informatikai versenyének, az e-Hódnak a legjobbjainak díjátadója zajlott, délután pedig az Országos Grafikus Programozási Verseny é a Nemes Tihamér Programozási- és Alkalmazói Versenyek legjobban szereplő versenyzői vehették át okleveleiket.

Rekordszámú versenyző vett részt az e-Hódon

A BEBRAS nemzetközi kezdeményezéshez kapcsolódó e-Hód – Hódítsd meg um bife online versenyt a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztálya az ELTE Informatikai Karával együttműködve rendezi meg. 2021-ben 305 iskola 33467 tanulója vett részt a kedvcsináló, az informatika világának sokszínűségéből ízelítőt adó versenyen, megdöntve minden kobbi részvételi rekordot – a szervezők össimagzened 216 diákot.

Korcsoportonként az első 10 helyen végzettek számára az ELTE-n országos döntőt é rendeztek e-Hódos feladatokra épülő akadályversennyel, illetve micro:bit mikroszámítógépen alapuló élményinformatiz é foglalkozáson é részt vehettek.

Um diakokat Pluhár Zsuzsaaz NJSZT Közoktatási Szakosztály elnöke, az ELTE IK oktatója és kutatója, a verseny főszervezője mellett dr. Horváth Zoltána kar dékánja és dr. Beck György, um Neumann Társaság elnöke é köszöntötte. Beck György hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló megmérettetések é hozzájárulhatnak a magiar informatikai cégek és a felsőoktatás számára a fejlett digitális készséggel rendelkező utánpótlás gyarapításához.

A legfontosabb hazai alkalmazói és programozásversenyek

Délután a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztálya és az ELTE IK tanulmányi versanyeinek díjait adták át, a Magyarországon élők mellett sok szlovákiai, ukrajnai, romániai és szerbiai magyar diáknak.

“A verseny egyes korcsoportjaiban összesen mintegy száznyolcvanezer diák tanul jelenleg a közoktatásban, közülük az első száz legjobb közé bekerülni önmagában óriási dicsőség. “Külön öröm számunkra, hogy egyre több lány vesz részt az informatikai tanulmányi versenyeken, um 3-6. osztályosok közül csaknem 50 százalék volt az arányuk, um hetedik-nyolcadik osztályosok közül pedig az indulók mintegy harmada”

– comentário dr. Zsakó Lászlóaz NJSZT Tehetséggondozási Szakosztály elnöke, az ELTE IK tanszékvezetője az idei eredményeket, megköszönve a Nemzeti Tehetség Program támogatását a versenyek szervezésében.

Az Országos Grafikus Programozási Verseny tavaly újult meg: ma mar a gyerekek oktatásához kifejlesztett Imagine Logo mellett a modernebb Python é Scratch programnyelveken is megoldhatók a feladatok. A díjátadó érdekessége, hogy a parádi Fáy András Általános Iskolába járó három testvér, Halász Katinkavalamint ikertestvérei, Halász Boglárka és Halász Kund egyaránt oklevelet vihettek haza. Ezen a versenyen összesen 148 diákot díjaztak a szervezők.

UMA Nemes Tihamér Verseny 1985 óta a hazai informatikai tehetséggondozás legrangosabb tanulmányi versenye: alkalmazói kategóriája a nélkülözhetetlen irodai programok (pl. táblázatkezelés) tehetségeit mutatja fel, míg a programozói kategóriában az algoritmikus gondolkodás jelesei tűnnek fel, akik közül a legjobbak már a diákolimpián is helyt tudnak állni Magyarország színeiben. A Nemes Tihamér Verseny programozás kategóriájában 183 diák lett díjazott, az alkalmazás kategóriában pedig 81 versenyző teljesítményét ismerték el.

Az idei tanév előválogatóin szoros verseny után a 9-11. osztályosok közül négy diák (Máté Lőrinc,, Molnár István Ádám és Czanik Pálilletve az OKTV-győztes Németh Márton Tamás) szerezte meg a legrangosabb nemzetközi informatikai tanulmányi versenyeken, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI), illetve a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI) való részvétel jogát. A diákolimpikonoknak – Horvátországban (CEOI) é Indonéziában (IOI) zajló versenyeken drukkolhatunk idén nyáron. Um 11-12. osztályosok között romániai magyar tanulók végeztek az élen, az első helyen a nemzetközi versenyekről már ismert Éles Júlia végzett.

Jövőre Magyarország rendezi a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát

Érdemes figyelemmel kísérni az informatikai tehetséggondozás egyre erősebb magyar mezőnyét már csak azért is, mert 2023-ban Szeged ad majd otthont a világ legjelentősebb informatikai versenyének, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (IOI) – a Neumann Társaság és konzorciumi partnerei, a Szegedi Tudományegyetem és a Digitális Programa Jólét szervezésében.


Source: technokrata by www.technokrata.hu.

*The article has been translated based on the content of technokrata by www.technokrata.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!