Egy fideszesnek mar 2011-ben sem tetszett a vármegyék ötlete

Lázár János kelt ki akkor az ötlet ellen, mondván akinek a dédapja, nagyapja cseléd volt, annak mást jelent a vármegye kifejezés. A maioria egyelőre nem nyaltkozott az ötletről a fideszes politikus.

UMA 444 cikke szerint még 2011-ben kelt ki Lázár János fideszes képviselő, akkori parlamenti frakcióvezető a megyék vármegyékké történő átnevezése miatt, akkor ugyanis az Alaptörvény első tervezetébe bekerült az ötlet, de később a párton belüli belső tiltakozások miatt kikerült onnan.

Egy fideszesnek mar 2011-ben sem tetszett a vármegyék ötlete

Foto: Facebook/Lázár János

Lázár 2011-ben az ötletről a következőket mondta a cikk szerint:

„…nem jó történeti aspektusai vannak. (…) Sokkal inkább azt gondolom, amit nekem egy hódmezővásárhelyi választó mondott, hogy annak, akinek cseléd vagy napszámos volt a nagyapja vagy dédnagyapja, annak mást jelent a vármegye, mint aki a XII. kerületből szemléli a világot”

Az átnevezés ellen Lázár János és Harrach Péter (KDNP frakcióvezetője 2011-ben) nyújtott be módosító indítványt, hogy maradjon a megye megnevezés. Lázár utána arról é beszélt az állami tévén, hogy egy modern, jövőorientált alkotmányban semmi szükség nincs arra, hogy olyan kérdéseket érintsenek benne, amelyek sértik az emberek érzékenysét, vagy amelyeknek semmi közük a XXI. század Magyarországához. Lázár János azt é hozzátette, hogy

Remélem, hogy a józan ész az érzelmeket felülírja

Az átnevezés most megint előkerült Kocsis Máté fideszes frakcióvezető által (illetve az is kiderült, hogy a megyei kormánybiztosokat főispánná neveznék át egy kormányzati módosító indítvány nyomán), aki szerint a nemzeti összetartozást erősítené meg, ha a megyéket újra vármegyéknek hívnák. Lázár János – aki az új kormányban építésügyi miniszter – mindazonáltal nem nyilatkozott az ötlet flmelegítése kapcsán.


Source: Propeller – Saját anyagok by propeller.hu.

*The article has been translated based on the content of Propeller – Saját anyagok by propeller.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!