Egy filozófus szerint a mesterséges intelligenciának is lehet igazi öntudata


Régóta beszédtéma a filozófusok között, hogy a szimulált értelem felérhet-e egy élő ember tudatához, a metaverzum kapcsán pedig ismét aktuális lett a kérdés.

Már a sci-fi műfaj megszületése óta visszatérő téma a filozófusok körében, hogy vajon lehet-e igazi személyként tekinteni egy mesterséges intelligenciára. Sokféle álláspont létezik a témában és több gondolatkísérlet is foglalkozik a megoldásával (mint pl a híres “kinai szoba”), de ahogy sok más filozófiai kérdésben, ebben sem sikerült még megállapodásra jutni.

Persze a tech vilag még messze van attól, hogy ténylegesen meggyőző mesterséges intelligenciákat alkosson, de a metaverzumok kapcsán ismét aktuálissá válhat ez a kérdés, hiszen ki tudja, hogy amikor a Meta saját virtuális világa nyitott digitlesz a pub szá fog májdja minket ott kiszolgálni.

David Chalmers, filozófus (egészen pontosan technofilozófus) nemrég a Jogador de PC megkeresésére válaszolt par kérdésre a metaverzumok kapcsán, és természetesen szóba került az is, hogy vajon lehet-e valaha igazi öntudata egy gép által irányított NPC-nek. A kérdésre Chalmers egy nem teljesen meglepő választ adott:

“Ha szilícium segítségével pontosan szimulálod az emberi agy működését, akkor egy olyan, öntudattal rendelkező életformát kapsz, mint mi. Szóval számomra ezt azt jelenti, hogy ezek a lények is megérdemelnek jogokat. Ez igaz mind a metaverzumon belül, mind pedig azon kívül. Ahogyan az életünk fokozatosan átkerül a metaverzumba, ez a vita egyre csak valóságosabbá válik, hiszen számos MI fog majd együtt élni velünk ebben a világban.”

Chalmers az interjúban azt is kifejtette, hogy ugyanezen gondolatmenet mentén a virtuális térben megszerzett élmények is lehetnek ugyanannyira jelentőségteljesek, mint azok, amelyeket a való világban élünk át, bár a World of Warcrafton felnőtt fiatalabb generációkat erről már valószínűleg sokkal könnyebb meggyőzni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.


Source: PC World Online Hírek by pcworld.hu.

*The article has been translated based on the content of PC World Online Hírek by pcworld.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!