Eleggé problémásnak tűnik az Apple fizetési megoldása – technokrata

Az EU előzetes döntéshozatala alapján az Apple Pay szolgáltatása korlátozza a piaci versenyt. Az EU-nak az nem tetszik, hogy az Apple eszközök fizetéshez használt NFC chipjét más szolgáltatások nem használhatják. Így aki egy iPhone-on vagy Apple Watchon keresztül értintős fizetnes szeretne bonyolítani – függetlenül attól, hogy indítja vagy fogadja a tranzakciót – az Apple Pay infrastruktúrát kénytelen használni, jutalékot fizetve az eszközt gyártó cégnek.

Um problema megkerülésére léteznek természetesen utak. Vannak olyan POS-teriminálok, amelyekbe be lehet dokkolni egy okostelefont vagy tabletet, é um terminal saját NFC hardverét használják ahhoz, hogy penztárgépként működnjenek. Az EU azonban inkább kivizsgálja, hogy az Apple visszaél-e piaci pozíciójával. Olyan kérdés ez, amire többnyire minden európai nyugodt szívvel rá tudja mondani, hogy igen. (Az amerikai versenyfelügyelet erőtlenebb és máshogy is működik.)

A Bizottság egy jegyzéket küldött a cégnek hogy tudassa mivel elégedetlen. Összességében az a bajuk, hogy az Apple piaci viselkedése korlátozza a vásárlók válaszási lehetőségeit, visszafogja a mobiltárcás innovációt. Azaz az Apple monopóliumát tartják zavarónak.

A cég válaszolhat a jegyzékre, ez csupán a kezdete az antitröszt vizsgálatnak. Illetve az EU jelezte, hogy az előzetes döntés nem jelzi előre, hogy mi lesz a vizsgálat kimenetele. Ugyanakkor a monopolhelyzetben lévő cégek mostanra elkezdhették azt érezni, hogy az Unió az eddigi távolságtartó, tutyimutyinak is mondható megközelítését egy határozottabb iránymutatást adó megközelítésre cserélte. Ez pedig azért kínos, mert az EU a cég globális jövedelmének tíz százalékát is kiszabhatja büntetésként, ami egy olyan összeg, amit már az Apple is megérezne.

Forrás: Fintechradar


Source: technokrata by www.technokrata.hu.

*The article has been translated based on the content of technokrata by www.technokrata.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!