Elérhetetlen álom lehet az 5. szintű önvezetés

Messze nem csak a balesetmentes haladás jelent kihívást a sofőr nélkül közlekedő autók létrehozásában.

Aprilis elején a General Motors tulajdonában lévő Cruise egyik robottaxija összezavarta a rendőröket, a maioria pedig a Wired írta meghogy a cég egyik önállóan közlekedő autója, amely biztonsági sofőr nélkül közlekedett San Francisco területén, rossz helyen parkolt és ezáltal akadályozta a helyi tűzoltóság egyik gépkocsijának a haladását.

A Comissão de Serviços Públicos da Califórnia jelentéséből derült ki, hogy április elején bevetésre ment a városi tűzoltóság egyik járműve, és egy olyan utcába hajtott be, ahol a fő sávban útját állta egy kukásautó. A tűzoltóság gépkocsijának vezetője ezért úgy döntött, hogy a másik sávban halad tovább, de ez is meghiúsult, ugyanis ott parkolt a Cruise járműve. Egy emberi sofőr ilyenkor visszatolatott volna, hogy átengedje a fecskendőt, de a Cruise autója a helyén maradt. A helyzetet végül a kukások oldották meg, akik abbahagyták a szemetesek ürítését és elálltak az útból. A helyi tűzoltóság utólag megerősítette az esetet és rámutatott, hogy azért fog kampányolni, hogy az autônomom autók gyártóit képezzék ki az ilyen esetek kezelésére.

A Cruise szóvivője azt nyilatkozta, hogy a gépkocsijuk reagált a tűzoltóság járművének felbukkanására és felvette a kapcsolatot a cég távsegítő munkatársaival, akik távolról is tudják vezérelni a bajba jutott járműveket. A jármű átsorolt ​​a másik sávba, é uma tűzoltóautó mindössze 25 másodperc késlekedés után tovább tudott haladni. Ráadásul kapcsolatba léptek a tűzoltósággal és az önkormányzattal is, az utóbbi ugyanis attól tartott, hogy az önállóan közlekedő gépkocsik megnövelhetik a vészhelyzeti mentőcsapatok reakcióidejét.


A GM két éve mutatta be kormány nélküli járművét

Egy ilyen incidens olyan ritka, hogy az önvezető járművek fejlesztői számára nehéz előre látni. Szakértők szerint az autonóm járműszoftverek fejlesztése során továbbra é elő fognak fordulni hasonló közúti események. Az ilyenek miatt kell embereket alkalmazni a vezető nélküli technológia távoli megfigyelésére, és azt is segítik megmagyarázni, hogy az iparban miért vallják ma már sokan, hogy soha senküli nem fog olyan autót építeni, amely minden úton, tu minden körülménaek körülmények. De még ha a teljes önvezetés – az 5. szintű autonómia – elérhetetlen álom is, az autógyártók és a szoftverfejlesztők rengeteg pénzt költenek ennek az álomnak a beteljesülésére. A General Motors tulajdonában lévő Cruise 2025-ig 35 milliárd dollárt költ erre a célra.

De bevétel is kell, a Cruise mostani célja megszerezni az engedélyt az állam első, vezető nélküli fuvarozási szolgáltatásának elindításához. Ez nem lesz sima ügy, mert a helyi önkormányzatnak két további eset nem tetszik: az egyik április végén történt, amikor egy munkaterületen áthaladó Cruzeiro jármű megállt egy átkelőhelyen, és öt percig nem mozdult, elzárva a forgalmat; aprilisban pedig egy másikat é rögzített kamera, amelyben a rendőrök egy Cruise járművet állítottak meg sofőr nélkül, mert nem volt bekapcsolva a fényszórója. Az autonóm járművek jelenleg a város területének kétharmadán közlekedhetnek, de csak este 10 és reggel 6 ora között. Ha meg é kapják az engedélyt viteldíjak szedéséhez, továbbra é csak éjszaka és kora reggel, eső és ködmentes időben működhetnének taxiként.

A San Francisco-i tisztviselők valószínűleg nem fogják megadni a kibővített engedélyt, mert a Cruise járművei az utasok felvételekor és kiszálláskor nem húzodnának ki a járdaszegélyre, hanem mindezt a forgalmi sávokban végeznék. Eközben a normal taxik büntetést kapnak, ha az utascserét a járdaszegélytől 18 centinél távolabb végzik. A kérvényben a Cruise ügyvédje azzal érvel, miszerint a törvény megengedi bármely autónak, hogy megálljon a forgalmi sávban, ha az „ésszerűen szükséges”. A jármű szoftvere alapértelmezés szerint előnyben részesíti az útpadkára húzódást, de néha “törvényes és biztonságos kettős parkolást” hajtanak végre, ha ez az egyetlen lehetőség.


Source: SG.hu Hírmagazin – Autó by sg.hu.

*The article has been translated based on the content of SG.hu Hírmagazin – Autó by sg.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!