Els partits segueixen bloquejats en la resposta per protegir la immersió


BarcelonaLa majoria del Parlament está em contra de que sigui um tribunal el què decideixi sobre quina ha de ser la presència del castellà les aules, i més encara en base a un percentatge monolític d’igual aplicació tots els centres. No momento, els grups não troben the manera de doar response to the sentència del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) d’implantar el 25% de castellà tots els centres. La justicia ha doat quinze die al Govern per complir. Però mentrestant, el Parlament tem anat posposant l’impuls de la modició de la llei de política lingüística a partir de um acordo que vai néixer amb un consens ampli -PSC, ERC, JxCat i common- però que al cap de només unes hores va decaure -quan Junts va demanar més temps per prendre una posició- ia hores d’ara continua estancat.

Però amb el termini de 15 dies marcat ara pel TSJC ja no poden dilatar-ne més la tramitació, una demora que tant ERC com comuns i el PSC atribueixen a la instabilitat interna a Junts , que el 4 de juny celebrarà un Congrés per decidir sobre la direcció del partit, i que li dificil defensar un posició unitària sobre aquesta qüestió. A líder dos comuns, Jéssica Albiach, posat aquest matí les cartes sobre la taula i ha demanat la convocatòria d’una Junta de Portaveus d’urgència i que s’alterés l’ordre del dia del Parlament de manera que s’inclogués la proposta de llei en el ple que arrenca aquesta tarda i dura fin dijous. En tindrien prou amb els seus votos i els de socialistes i ERC per tirar endavant la iniciativa. Però els republicanos ho han rebutjat d’entrada, insistindo em que què cal buscar el màxim “consenso” em materia lingüística i remarcant que el marge de 15 dies hàbils encara donaria temps d’incloure la qüestió en un ple ple.

“Ara mateix no estem per demanar aquesta Junta de Portaveus”, tem la portaveu republicana, Marta Vilalta. “S’ha fet molta feina de cerca d’aquest consens”, ha defendido, i ha mantingut que si bé és cert que é “urgent” cal buscar la “millor manera”. Vilalta insistiu que han mantingut contactes amb Junts en les darreres setmanes per desencallar l’acord: “Hem anat avançant, amb explicacions sobre el per què i possible transaccions en el text. , i que no tenen un consens”. Els republicanos esperen multiplicar els contactes en els propers dies per mirar de trobar una posició unitària.

No obstant això, des dels commons considere que el consens es pot continue buscant un cop la proposició de llei ja hagi iniciat la seva tramitació. La diputada Susana Segovia ha insistit que es tracta d’una “eina necessària” i ha insistit que ja hi ha el “consens” suficient per al primer debat de la llei, i que després s’hi poden presentar “esmenes”: “No són coses incompatíveis”. Preguntada sobre si els commons podrien forçar una votació para alterar a ordem do dia i obrigar els grups a pronunciar-se en el ple, Segovia respondeu que ho faran quan disposin dels supports necessaris per fer-ho, i followan “treballant” per fer-ho possible: podrien alterar l’ordre del dia tant avui com demà, i per això mantenen els contactes amb la resta de grups.

De momento, no entanto, o ERC vai esperar um JxCat, e o PSC mostra-se prudente. A portaveu socialista Alícia Romero defendeu que “qui ha de desencallar la situació és Junts”, i tot i que estarien d’acord amb tirar endavant la iniciativa sense la llista de Laura Borràs, ha defensat que vista la posició d’ERC i essent una qüestió relacionada com amb “la llengua, un bé a preservar”, el millor é “intentar anar al màxim consens possible”. Mentre els quatre partits busquen una sortida, la CUP segueix mostrant-se bel·ligerant amb la qüestió. Mante el rebuig a la reforma i aquest dimarts ha demanat la dimissió de Cambray por “voler liquidar la immersió”.

Un intent de doar una sortida política al problema

As partes que impulsionam o acordo consideram que é necessário doar uma resposta à sentença do TSJC que impõe 25% de castellà als centres, decisió que vai justificar por la “inactivitat” de la Generalitat a l’hora de garantir la presència d ‘aquesta llengua a tots els centres. A proposta de modificação de la llei de política lingüística puntualitza que el castellà sigui emprat a les aules “en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre” i que “l’ensenyament de les llengües oficiais i en les llengües oficiais ha de tenir” una presència adequada en els currículum garantidos i projectes educatius”. Fonts de republicans i common defensen que tirar-lo endavant pot “contribuir” a donar una sortida policy al què a hores d’ara s’ha convertit en una qüestió judicial. Però es desconeix si això s’interpretarà de la mateixa manera per part d’un tribunal. De momento, tant Ciutadans com Vox han advertit que é querellaran per desobediència contra a Generalitat si não é compleix amb la sentència.

“Més català” a les aules

Pel que fa el Govern, aquest dimarts no s’ha mogut del terreny declaratiu. S’ha referemat en el recurs contra l’execució de la sentència que ja va anunciar ahir el conseller d’Educació, Josep González Cambray, i hat a critic la decisió del TSJC, ja que considera que està “allunyada” del que hauria de ser un “sistema judicial objectiu”. Abans da tradicional reunião dos dimarts del consell executiu, han fet uma trobada específica sobre o tema do presidente Aragonès, o vice-presidente Jordi Puigneró e os consellers Cambray, Laura Vilagrà, Gemma Geis i Natàlia Garriga. L’objectiu oficial, “compartir informació”, segons ha dit la portaveu, Patrícia Plaja. Fonts coneixedores de la trobada, però, apunten que també ha servit per intentar donar una responseada tot l’embolic.

Plaja també ha promès que en el apropriado curs hi haurà “més català” para les aules del que hi ha ara. ¿Como é possível a decisão do TSJC na direção contrária? La Generalitat argumenta que ho aconseguirà a través de les dues modificacions legislativas que prepara: o decreto de modificação de la LEC i els canvis en la llei de política lingüística que estan bloquejats al Parlament. Cap de les dues iniciativas, però, té a hores d’ara un calendari clar.


Source: Ara.cat – Portada by www.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by www.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!