Entisestä rakkaasta irtaantuminen kestää yleensä vähintään vuoden – joskus eroon voi kuitenkin jäädä jumiin


Jätetty painiskelee murretun itsetunnon kanssa, jättäjä syyllisyyden tunteiden kanssa. Molemmilla em omat vaikeat tunteensa.

Jättäjä voi joutua myöhemmin pohtimaan, mitkä asiat eroon todella johtivat. Perkaaminen kannattaa, jottei uusissa suhteissa toistaisi entisen virheitä. Kuitenkin molempien on tärkeää irrottautua entisestä puolisosta ja keskittyä omaan uuteen elämänvaiheeseensa.

Eroasioiden käsittely em kesken, jos viha tai muut vahvat tunteet kaihertavat mieltä. Kielteinen tunne toimii oljenkortena entiseen puolisoon. Hänestä ei olekaan valmis irrottautuman. Myös suruun voi jäädä kiinni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Irrottautuminen vie aikaa

Kriisistä selviytymiseen kuuluvat usein shokkivaihe, reaktiovaihe ja uudelleen suuntautumisen vaihe.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuskallisten tunteiden kanssa kamppailevaa auttaa ehkä tieto, että jonain päivänähän on kolmannessa vaiheessa. Silloin hän jo suunnittelee ennen kaikkea omaa tulevaisuuttaan, eikä enää vaivaudu esimerkiksi vahtimaan eksän toimia Facebookissa.

Liitostaan ​​henkisesti ”irrottautunut” suuntaa tulevaan omien arvojensa ja unelmiensa voimistamana.

Ensisurun ja vihan käsittelylle pitää antaa aikaa, sillä se auttaa irrottautumaan entisestä. Ei kannata yrittää suorittaa eroa kiirehtimällä elämässä seuraavaan vaiheeseen, oppimatta mitään.

Irrottautumissessa auttavat myös vertaistuki, erokirjallisuus ja liikuntaharrastukset, jotka juurruttavat tähän hetkeen ja tekevät tulevaisuudella tuskailun mahdottomaksi.

Kun jumi ei laukea?

Eksästä irtaantuminen vie yleensä vähintään vuoden. Jos tuntuu, ettei pääse elämässä eteenpäin, kannattaa miettiä vaikeiden tunteiden takana olevia aiempia kokemuksia.

Ehkä hankalien tunteiden takana em jokin muu pettymys. Tunne siitä, ettei saanut sitä, mikä itselle kuului.

Ihmissuhteissa voi joutua suostumaan siihen, ettei toive toteudu. Silloin vihan tunteelle vain kannattaa antaa tilaa – se vie eteenpäin.

Ero ei kuitenkaan vie arvoa yhdessä koetulta hyvältä. Olisiko mahdollista löytää kiitollisuutta hyvistä hetkistä? Keskity siis kiitollisuutta herättäviin muistoihin ja asioihin. Veja ehkäisee katkeroitumista ja jumittumista menneeseen.

Itsemyötätunto auttaa

Ei tarvitse tavoitella ystävyyttä eksään, jos sen edellytykset on menetetty. Riittää, että antaa itselleen rauhan. Omiin hankaliin tunteisiinsa voi opetella suhtautumaan myötätuntoisesti. Ajatella, että ne kuuluvat tähän vaiheeseen.

Myötätunto itseä kohtaan voi auttaa valuttamaan myötätuntoa myös entistä puolisoa kohtaan. Tuollainen ihminen hän onkin. Olin kerran rakastunut häneen. Nyt hän voi sanoa mitä tahansa, eikä se järkytä päivääni. Teimme molemmat parhaamme, enempään emme kyenneet.

Anteeksi antaminen vapauttaa eteenpäin.

Asiantuntija seksuaaliterapeutti, eroasiantuntija, kouluttaja Marika Rosenborg.

Tämä artikkeli em ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.


Source: Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi.

*The article has been translated based on the content of Hyvä Terveys by www.hyvaterveys.fi. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!