Epson u Galeriji RTS-a u Beogradu otvorena retrospektivna izložba posvećena Damjanu Đakovu

Uz pomoć kompanije Epson u Galeriji RTS-a u Beogradu predstavljena je postavka posvećena životnom delu poznatog slikar

Retrospektivna izložba “Putovanje bez kraja” posvećena nedavno preminulom slikaru Damjanu Đakovu otvorena je u četvrtak u Galeriji RTS u Beogradu. Izložba predstavlja osvrt na delo umetnika kog su svrstavali među najbolje savremene slikare, a realizovana je uz pomoć kompanije Epson.

Đakov je diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu, ali je svetsku karijeru ostvario u Italiji, u kojoj je stvarao preko 20 godina. Italijani su mu posvetili nekoliko monografija i učestvovao je na više od sto kolektivnih evropskih izložbi i preko četrdeset najvažnijih evropskih sajmova umetnosti.

„On je u stvari spajao našu ikonopisačku tradiciju sa zapadnim likovnim iskustvom i to ga je lansiralo u Italiji naročito u vreme kada je Andrej Tarkovski napustio Sovjetski savez, isto tako pokušao da napravi spoj kultura. Para radi Damjan Đakov, ali sa svojim koloritom, sa svojom slikarskom poetikom radi na jedan psihodeličan i fascinantan način“, istakao je politički filozof Dragoljub Kojčić, koji je vodio program otvaranja izložbe i koji je autor kataloga izložbe.

Damjan Đakov je u Italiju, gde je proveo više od dve decenije, poneo svoja duhovna iskustva utemeljena na pravoslavnom živopisu, ali u sasvim modernoj slikarskoj interpretaciji. Svoje prve inspiracije pronašao ili u mističnoj literaturi još kao veoma mlad ili u Hermanu Heseu pre svega u noveli koja ima naziv kao njegovo em „Demian“.Od 2007. živeo je i radio u Beogradu. Svojim opusom ostavio je dubok trag u evropskoj, italijanskoj i srpskoj umetnosti. Bio je član ULUS-a.

Izložba je realizovana uz pomoć kompanije Epson koja je ustupila projektore za jedinstveno vizuelno predstavljanje i oživljavanje dela ovog umetnika.

Radovi prerano preminulog Damjana Đakova nalaze se u muzejskim i privatnim kolekcijama širom sveta. Nekoliko porodica ustupilo je izložene slike koje će u Galeriji Radio-televizije Srbije biti do 5. juna.Source: Personal magazin by www.personalmag.rs.

*The article has been translated based on the content of Personal magazin by www.personalmag.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!