Erdogan heeft veel the winnen e weinig the verliezen bij blokkade NAVO-uitbreiding | NU


De Turkse presidente Recep Tayyip Erdogan ziet NAVO-lidmaatschap van Finlândia e Zweden niet zitten. Die landen zouden zich volgens hem anders moeten opstellen tegenover de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Turkije en de Europese Unie beschouwen die partij als een terroristische organisatie. Conhecido houding maakt Turkije zich niet geliefd, maar volgens experts moet het Westen er rekening mee houden dat het menens é para Erdogan. Wat zit er achter zijn weigering?

De NAVO é zo opgezet dat alle dertig leden een lidmaatschap moeten goedkeuren. De weg toetreding van Finland e Zweden loopt daarmee via Ankara.

“Dat geeft Turkije een middel in handen om zijn eisen kracht bij te zetten”, zegt Sinan Ülgen, voormalig diplomaat en tegenwoordig director do Centro de Estudos de Economia e Política Externa (EDAM), e no denktank turco.

Os especialistas da Volgens são Turkije vooral kwaad op Zweden. Turkije wil de uitlevering zien van vermeende PKK-led. Bovendien wil het land en eende aan het wapenembargo dat sinds 2019 van kracht is, toen Turkije Noord-Syrië binnenviel.

“Turkije ziet zichzelf niet in een bondgenootschap zitten met een land dat een wapenembargo tegen Ankara heeft ingerido. Dat kan een onderhandelingspunt zijn”, zegt Berk Esen, politicoloog aan de Turkse Sabanci-universiteit en também onderzoeker verbonden aan het German Institute for International Security Affairs (SWP). “De uitlevering van Koerden dient een politiek doel voor Erdogan. Isso é daardoor lastiger te realiseren.”

“Erdogan kan zijn weigering om Finland en Zweden toe te laten doorzetten, omdat de eisen veel steun steun krijgen in Turkije. Ook de oppositie gaat daarin mee”, aldus Ülgen. “Daarnaast kan Erdogan conheceu deze houding zijn favorito rol spelen van iemand tegen het Westen ingaat. Hij is een politicus die altijd de binnenlandse politiek in het achterhoofd heeft.”

Sinalizar para Washington em Moskou

Howard Eissenstat, especialista em turco da Universidade de St. Lawrence, no estado americano de Nova York, não é de Ancara e nem de zoek é naar een signaal vanuit Washington. “De weigerachtige houding kan een onderhandelingstactiek zijn.”

O atual presidente da América, Joe Biden, levantou-se do Congresso, mas foi lançado para o governo de opgewaardeerde F-16-gevechtsvliegtuigen aan Turkije. Een conhecido como zou Erdogan mogelijk van gedachten kunnen laten veranderen.

Ele é tenso ook mogelijk dat Erdogan erop rekent dat zijn houding de onderhandelingspositie met Rusland kan versterken, vult Esen aan. “Hij laat hiermee opnieuw aan Poetin zien dat Turkije de middenweg probeert te vinden in de orlog met Oekraïne.”

Weigering lijkt berekend risico

Met zijn weigering lijkt Erdogan de reputação internacional de Turkije op het spel te zetten. E isso é binnen de NAVO niet voor het eerst. Em 2019 baarde het land opzien door als NAVO-lid het Russische S-400-luchtverdedigingssystemem ontvangst te nemen. Dat foi tegen het zere van andere landen van het bondgenootschap, met sancties tot gevolg.

Em 2020 trapte Turkije op de rem bij de nieuwe NAVO-verdedigingsplannen voor Polen en de Baltische staten. Toen foi het Ankara te doen om de Koerdische groeperingen na Síria als terreurorganisaties gelabeld te krijgen.

Wat Ülgen betreft neemt Erdogan echter een berekend risico. “Zeker vanuit binnenlands oogpunt valt er iets te winnen zonder dat hij erop achteruitgaat.”

Eissenstat deelt die lezing, al is hij er niet van overtuigd dat Erdogan precies voor ogen heeft wat hij wil. “Het lijkt erop dat hij simpelweg aan de boom schudt om te zien wat eruit komt vallen.” Wat Eissenstat betreft lijkt de huidige ruzie dan ook meer op die uit 2020 e o conflito com o NAVO em 2019.

“Erdogan é erbij gebaat om de onderhandelingen over toetreding van Finland and Zweden te vertragen. Hoe langer het duurt, des te meer concesties er gedaan zullen worden, is de gedachte. Hij wil niet met lege handen achterblijven”, zegt Esen.

Partijen zijn niet gebaat bij onenigheid binnen NAVO

Een heus veto kan juist wel voor reputatieschade zorgen, erkent Ülgen. Zover zal het volgens hem niet komen, maar hij verwacht wel dat Erdogan langer zal blijven dwarsliggen dan waar het Westen rekening mee houdt. “De Turkse weigering é voor een belangrijk deel een sentimentele beslissing, geen rationele.”

Toch denkt Ülgen dat de partijen er samen zullen uit komen. “Turkije is uiteindelijk niet gebaat bij onenigheid binnen de NAVO. Zweden net zo min.”

“Ik heb niet de indruk dat Turkije een breuk met de NAVO nastreeft”, vult Eissenstat aan. “Daarvoor zal het land een te hoge prijs moeten betalen.”

Finland en Zweden hebben gezegd in gesprek te willen gaan met Erdogan.


Source: NU by www.nu.nl.

*The article has been translated based on the content of NU by www.nu.nl. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!