EVO ŠTA ĆE SE DESITI AKO SVAKOG DANA POJEDETE PO JEDAN KRASTAVAC: Niste ni svjesni šta radite organizmu

Dobro iskoristite sezonu krastavaca

Krastavci su bogati antioksidansima, vitaminima i mineralima, pa spadaju u red vrlo korisnih namirnica.

Pogoduju našem izgledu, koži i kosi, ali našem zdravlju. Daju nam energiju i hidriraju maksimalno. Još od davnina su se koristili u Indiji, ne samo kao dio ishrane, već i medicina tradicional.

Mnogi nisu ni svjesni koliko je ovo povrće korisno. Evo kako utiče na naš organizam ukoliko se redovno konzumira:

1. Pomaže u skidanju kiloa

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

2. Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamina i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da riješi probavne probleme.

3. Maksimalno hidrira kožu i kosu

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tijela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamina B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

Vitamina B, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotina i vitamina C koji ujedno sprječavaju prijevremeni gubitak kose i pojavu sijedih.

4. Povoljno utiče na kardiovaskularni sistem i može da smanju nivo holesterola

Obiluje i kalijumom,magnezijumom ivitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog system.

Vitamina K regula nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete možete smanjiti nivo holesterola.

5. Jača kosti i zube

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube i kosti.

6. Može da eliminiše loš zadah

Ukoliko konzumirate krastavac možete da zaboravite na žvakaće gume i na borbu sa negodnim zadahom. Krastavac će osvježiti usnu duplju i zaliječiri ranice. Stavite jedan isječen kolut krastavca na nepce i držite pola minuta, bakterije koje su odgovorne za neugodan dah biće eliminisane.

Izvor: Stil.kurir.rs


Source: Lečenje Biljem by cajeviza.com.

*The article has been translated based on the content of Lečenje Biljem by cajeviza.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!