Evo u kom gradu je kvadrat najviše poskupeo

Tendência rasta cena na tržištu nekretnina bio je prisutan i tokom poslednjih 12 meseci. Najveći rast cena uprkos popularnom mišljenju nije ostvario Beograd, već Niš u kom je na pojedinim lokacijama za godinu dana kvadrat poskupeo i preko 400 evra.

Nastavlja se trend rasta cena nekretnina (Foto: Pixabay)

Prema podacima oglasnog portal Nekretnine.rs u Bulevaru Nemanjića u Nišu, cena prosečnog kvadrata je skočila za godinu dana oko 34.64 odsto tj. 413 evra, prenosi Blic.

Cene su porasle i na drugim lokacijama u Nišu, šta više u procentima rast je i veći. Tako je u Panteleju cena prosečnog kvadrata od aprila prošle do aprila ove godine porasla 46,39 odsto odnosno uvećana je za 405 evra. Na Durlanu prosečni kvadrat je u poslednjih godinu dana poskupeo 216 evra, a na Paliluli 352 evra.

Ipak, radi se o prosečnim oglašenim cenamaako pogledamo izveštaj RGZ za prošlu godinu, prosečna cena starogradnje u celom gradu Nišu je iznosila 895 evra. Najjeftiniji stan u starogradnji je prodat za 320 evra, a najskuplji za 1.560 evra po kvadratu. U slučaju novogradnje prosečna cena je iznosila 1.010 evra. Najmanje plaćen kvadrat novogradnje je iznosio samo 380 evra, dok je najskuplji iznosio 1.595 evra.

Cene nekretnina rastu jer i dalje na čitavom tržištu nema dovoljno ponude koja bi pokrila potražnju za nekretninama, bilo kao stambenom prostoru, bilo kao “bezbednoj oazi” za kapital, što su za Blic potvrdili stručnjaci i upućeni u tržište nekretnina.

– Zakon ponude i potražnje važi i za tržšite nekretnina is obzirom na to da trenutna ponuda ne zadovoljava potrebe, zaključak je da je to i dalje glavni faktor rasta cena, kaže za “Blic Biznis” vođa prodajnog tima oglasnog portala, Jelena Davidović.


Source: Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs.

*The article has been translated based on the content of Gradjevinarstvo.rs – VESTI by www.gradjevinarstvo.rs. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!