Evropska komisija preporučila da Ukrajina, Moldavija i Gruzija dobiju status kandidata

EPA/Stephanie Lecocq

Evropska komisija preporučuje Evropskom savetu da potvrdi perspektivu Ukrajine, Moldavije i Gruzije da postanu članice EU i dala je svoje mišljenje o dodeljivanju statusa kandidata.

Evropska komisija je utvrdila da je Ukrajina generalno dobro napredovala u postizanju stabilnosti institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjina, da je nastavila sa snažnim makroekonomskim rekordima, da je pokazala makroekonomsku i finansijsku stabilnost, navedeno je između ostalog u saopštenju.

Kako se dodaje, Ukrajina mora da nastavi sa ambicioznim strukturnim reformama i da se postepeno približava tekovinama EU u mnogim oblastima.

EK je dala svoje mišljenje, a države članice treba jednoglasno da donesu odluku.

Zahtevi Ukrajine, Gruzije i Moldavije za članstvo u EU, na osnovu mišljenja Komisije, biće razmatrani na sledećem Evropskom savetu 23. i 24. juna.

U međuvremenu, EU ostaje posvećena daljem jačanju veza i produbljivanju njihovog partnerstva za podršku Ukrajini, Moldaviji i Gruziji, u skladu sa našim sporazumima o pridruživanju i dubokim i sveobuhvatnim saopštenju zonama slobodne trgovine, stoji u.

– Ukrajina, Moldavija i Gruzija dele snažnu i legitimnu težnju ka pridruživanju Evropskoj uniji. Danas im šaljemo jasan sinal podrške tim težnjama, iako se suočavaju sa okolnostima punim izazova. I to činimo čvrsto stojeći našim evropskim vrednostima i standardima, postavljajući put koji treba da slede da bi se pridružili EU. Mišljenja Komisije predstavljaju prekretnicu u našim odnosima. Zaista, ovo je istorijski dan za narod Ukrajine, Moldavije i Gruzije – rekla je Ursula fon der Lajen, predsednica EK.

Očekujemo da će zemlje članice doneti odluke u narednim danima, kaže komesar za proširenje EU Oliver Varhelji. On dodaje da “bi partnerske zemlje već trebalo da počnu da rade na ispunjavanju ključnih reformi navedenih u našoj preporuci”. Ovo je ključno kako bi Ukrajina, Moldavija i Gruzija napredovale na svom putu ka EU, dodao je.


Source: Vesti online by www.vesti-online.com.

*The article has been translated based on the content of Vesti online by www.vesti-online.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!