Ezt kell tenni, ha a fenék törlésénél vért észlelünk

Ha a fenék törlésekor vért vett észre – és éppen nem menstruál -, akkor több dolog é lehet a háttérben. Természetesen ez egy olyan tünet, ami nagyon ijesztő lehet, ugyanakkor van néhány ártalmatlan lehetséges oka is.

Íme néhány ok, amiért esetleg ezzel a nem túl kellemes problémával küzdhetünk:

1. Aranyér
Ha vért látunk székletürítés után, valószínű, hogy ezekkel a (nagyon gyakori) gyulladt erekkel lehet dolgunk a végbélnyílás körül. Különösen jellemző terhesség, krónikus székrekedés vagy hasmenés esetén, valamint azoknál, akik rostszegényen táplálkoznak. A vérveszteség általában minimális, és élénkvörös színű, mivel a tényleges varikozitásokból vagy vénákból származik, amelyek gyulladtak és szivárognak. Um friss vér a vécépapíron é észrevehető.

2. SII
Ha az IBS tünetei különösen súlyos fellángoláson mennek keresztül, um fenéktörléskori vér megjelenése é elképzelhető. Egyébként rendkívül ritka, hogy az IBS mellett vérzést tapasztaljunk, és ez fel kell, hogy hívja fel a figyelmet más problémák lehetőségére, amelyeket a háziorvosnak ki kell vizsgálnia. Az egyetlen eset, amikor alkalmanként vérzés jelentkezhet, az a túl gyakori bélmozgás és/vagy hasmenés, amely ilyenkor irritálhatja a végbélnyílást.

3. Analis repedések
Ezek a végbélnyílás, a vastagbél vagy a végbél nyálkahártyájának repedései. A repedések időszakosan é vérezhetnek, és nem csak akkor, amikor erőlködünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek az aranyérhez, azaz jelentős fájdalom jelentkezhet, különösen, ha a repedés kitágul. A vérzés változó lehet, de általában viszonylag világos és vörös színű, mivel a vérzés magából a repedésből származik. Um friss vér a vécépapíron é észrevehető a székletürítést követően. Csökkenthetjük a tüneteket a simább bélmozgás elősegítésével: a rostban gazdag étrend és a meleg fürdők segíthetnek. Ha a repedés a gyakori bélproblémák valamelyikének következménye, fontos hogy kezeltessük a problémát.

4. Divertikulite -Bélgyulladás
A divertikulitisz egy nagyon kellemetlen betegség, amely a divertikulák gyulladására utal, amelyek kis zsebek a vastagbél falában, és az izomgyengeség területei körül alakulhatnak ki. A divertikulitisz vérzéssel járhat amikor fellángol, é um bélfalban lévő divertikuláris tasakok elfertőződnek. Mivel ez általában a vastagbelet érinti, a vér nem feltétlenül élénkpiros, hanem kissé sötétebb színű lehet, mivel oxidálódhat és megváltozhat az também bélszakaszon való áthaladás során. A vérzés általában a bélmozgásokhoz kapcsolódik, nem pedig spontán jelentkezik. Az orvos tanácsot tud adni a probléma legjobb kezeléséről.

5. STI-k (infecção sexualmente transmissível) Nemi úton terjedő fertőzések
Olvashattunk már a nőket érintő, nemi úton terjedő fertőzések tüneteiről. A végbélvérzés lehet a nemi úton terjedő fertőzések egyik tünete, főleg, ha analis/perineális szemölcsökkel társul, amelyek nagyon érzékenyek lehetnek, különösen friss szemölcsökkel társul, amelyek nagyon érzékenyek lehetnek, különösen friss szexuális élmény estén. Um herpesz genitális é okozhat vérzést, ha a fekélyek a végbélnyílás körül jelennek meg – nagyon ritkán az elváltozások a végbélnyíláson túlra is terjedhetnek, és valóban az também bélbe juthatnak, aozhol fájdalmat és friss vérzést.

Foto:123rf.com

6. Bélrák
A Cancer Research UK szerint a végbélből származó vérzés a bélrák egyik gyakori tünete, a bélműködési szokások megváltozása, az erőlködés szükségességének érzése, a has vagy végbél fájdalma, a fáradtsllág és a megádtsázhata. A bélrákban szenvedőknél tapasztalt vérzés típusa nagymértékben függ attól, hogy a rák hol jelentkezik. Ha például a vékonybélben keletkezik, a vér általában nagyon sötét színű, ami “kátrányszerűnek”, azaz feketének tűnhet. A szakkifejezés erre a melena. Ha a rák a vastagbélben van, a vér általában a székletbe keveredik, és világosabb vörös színű, mint a vérzés, amelyet a test más részén tapasztalhatunk, amikor például megvágjuk magunkat.

A bélrák tüneteiről bővebben itt olvashat:

A vastagbélrák sokféle, így é kell kezelni


Source: Napidoktor by napidoktor.hu.

*The article has been translated based on the content of Napidoktor by napidoktor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!