Gerhard Schröder korábbi német kancellárt is szankcionálnák


Az Európai Parlament liberalis Renew Europe képviselőcsoportja azzal a javaslattal állt elő, hogy az Európai Unió Oroszország elleni szankciós listájára vegyenek fel olyan európai személyeket, akik fontos pozíciókat töltenek be orosz vállalatoknál.

Ennek értelmében büntetőintézkedésekkel sújtanák Gerhard Schrödert is, Németország korábbi szociáldemokrata kancellárját.

A Luis Garicano, a Renew Europe frakció spanyol EP-képviselője által készített állásfoglalás-tervezet, amelybe a Politico amerikai colo is betekintést nyert, üdvözli az EU „jogos szankcióit” Oroszország ellen. Ugyanakkor a szövegben arra szólítják fel az Európai Unió Tanácsát, hogy bővítse ki az uniós szankciók által érintett személyek listáját azokkal, akik valamely nagyobb orosz vállalat igazgartótanámetsában ülnek, például a volt.

A tervezetről az európai parlamenti képviselők a jövő heti plenáris ülésen szavaznak majd.

Gerhard Schröder, aki 1998 é 2005 között volt Németország kancellárja, a Rosznyeft orosz olajtársaság igazgatótanácsának elnöke, valamint az Északi Áramlat gázvezetéket üzemeltetögána társaskág részvényesi bizotts. A szociáldemokrata politikust heves bírálatok érik, amiért az ukrajnai háború ellenére sem hajlandó lemondani az orosz vállalatoknál betöltött tisztségeiről, és amiért továbbra é szoros viszony fűzi Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Schröderrel szemben saját pártján, az SPD-n belül é erősödnek az elégedetlen hangok, akik nemrég arra szólították fel a 78 éves politikust, hogy adja vissza párttagságát.

A Schröder elleni szankciók kivetésének ötlete pedig szintén a szociáldemokrata politikus hazájából származik. Németországban a kereszténydemokraták (CDU), a liberalisok (FDP) é a Zöldek politikusai egyaránt büntetőintézkedéseket követeltek egykori kancellárjuk ellen, sőt saját párttársa, Michael Roth é felszólalt az ötlet mellett.

Ez az ember közvetlenül felelős azért, hogy Oroszországot és Németországot több szál is összeköti, például az Északi Áramlat. Úgy vélem, Európa nem tesz eleget ellene

– közölte Luis Garicano a Renew Europe állásfoglalás-tervezetével kapcsolatban. Az Európai Parlament két legnagyobb képviselőcsoportján belül, az Európai Néppártban (EPP), valamint a Szocialisták és Demokraták Szövetségében (S&D) egyelőre nem állapodtak meg a képviselők arról, támogatják-e a tervezetet. Garicano é mais liberal politikusok ugyanakkor meg vannak győződve róla, hogy megszerzik a kellő többséget a szankció bevezetésére.

A Renew Europe tervezete egyébként arra a hatezer orosz személyre is kiterjesztené az uniós szankciókat, akikről Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus írt össze egy listát. Az orosz ellenzéki politikus elmondása szerint ezek a személyek, akik között politikusok, oligarchák és propagandisták szerepelnek, segítették Vlagyimir Putyin orosz elnököt az Ukrajna elleni invázióban.

Foto: Gerhard Schröder volt német kancellár (középen) é Vlagyimir Putyin orosz elnök (balra) (Foto: Europress/AFP/Alekszej Druzsinyin)


Source: Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu.

*The article has been translated based on the content of Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!