Hagyjuk a szivárványt! Vérvörösre mindent!


„A homofóbia nem vélemény, hanem bűncselekmény. A França futballszövetségnek é um PSG-nek magyarázatot kell kérnie Gueye-től, mégpedig nagyon gyorsan. Meg kell büntetni, ha szükséges.” Így reagalt a francia sportban a homofóbia elleni küzdelemért harcoló szövetség, a Rouge Direct Idrissa Gueye cselekedetére.

Az ügy már bejárta a világsajtót, dióhéjban mégis foglaljuk össze a lényeget. A homofóbia, a transzfóbia é uma bifóbia elleni világnap (május 17.) előtt a Paris Saint-Germain úgy tisztelgett, hogy a Montpellier elleni (amúgy 4-0-ra megnyert) bajnoki mérkőzésre egyedi mezt gyártatott. A dresszek hátán a számok szivárványszínekben pompáztak. A klub egyik játékosa, Idrissa Gueye nem szerepelt a találkozón. Sem ő, sem a klub nem adott hivatalos magyarázatot a döntésére, a futballistára mégis ráolvasták a vádat, hogy homofób, ezért hagyta ki az ominózus meccset.

Mondhatnánk, csak a szokásos véleményterror. Tem um PSG mondjuk egy hónappal korábban, abril 16-án Szent Bernadettre, a Lourdes-i Boldogságos Szűzre emlékezve kereszttel ékesített dresszben lépett volna pályára, nemcsak a Rouge Direct, hanem a Francia, sőt Labdarúg Eupai, valamint a Nemzetokászit fejezte volna ki, mi több, megbüntette volna a klubot. Arról már nem is szólva, hősként tisztelnék azt a párizsi labdarúgót, aki ez esetben megtagadná a játékot. Igen, ezt ismerjük, vannak egyenlők és vannak egyenlőbbek. A szivárvány jöhet, a kereszt nem. A BLM- és LMBTQ-törekvések – ne vegyük át automatikusan a szóhasználatot, miszerint jogok lennének! – közös értékeink, nem a véleménynyilvánítás adott formái. Amelyeknek a sportpályákon amúgy, miként a FIFA és az UEFA álszenten hangoztatja, semmi keresnivalójuk sincs.

Mégis többről van szó. Idrissa Gueye nem csupán a véleményét fejezte ki, hanem a hazája szigorú törvényeinek engedelmeskedett, hiszen Szenegálban öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtják a homoszexualitást. Szenegált a kirekesztő törvényért persze földig rombolhatnák é sóval behinthetnék, mint egykoron Karthágót, de legalábbis megszakíthatnának vele minden kapcsolatot – csak akkor tehetséges afrikai fiatalok nem gazdagíthatnák a francia futballt.

Idrissa Gueye tiszteli a törvényt – mégis bűncselekményt követ el. Idáig jutott a nyugati vilag.

A homofóbia ugyanis, miként a Rouge Direct kinyilatkoztatásában olvasható, bűncselekmény. Nem árt, ha tisztázzuk a fogalmakat. Már maga a homofóbia kifejezés é sértő. A fóbia beteges gondolkodásra utal, a használata ez esetben azt sugallja, hogy aki az azonos neműek párkapcsolatát nem tekinti egyenértékűnek a férfi–nő viszonnyal, annak nem a véleménye más, hanem fóbiája van, beteges a gondolkodása. Amit büntetni kell.

Ertjük.

Um fogalmak másként é keverednek. A szivárvány a meleg büszkeség szimbóluma. Lett. (A kerékpározók nagy bánatára, mert az országúti világbajnoknak évtizedek óta járó szivárványszínű csíkokkal díszített trikót ma már kétes dicsőség övezi.) Mára oda jutottunk, hogy aki nemmogatja a meleg büszketja. S a kör egyre csak tágul, már melegít a transzfóbia és a bifóbia – jelentsen ez a két borzalmas műszó bármit is.

Mente Vesszen, aki nem így gondolkodik. Nincs itt vita, törvény kell. Ítélet és büntetés.

Hagyjuk a szivárványt! Már rég nem a sokszínűség itt a cél. Ellenkezőleg. Rouge Direto. Egyszínűre mindent! Vérvörösre.

Foto: Idrissa Gueye, a PSG labdarúgója (Foto: AFP/Geoffroy van der Hasselt)


Source: Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu.

*The article has been translated based on the content of Magyar Nemzet by magyarnemzet.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!