Hatalmas pénznyelő a Bubi, pedig egyre többen használják

kerékpár;Budapeste;Mol BuBi;közbringarendszer;

2022-05-12 18:47:00

A budapesti közbringarendszert egyre többen használják, és bár népszerű, az üzemeltetése továbbra é veszteséges. A főváros mégis fejleszt.

Újabb nettó 1,15 milliárd forintot tol bele a budapesti közbringa-rendszerbe a fővárosi önkormányzat. Az üzleti partner ezúttal é um Csepel Kerékpárgyártó és Forgalmazó Zrt., amely 700 új kerékpár szállítását és 55 gyűjtőállomás kialakítását vállalta két év alatt. S ha ez a mennyiség nem lenne elég, akkor további 200 bicikli és 20 állomás kérhető pluszban a cégtől egy május elején aláírt szerződés alapján.

A megállapodást tárgyalásos eljárás eredményeként kötötték meg, ami aligha meglepő annak ismeretében, hogy a főváros teljes meglévő közösségi kerékpáros rendszerét ugyanez a cég üzemelteti. A 2020 dezembro aláírt üzemeltetési kontraktusban nettó 1,8 milliárd forintért vállalták a 158 gyűjtőállomásból és 2000 kerékpárból, valamint központi informatikai háttérből álló rendszert működtetését 5 évig. (Csak összehasonlításként: a Giro d’Italia múlt heti budapesti rajtjára, illetve magyarországi szakaszaira 7,8 milliárd forintot különített el a kormány).

Az eredetileg 2014-ben indított, majd 2020-ban novemberében versenyképtelensége miatt leállítot és csak 2021 tavaszán új kerékpárokkal és informatikai háttérrel újraindított Bubi több szempontból is karcsúsodott. Az új bringák egyrészt 3 kilóval könnyebbek lettek, amit javarészt a tömör gumik felfújhatóra cserélésével értek el. Ezzel sokkal felhasználóbarátabbá váltak a kétkerekűek. Egyszerűbb és gyorsabb lett a bérlés is, miközben az ár továbbra is csábítóan olcsó maradt, hiszen az egy éves bérlet 5000 forint, míg a havi mindössze 500 forint, amiért alkalmanként 30 perciging ingyen tekerhetnie bérletes, csakuttán bérletes, csakuttán bérletes. Cserébe a régi 2100 biciklis flotta első körben 1200 darabosra soványodott, de egy év alatt 1560-ra turbózták fel a biciklik számát és 162-re az állomásokét.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint nem kérdés, hogy a MOL Bubi egy sikertörténet, amit um koronavírus-járvány következtében megváltozó közlekedési szokások csak erősítettek. A dinamikusan növekedő fővárosi kerékpáros közlekedést biztonságos kerékpáros infrastruktúra kiépítésével és a közbringarendszer fejlesztésével segíti a városvezetés.

Um továbbra BKK é közszolgáltatásként tekint a Bubira, ahol nem a nyereségesség a fő szempont. A rendszer üzemeltetési költségeit sikerült nagyjából a felére lefaragni. Ezt még tavaly, a rendszer újraindításkor mondta Walter Katalin cégvezető. A cég idei üzleti tervében szereplő táblázat szerint a 2020-as évet 210 millió forint bevétellel zárták, amelyből mindössze 21 millió forint volt a bérlet- és jegyárbevétel, a többi a reklámokl jött öbóssze. Tavaly ugyan a jegyárbevételt sikerült 124,4 millióra feltornázni, a hirdetésekből viszont csak 73 millió folyt be az előző évi 189 millió helyett. Az idén igen ambiciózusan 281,4 millió forintos összbevételre számítanak, amelyből 183,2 milliót a bringabérlőktől szednének be, míg 98 milliót a hirdetőktől. Ez 42 százalékos növekedés lenne. (Um busz BKV, villamos, metro menetdíjbevételeit is 32 százalékkal emelnék, miközben az idei év első hónapjai Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint nem adnak okot reménykedésre.)

De még ezzel a kissé túlzónak tűnő optimizmussal együtt is veszteséges marad a közbringarendszer. 2020-ban 378,6 milliót vitt el az üzemeltetés, tavaly 242,5 milliót, míg az idén az állomások és a flotta növekedésének köszönhetően várhatóan 424,4 millióba kerül. A MOL Bubi tehát ráfizetéses maradt. A 2020-as 168 milliós veszteséget ugyan tavaly 45 millióra sikerült lefaragni, de az idén újra 143 milliós mínusszal számol a BKK. Erre jön rá az üzleti tervében közölt 100 milliós beruházási igény, és persze a legelejen említett 1,15 milliárdos beszerzés.

Lemaradtak a szabályok, pedig dobogósok vagyunk az EU-ban

Lassan öt éve dolgoznak rajta, több mint egy éve konszenzusos javaslat is született, de még mindig nem lehet tudni, mikor módosítják a KRESZ kerékpáros közlekedést érintő pontjait. Az életszerűséghez közelítő változtatásokra pedig egyre nagyobb szükség lenne, tekintettel a bringás forgalom látványos növekedésére.

A főváros mérései szerint az elmúlt húsz évben tízszeresére nőtt Budapesten a kerékpározók száma, jelenleg nagyjából hat százalék körül van a naponta tekerők aránya. Vidéken, főként az Alföldön mindig é népszerű volt ez a közlekedési forma, um falvakban manapság é 51 százalék körül van a bringázók aránya. Összesítve: hazánkban 22 százalék a napi kerékparhasználók aránya, ezzel Magyarország a harmadik legbringásabb nemzet az unióban Hollandia (36 százalék) és Dánia (23 százalék) után.

Ehhez képest itthon, ha egy szülő kerékpárút nélküli környéken bringázni megy a kiskorú gyerekével, biztosan szabályt fognak sérteni: a gyerek ugyanis nem mehet az úttesten, a szülő viszont nem tekerhet a járdán. Ez csak az egyik életszerűtlen helyzet, amelyet rendeznének a módosítások – mondta lapunknak Kürti Gábor (Kükü) a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A kész javaslatcsomag szerint ezt úgy hidalnák át, hogy a szülő kísérőként, lassan haladhat a járdán a gyerek mellett/mögött.

Hasonlóan életidegen a tilos jelzésnél a jobbra kis ívben kanyarodás tilalma a bringásoknak, hiszen ők nem keresztezik senki útját, különösen, ha a szélső, védett kerékpársávba fordulnak ki, mint például a nagy-vagy a kiskörú. Ezt egyre több európai országban engedélyezik, például Hollandiában, Dániában vagy Németországban.

Kürti szerint Magyarország a bringázók számához és a nyugat-európai országokhoz képest is lemaradt a szabályozás területén, nem utolsó sorban azért, mert sokáig kellett puhítani néhány döntéshozót. Az évekig tartó tárgyalásokon minden érintett szervezet – egyebek közt a BKK, a közútkezelők, a rendőrség, az igazságügyi tárca, a kerékpáros sport szövetségek – részt vett. Kürti azt mondja, sokszor nehezen lehetett meggyőzni a nem kerékparozó partnereket, hogy más a valóságérzékelés egy autóból és más egy kerékpáron az út szélén. Jelenleg például a KRESZ csak annyit ír az előzési oldaltávolságról, hogy az legyen “megfelelő”, a módosítások után azonban a tervek szerint ezt konkrétan meghatározzák másfél méterben.

– Azt a beidegződést is nehezen vetkőzték le néhányan – folytatja Kürti Gábor –, hogy jelenleg tilos az úttesten kerékparozni, ha van párhuzamosan irányhelyes (vagyis azonos irányba tartó), illetve kétirányú kerékpárút. Az utóbbi, egyébként szerencsétlen megoldás példája a pesti Bajcsy-Zsilinszky út, ahol a járdától elvett kétirányú bringaút a kereszteződéseknél kifejezetten veszélyes, mert a fák és utcabútorok miattrodás autóból nehezen. Gyakorlottabb trazesok itt éppen a biztonságuk érdekében választják a most kizárólag buszsávként funkcionáló szélső forgalmi sávot.

Erre Kürti szerint az a megoldás született, hogy csak irányhelyes bringaútnál lenne kötelező a használat, egyoldali, kétirányú kerékpárutaknál (például a Bajcsyn) viszont megengednék, hogy a kerékpárúttal nem rendelkező oldalon a bringások is legálisan használhassák az autós/buszos forgalmi sávot. Ezek a módosítások Kürti Gábor várakozásai szerint csökkenthetik a kerékpáros balesetek számát is. Magyarországon a közúti balesesetek 12 százalékában érintett kerékpáros, az unió hét százalékos átlagnál ez rosszabb, de jobb a holland (19) és a dán (15) arányoknál – persze ebben a két országban a közúti forganbán közúti forganál isotrós.

Kerestük Révész Máriuszt, aki a leköszönt kormányzatban a „kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős” kormánybiztos volt. Ő nem lett tagja az új parlamentnek, jövőbeni feladatát még nem ismeri, így a kérdéseinkre sem tudott válaszolni. – Én hajtani fogom, de legalább még egy hónap, mire bármi is történik – válaszolta lapunk kérdésére, mikor fogadhatják el végre a részvételével is kidolgozott módosításokat.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!