Hazánk é csatlakozott az európai adatfelhős projekthez

A Számítástechnikai é Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) é uma GAIA-X European Association for Data and Cloud AISBL (Gaia-X) que executa um projeto Gaia-X magyarországi kapcsolati pontjának (National Hub) megalapítását. A 2020-ban bejelentett Gaia-X európai projekt célja egy nyílt, decentralizált és átlátható digitalis ökoszisztéma kialakítása, ahol adatok és szolgáltatások biztonságosan elérhetők, összegyűjthetők és megoszthatók.

A kezdeményezés segítségével olyan, Szamos felhőszolgáltatót összekapcsoló európai adatmegosztó platformot hoznának letre, amely lehetővé teszi az európai vállalkozásoknak az adatokhoz történő szabályozott hozzáférést – melyek származhatnak például um KÖZLEKEDÉSI, gyártási és Egészségügyi szektorból, vagy Akar um mesterséges Intelligencia más alkalmazási területeiről.

cloud_gaia_x

Ansible é FinOps online képzésekkel indítjuk a tavaszt!

Május közepén az üzemeltetés automatizálás és a felhős költség optimizálás alapjaiba bevezető képzéseket indítunk.

Ansible é FinOps online képzésekkel indítjuk a tavaszt! Május közepén az üzemeltetés automatizálás és a felhős költség optimizálás alapjaiba bevezető képzéseket indítunk.

Mindezeket um célkitűzéseit úgy tervezik elérni um résztvevő partnerek, hogy um felhasználóknak biztosítják um szolgáltatások átláthatóságát, ellenőrizhetőségét, hordozhatóságát és interoperabilitását, továbbá áthidalhatóvá Valik um szervezetek közötti adatcserét korlátozó bizalomhiány. A plataforma másik előnye, hogy az adatok nem, vagy csak ellenőrzött körülmények között kerülhetnek ki Európából, így az adatszuveneritás sem sérül – írja a SZTAKI közleményében.

Dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár szerint “um Gaia-X együttműködés az adatgazdaság és um szükséges adatinfrastruktúra fejlesztése területén, ami kölcsönösen előnyös Lehet mente uma Hazai adatökoszisztéma, importa az európai felhőképességek szempontjából”.

A projekt 2020-as bejelentésekor Bruno Le Maire francia és Peter Altmaier német gazdasági miniszter hozzátette, hogy az európai gazdaság kiszolgáltatottsága ezzel csökkenne a Szilícium-völgyi óriásoktól, az európai cégek éls fetaználók adataihattsák adataihatáktók óriásoktól. Um kezdeményezéshez csatlakozott az Amazon Web Services, um Google, um Huawei, um Microsoft, um Palantir é um VMware is, ám ezidáig még nem született kézzelfogható eredménye.

A Gaia-X európai jelenlétét nemzeti Hubokon (kapcsolati pont) keresztül valósítja meg, melyhez most csatlakozott Magyarország a SZTAKI vezetésével. A Gaia-X helyi kapcsolati pontjai, melyek száma így 18-ra növekedett, szoros együttműködésben állnak egymással, de országos programjukat, tevékenységüket saját maguk szervezik meg.

Volker Pfirsching, az Arthur D. Little nemzetközi vezetési tanácsadó cég közép-európai igazgatótanácsának tagja, és egyben a cég globális Digitális Kompetencia Központjának vezetője nemrég egy interjúban beszelt az egyelőre koncepcióként létező Gaia-X-ről, amiben úgy fogalmaz: a felhőprojekt résztvevői közül sokan a saját érdekeiket követik és „higítják” a koncepciót. Az évek során kulcsfontosságú partnerek é kivonultak, um pedig de finanszírozás nem um terveknek megfelelően zajlik. Bár ez nem jelenti a GAIA-X vegét, inkább egy tisztító hatással bír a szakember szerint.

Tavaly a Forrester piackutató cég szakértői é megjegyezték, hogy a digitalis projektnek még 2021-ben be kell(ett volna) bizonyitania értékét, mivel támogatási programok már léteztek, a gyakorlati alkalmazások hiányoztak. Nem voltak biztatók a Gartner elemzőinek 2020-as megszólalásai sem, miszerint a német-francia kezdeményezés már elkésett, mivel a felhőalapú szolgáltatások globális piaca továbbra is gyorsan bővül, a vezető felhőszolgáltatóknak már óriási az előnye.


Source: HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu.

*The article has been translated based on the content of HWSW Informatikai Hírmagazin by www.hwsw.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!