Hišne preiskave x Energetiki Ljubljana, oglasil se je Janković

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti na območju Ljubljane izvajajo sedem hišnih preiskav. Osumljenih je pet fizičnih oseb, eno so preiskovalci pridržali.

STA

Osumljenih je pet fizičnih oseb, eno so preiskovalci pridržali.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), sta dve osebi osumljeni izvršitve kaznivega dejanja, tri pa pomoči pri kaznivem dejanju.

Osumljene osebe naj bi zlorabile položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Z javnim naročilom, na podlagi katerega je bila med slovenskim javnim podjetjem em gospodarsko družbo iz tujine sklenjena pogodba v višini 118 milijonov evrov, naj bi si namreč pridobile protipravno premoženjsko korist v višini 3,5 milijona evrov. Ta je bila po navedbah policije delno že izplačana (vsaj v višini 650.000 evrov).

Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 35 preiskovalcev NPU. Predkazenski postopek od leta 2020 dalje usmerja specializirano državno tožilstvo.

Za kaznivo dejanje zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, então še navedli na GPU.

Po informacijah spletnih portalov Siol em Necenzurirano NPU hišno preiskavo izvaja v Energetiki Ljubljana, pridržana oseba pa naj bi bila srbski poslovnež Petar Komljenović.

Med osumljenimi so po pisanju medijev še direktor Energetike Ljubljana Samo Lozej, diretor técnico Marko Agrež, sicer nekdanji prvi mož Termoelektrarne Trbovlje, na direção Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde, razlog preiskave pa nepravilnosti, povezane z energetskim poslom pri gradnji nove plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni.

Oktobra 2017 je namreč družba Energetika Ljubljana, ki je v lasti ljubljanske občine, objavila javni razpis za izbiro dobavitelja glavne tehnološke opreme za izgradnjo plinsko-parne enote v ljubljanski toplarni. Nanj se je prijavilo devet ponudnikov, posel pa je leta 2019 dobilo grško podjetje Mytilineos Holdings.

Za Grke je po navedbah medijev lobiral Komljenović, ki naj bi bil sicer tesno povezan z družino ljubljanskega župana Zorana Jankovica. V preteklosti naj bi imel namreč v davčnem postopku proti Juretu Jankovicu ključno vlogo.

Kriminalisti naj opravijo svoje

Za oddajo 24ur zvečer se je na preiskave odzval ljubljanski župan Zoran Janković. Povedal je, da je govoril z Grozdetovo em Lozejem, ki sta po njegovih besedah ​​odlična direktorja, medtem ko je Agrež po njegovih besedah ​​eden največjih strokovnjakov na tem področju. Grozdetova mu je povedala, da so bili preiskovalci korektni. Zahtevali so dokumente o poslu, vse, kar so želeli, so tudi dobili.

Janković pravi, da ne ve, zakaj so preiskovalci prišli tri mesece pred zaključkom montiranja opreme, a da naj kriminalisti opravijo svoje. Hudo mu je, da se to dogaja, a je prepričan v pravilnost postopka. Kot je somnil, je šlo za mednarodni razpis, na koncu so se pogajali z družbama Siemens Slovenija em Mytilineos Holdings, ugodnejšo ponudbo je dal zadnji.

Tokrat dokumentov sicer niso iskali na občini, kar se mu zdi zanimivo. Preden več komentira, bo počakal, da vidi odredbe. V četrtek se namreč se dobi z Lozejem em Grozdetovo.

Grki po njegovih besedah ​​sicer že zahtevajo zvišanje pogodbene vrednosti posla – zaradi covida-19 em vojne v Ukrajini, Energetika Ljubljana pa pogodbenemu partnerju grozi s pogodbenimi penali. Za zdaj, tako Janković, ostaja cena dobave opreme pri 118 milijonih evrov brez DDV za izvedbo na ključ.

Dela za postavitev nove plinsko-parne enote so stekla jeseni 2020. Nova eota bo nadomestila dva premogovna bloka. Tretji blok, ki so ga leta 2008 predelali za sokurjenje premoga in lesne biomase, bo ostal v obratovanju. Po napovedih občine naj bi se tako uporaba premoga zmanjšala za 70 odstotkov. Dokončanje gradnje je načrtovano za letos, ob koncu leta predvidevajo prehod v poskusno obratovanje in zatem v polni zagon.


Source: Svet24.si by novice.svet24.si.

*The article has been translated based on the content of Svet24.si by novice.svet24.si. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!