Hullanak a fejek Putyin vezérkarában, semmi sem halad „a terv szerint”

Ukrajna;Vlagyimir Putyin;háború;Oroszország;

2022-05-20 14:58:00

Felmentették posztjáról az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnokát, Igor Oszipovot, valamint Szergej Kiszel altábornagyot, értesült a brit hírszerzés.

Az orosz elnöktől az utóbbi időben már nem hallhattuk azt a háború első heteiben többször is elhangzott megjegyzését, miszerint Ukrajnában „minden a terv szerint halad”. Bár akkor sem haladt semmi sem terv szerint, több hírforrás é arról számol be, hogy Vlagyimir Putyin nagyon é elégedetlen az orosz hadsereg szűk három hónap alatt mutatott teljesítményével. Erre utal a brit hírszerző szolgálatok azon ertesülése is, amely szerint felmentették posztjáról az orosz Fekete-tengeri flotta parancsnokát, Igor Oszipov ellentengernagyot. Putyin vélhetően nehezen bocsátotta meg a flotta zászlóshajójának tartott „Moszkva” aprilis közepén történt elvesztését, amelyet az ukránok saját közlésük szerint két rakétával találtak el. A hajó később elsüllyedt, s máig nem ismert, hány orosz vesztette életét a támadásban.

S brit for brit for orosz szerintakirákrátták Sík Szerintákirákrátták Sz vérãők áktták vérãők ájótták vérãők ájótták vérãők ájótták vérők

A két magas rangú katonatiszt állítólagos elbocsátásáról nemrég már beszámolt az ukrán titkosszolgálat. Emellett feltűnt, hogy Oszipov május 9-én hiányzott a második világháború befejezésének 77. évfordulója alkalmából a krími Szevasztopolban tartott katonai parádéról. Orosz részről egyik értesülést sem erősítették meg. A brit hírszerzés szerint sok orosz katonatiszt készülhet fel arra, hogy felelősségre vonják őket aa katonai kudarcokért.

Ezen túlmenően hírek szerint az orosz hadsereg már tizenkét magas rangú katonatisztet vesztett el a harcokban. Május elején a New York Times arról adott hírt, hogy az Egyesült Államok tájékoztatja az ukrán fegyveres erőket az orosz tábornokok parancsnoki állásairól Az ukrán védők ennek alapján indítanak célzott támadásokat velük szemben.

Oroszország azt állítja, újabb több száz ukrán katonát ejtett foglyul az ostromlott Mariupolban lévő Azovsztal acélműből. Az Azov dandár további 771 harcosa adta meg magát az elmúlt 24 órában – közölte az orosz védelmi tárca. “Május 16. óta összesen 1730 harcos adta meg magát, köztük 80 sebesült” – hangzik a közlemény.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICV) több száz ukrán hadifoglyot regisztrált az Azovsztal acélműből. Orosz és ukrán kérésre az CICV kedd óta rögzíti az onnan távozó ukrán harcosok személyes adatait. Így akarják nyomon követni az elfogott harcosok sorsát.

Elhúzódó háborúra készíti fel honfitársait Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök videóbeszédében azt állította, felszabadítják az oroszok által megszállt déli területeken élőket. „Herszon, Melitopol, Bergyanszk, Enerhodar, Mariupol és minden településünk, amely az agresszió alatt, ideiglenes megszállás alatt áll, tudnia kell, hogy Ukrajna visszatér”.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök egyelöre kitart országa vétója mellett Finnország és Svédország NATO-csatlakozását illetően. “Megmondtuk a NATO illetékeseinek, hogy nemet mondunk Finnország és Svédország csatlakozására” – erősítette meg a TRT állami televízióban.

Finnország nem akarja, hogy a nyugati katonai szövetség atomfegyvereit és bázisait a területén állomásoztassák, még akkor sem, ha csatlakozik a NATO-hoz. Egy ilyen állomáshely sem része a csatlakozási tárgyalásoknak – mondta Sanna Marin kormányfő a Corriere della Sera című lapnak.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!