Így védekezhetünk az UV-sugarak ellen

Az egészséges táplálkozással is sokat javíthatunk bőrünk természetes védekezőképességén, ugyanakkor a drasztikus környezeti változások, az UV-sugárzás miatt már a hétköznapokban is szükség van fényvédők használatára.

Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa arról beszélt, az erős UV-sugarak hatására gyorsabban beindul a bőröregedési folyamat, az ásványi pigmenttel készült fényvédők viszont úgy védik a bőrünket, mint egy „folyékony”. Mint mondta ráadásul, a bio, dermatológiailag tesztelt, gyógynövény-kivonatos termékek nem terhelik meg vegyi fényvédőkkel a bőr anyagcseréjét, így óvják azt a napfény károsító hatásaitól.

Bőrünk napfényhez való alkalmazkodását jól mutatja, hogy a különböző földrészeken más és más az emberek bőrtípusa. Az a hajlam, hogy a szervezet gyorsan védőpigmenteket, színes melanint állítson elő, Afrikában, Dél-Amerikában és Ázsia bizonyos területein, ahol erős a napsugaraknak való kitettség, jóval erősebb, miközben a skandináv országokban élő emberek bőre nehezebben alkalmazkodik a megemelkedett UV-sugárzáshoz.

Dr. Gyovai Violaa BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője elmondta, az A-, C- és E-vitaminban gazdag táplálkozás is rengeteget segíthet bőrünk egészségének fenntartásában, de az ózonlyukkal kapcsolatos problémák, a globális felmelegedés és az egyéb környezeti károk egyaránt negatívan hatnak ránk, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a védelemre.

Mint magyarázta, a legegyszerűbb formája ennek a fizikai fényvédelem, ide tartozik a kalaptól kezdve a napernyőn át a hosszú ujjú vékony ing, pólóig minden, de sok olyan helyzet adódik az életben, amikor ezeket az eszközöket nem be.

„Ilyenkor jönnek képbe azok az évszázadok óta jótékony hatásaikról ismert gyógynövények, melyek kivonata különböző kozmetikumok összetevőjeként segíthetnek számunkra a védekezésben. Ilyen az argánolaj, ami például Marokkóban általános szépítőszer, vagy az afrikai eredetű baobab olaja” – mutatot rá.

„Folyékony tükörrel” óvhatjuk a bőrünket

A Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa szerint a fényvédelem nagyágyúi napjainkban a 20-as faktorszám feletti, ásványi pigmentos kozmetikumok, hiszen azok nem terhelik a bőr normal anyagcseréjét és tükörként verik vissza a káros napsugarakat.

napozás, nyár, gyerek, naptej

Foto:123rf.com

Megjegyezte, sokan azért nem kedvelik ezeket a termékeket, mert kissé púderes látszatot kölcsönöz a bőrnek, de céklalével, fekete gyökér levével színezve, gyógynövényekkel társítva már kaphatóak olyan fényvédők is, melyek egyeznek a bőrszínünkkel, miközben még elfedik is az esetleges bőrhibákat is.

Megjegyezte, ahogy közeleg a nyár, um kisbabák bőrét é fokozottan kell óvni magasabb faktorszámú, lehetőleg dermatológiailag tesztelt, bio fényvédőkkel, de ugyanez igaz a fehérebb bőrű felnőttekre é. Az okleveles biológus szerint már tavasszal aktívan kell ugyanis védekezni a napsugarakal szemben. Hangsúlyozta: az ásványi pigmentos fényvédők használata mellett é lehet barnulni, napozni é, csak az óvatosság és fokozatosság elvét itt is be kell tartani!

A BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője végül kérdésre válaszolva szót ejtett arról is, ha valaki leégett, napozás utáni készítményeket ajánlott használnia, melyek elősegítik az egészségesebb bebarnulást.

Amikor már megtörtént a baj, a bőrt nem elég hidratálni, a gyulladást é kezelni kell, a hólyagok kialakulásának esélyét é mérsékelni érdemes. Erre a célra kitűnő választás lehet a ganoderma gomba vagy a zöldtea kivonatát tartalmazó, flavonoidokban gazdag, esetleg valamilyen hatásos gyógynövénykivonattal készült krém is” – magyarázta, hozzáfűzve, 20-25 perces napfürdőnél soha ne vállalkozzunk többre, órákig a vízparton napozni hosszútávon nem kifizetődő a bőrünk számára.

Olvasd el ezt é!

UV-sugárzás, legyengült immunrendszer – Hogyan tehetünk a melanoma rizikófaktorai ellen?

Source: Napidoktor by napidoktor.hu.

*The article has been translated based on the content of Napidoktor by napidoktor.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!