indignação por la pressió urbanística a Begur

GironaEn els últims anys, la costa de Begur (Baix Empordà) ha patit una pressió urbanística cada vegada més intensa, amb un increment amenaçant d’obres que edifiquen a primera línia de mar. O último é o projeto Jardins de Sa Riera Living, que é um ponto de completar a construção de 52 habitats de luxo para tocar na plataforma, em um polígon de sòl urbà que supõe a desforestació del bosc orge de pins i alzines més pròxim al litoral. L’organització Salvem la Costa de Begur, que forma parte da federação de ecologistas SOS Costa Brava, s’hi ha posicionat radicalment en contra.

“L’impacte visual del complex immobiliari és horrorós”, diu Inés Ripoll, veïna de sa Riera i membre de la plataforma ecologista begurenca, que, segons explica, ha viscut el procés de les obres “amb impotència i frustració”, invent correus i missatges diaris a les administracions per aturar el que considera una “operació de terrorisme urbanístic”. Mai ha obtingut cap response. Posant veu a la indignació de Salvem la Costa de Begur, afegeix: “Ens fem creus de com l’Ajuntament ha estat capaç “En un moment crític pel canvi climàtic.” i la perdua de biodiversitat, é insostenible talar un pulmó verd com una pineda i substituir-lo por um bloco de formigó, sense cap ombra i ple d’aires condicionats”, diu Núria Raventós, biòloga de l’entitat.

Igualment, Salvem la Costa de Begur critica que el cost mediambiental d’aquesta infraestructura no es compensa amb cap benefici directe per al municipi. Es tracta d’un projecte estranger gestionat pels d’inversió suïssos Varia Europa Properties i Stoneweg –els mateixos que volien gestionar la construcció del nou Museu Hermitage a Barcelona –, associats amb la construtora local Sorigué, que não ha contractat cap treballador de la zona. I, a més, els habitatges van adreçats a satisfer únicament les demandes de compra i lloguer de turistes d’alta gamma. “Serà una urbanització fantasma de segones residencies que es buidaran durant l’hivern i sobresaturarà encara més la temporada d’estiu”, qüestiona Núria Raventós.

Batalha judicial

Por frear el procés de construcció, Salvem la Costa de Begur va interposar una demanda al consistori, responsable de la concessió del permís d’obres, l’any 2018. El juliol del 2019, però, l’Ajuntament va desestimar la denuncia i l ‘associació ecologista va respondre-hi interposant un recurs al jutjat contenciós administratiu de Girona, encara en procés de resolució. Eduard de Ribot, advogado da SOS Costa Brava, al·lega que el pla urbanistic del complex de sa Riera is il·legal, mainment, perquè “vulnera la prohibició de construir sobre un pendente superior al 20%, no preveu cap via verda al polígon i no respon a l’obligació d’integrar-se paisatgisticment amb l’entorn que el rodeja”. Eu, de momento, a l’espera de la sentència compradora, l’associació ecologista celebra una petita victòria: les mesures cautelars que obliguen el Registre de la Propietat a informar els possibles que els edificis dels Jardins Living es troben sota investigació judicial, amb el risc d’enderrocament que això suposa.

Imagem de 52 xalets de luxo em Riera.

Por la seva banda, Maite Selva, alcaldessa de Begur (JxCat), contesta que la licitació d’obres responde a la normativa del 2003 del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que definia la zona de sa Riera com a sòl urbanitzable . “Amb aquesta legislació, el govern municipal té l’obligació d’atorgar la llicència al propietari que pretén buy el terreny, així que per molt que la urbanització ens resulti lletja i desagradable, stem obligats a concedir-la”, rebat l’alcaldessa . “Encara que ho poguéssim fer, si revoquéssim els permisos hauríem de fer front a unes indenitzacions milionàries”, afegeix. Uns arguments que l’advocat de SOS Costa Brava replica afirmant que “amb voluntat política, el POUM es pot modificar” destaca que quan es van iniciar les demandes, “abans de començar les obres, les penalitzacions per incomplir el contracte eren irrisòries” .


Source: Ara.cat – Portada by www.ara.cat.

*The article has been translated based on the content of Ara.cat – Portada by www.ara.cat. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!