Ítélt a bíróság, jogsértő volt, hogy Faur Annát, az SZFE volt tanárát bosszúból kirúgták a véleményéért

Faur Anna;Színház- és Filmművészeti Egyetem;elbocsátás;jogsértés;jogerős ítélet;

2022-06-16 22:05:00

A TASZ szerint az ítélet példaértékű, mert nem lehet a munkavállalókat elhallgattatni, é mindenkinek joga van ahhoz, hogy saját érdekeit védje a munkahelyén.

Másodfokon, vagyis már jogerősen is kimondta a bíróság, hogy Faur Annát jogellenesen rúgták ki az Színház- és Filmművészeti Egyetemről, elbocsátásának indoka valójában megtorlás volt; az SZFE oktatója a munkáltatójának nem tetsző véleményt fogalmazott meg – derül ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Népszavához eljuttatott közleményéből. A jogvédő szervezet képviselte ugyanis az SZFE tanárát a perben, akit – ahogy arról lapunk is beszámolt – még 2020 novemberében bocsátottak el, indoklás nélkül.

Faur Anna ugyanis élesen bírálta a felsőoktatási intézményben 2020-ban lezajlott modellváltást, aktívan részt vett az SZFE dolgozók egyetemi autonómiáért szervezett sztrájkjában és az egyetemfoglalás filmes dokumentálásában is. A tanár a TASZ segítségével már tavaly októberében nyert a bíróságon, sou a munkáltatója fellebbezett. Fellebbezésében arra hivatkozott, hogy a sztrájkban való részvétel valójában nem is számít véleménynek, ezért ennek védelmére Faur Anna nem hivatkozhat. A másodfokú bíróság azonban úgy ítélte meg:

Um jogvédők arra é felhívják a figyelmet, hogy a jogerős ítélet túlmutat az SZFE ügyén, és megmutatja, hogy nem lehet egy munkavállalót sem elhallgattatni a kirúgás fenyegetésével. Mindenkinek joga van ahhoz, hogy fellépjen érdekei védelmében a munkahelyén.


Source: Népszava by nepszava.hu.

*The article has been translated based on the content of Népszava by nepszava.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!