Kako da se zaštitimo od insekata prirodnim sredstvima zaštite

Kako da nam u životu cveta cveće? Tako što ćemo ga zasaditi, negovati, a onda će nam ono ulepšati dom, terasu, dvorište, kuću. I ne samo cveće, već i začinsko bilje, paradajz, luk.

Proleće je idealno vreme da se nešto zasadi, pa zašto ne bismo tako sadili da i biljke i nas štiti od insekata. Upravo o tome razgovarala je Marina Jablanov sa Snežanom Mitrović, farmaceutkinjom, homeopatkinjom i floriterapeutkinjom iz Novog Sada, za Dnevnik. Snežana je zaposlena u „Eterri”, koja se bavi prodajom i distribucijom eteričnih ulja.

Foto de Jonatan Pie no Unsplash

Zašto je dobro koristiti prirodna sredstva zaštite?

– Nisu svi insekti štetni: imamo pčele koje su veoma važne u oprašivanju bilјaka, buba mare koje se hrane lisnim vašima itd. Korišćenjem prirodnih sredstava za zaštitu bilјa mi ne samo da čuvamo sebe, nego i okolinu, a naročito pčele, jer one najčešće stradaju kada se koriste insekticidi. Para ne znači da ćemo samo imati manje meda, nego će biti smanjeno i oprašivanje bilјaka koje će onda dati manji rod i lošiji kvalitet plodova. Sve je povezano, jer štiteći sebe, mi štitimo bilјke, životinje, insekte, jednom rečju štitimo prirodu.

Da li etarska ulјa mogu da pomognu u zaštiti bilјa?

– Etarska ulјa su izuzetno jaki insekticidi, odnosno, antiseptici. Zasto? Zato što same bilјke proizvode etarska ulјa da bi se zaštitile od insekata, pesticida, od bakterija i virusa. Para su prirodna sredstva za zaštitu. Kao što bilјke štite sebe, mogu da zaštite i nas. Ono što je važno, ta etarska ulјa nam ne škode.

Foto de Kristina MM no Unsplash

Po kom principu se bilјke etarskim ulјima štite od napasnika i bolesti?

– Etarska ulјa imaju miris koji ili zamaskira onaj miris koji je privlačan ili ispušta miris koji je odbojan napasnicima. Danas se radi dosta istraživanja kako koristiti etarska ulјa kao konzervanse, zato što zbog jakog antiseptičnog dejstva sprečavaju razvoj glјivica, plesni, bakterija. U svetu se dosta eksperimenata radi na tu temu. Za sada se u svetu koriste ulјa origana i od majčine dušice kao aditivi koji omogućavaju dužu svežinu hleba i peciva. Etarska ulјa anisa i još nekih drugih bilјaka se koriste za konzerviranje hrane, ona imaju lepu aromu, a štite proizvod od kvarenja.

Da li možemo u svoje bašte ili na terase zasaditi biljke koje bi nas štitile od insekata?

– Poznato je da i majčina dušica ili timijan tera insekte, pa nije loše da ona bude zasađena u bilizini drugih bilјaka da im pruži zaštitu, ali nije loše ni da je zasadite u saksije na terasi ili oko mesta gde sedite u bašti da bi teralije . Ukoliko su vam potrebne pčele da bi oprašile cvetove, zasadite korijander, jer njegov miris privlači pčele, pa ga nemojte saditi u blizini mesta na kom sedite.

Foto de Allie Dearie no Unsplash

Da li postoje još neka etarska ulјa koja pomažu u zaštiti?

– Para su obično ulјa koja su inače jaki antioksidansi kao što je ulјe divlјeg origana, majčine dušice, nane. Ova ulјa mogu i preventivno da deluju tako što ćete uneti kartončiće in na njih staviti nekoliko kapi ulјa i zabosti ih uzemlјu u blizini bilјke. Mogu i parčići vate da se natope i stave u blizinu bilјaka. Etarsko ulјe nane jako dobro tera mrave, ali i miševe. Ukoliko imate taj problem u svojoj bašti možete zasadite samu bilјku, ili da krpicu ili vatu natoplјenu etarskim ulјem nane stavite na mesta gde miševi ili mravi ulaze u kuću i oni više neće ulaziti. Tkanina je pogodnija jer etarsko ulјe u njoj deluje u dužem vremenskom periodu.

Foto de Daniel Hjalmarsson no Unsplash

Da li postoji neko prirodno sredstvo protiv komaraca?

– Komarci ne vole miris limunove trave (matičnjak, melisa), pa ono prestavlja veoma dobru zaštitu. Potrebno je da u flašicu od najviše pola decilitra sipate demineralizovanu vodu i oko desetak kapi ovog etarskog ulja. Zgodno je da je flašica tamne boje i da ima prskalicu. Kada se poprskate ovako razblaženim etarskim uljem limun trave lepo ćete mirisati, a komarci će vas zaobilaziti.


Source: Sito&Rešeto by www.sitoireseto.com.

*The article has been translated based on the content of Sito&Rešeto by www.sitoireseto.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!