Kedvencünk, a fagylalt: mit tudunk róla?

Nyáridőben egyik legnépszerűbb, hűsítő édességünk, a fagylalt sokak szerint kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sütemény, a csokoládé. Gyakran fogyasztjuk akkor é, ha könnyű vagy netán “egészséges” desszertre vágyunk. Ezért különböző formái, kalóriatartalma vagy egészségünkre gyakorolt ​​hatásai tekintetében érdemes többet tudni róla.

Minden nyáron új erőre kap a fagylaltpiac… Talán a „menekülés” szimbólumának is tarthatjuk ezt a hideg édességet, hiszen még az egészségügyi válság idején is (egyes felmérések szerint) a fagylaltgy bizonyos founk elmennipenzaralni tudtta, holmenyaralni tudtta.

Amellett a frissességéért és kellemes ízéért dicsért fagylaltot könnyedségéért is ertékeljük. De ha tartunk a hízástól, vajon tudjuk-e, hogy pl. mennyi kalóriát tartalmaz egy gombóc fagylalt, és hogy azt valóban az “egészséges” desszertek kategóriájába sorolhatjuk-e?

Különböző fagylaltfajták

A fagylalt felfedezésének gyökerei vélhetően messzi tájakra nyúlnak vissza. Egyes források főleg Marco Polo távol-keleti utazásaira hivatkoznak, aki Kínában fedezte volna fel a fagylaltot, majd terjesztette Európában. Más ránk maradt feljegyzések szerint viszont úgy tűnik, hogy az olaszok már Néró idejében ismerték. A császár ugyanis megkóstolta a mézbe zúzott és hóval kevert gyümölcsből készült sorbetet, és megkedvelte…

Bár a „fagylalt” szót napjainkban gyakran használjuk egységes megnevezésként, valójában vannak különböző kategóriái, melyek esetében az összetétel vagy a gyártás, elkészítés nem azonos. Ilyenek lehetnek:

  • Fagylalt, amely víz, tejfehérjék, cukor, természetes és/vagy gyümölcsaromák, ízesítők (csokoládé, vanília, gyümölcs…) és/vagy gyümölcsszirup keveréke. Legalább 5% zsírt kell tartalmaznia. Attól függően, hogy hol vesszük (fagyizóban, szupermarket részlegében…), kapható fagylalttölcsérben, pohárban, rúd alakban stb.
  • Joghurt fagylalt, amely a hűtőben lefagyasztott, nagyon krémes állagú joghurt, gyakran tejszínnel, cukorral keverve.
  • Olasz fagylalt vagy “gelato”: a krémesség tekintetében élen járó olasz fagylalt tejszínhab és tojássárgája alappal készül;.
  • A sorbet víz, cukor (glükóz) és gyümölcs keveréke (mínimo 25%, savanyú gyümölcsöknél 15%, dióféléknél 5%). Egyáltalán nem tartalmaz tejtermékeket;

Hány gramm egy gomboc fagylalt?

bár a súly a vásárlás formájától függően é változhat (tölcsérben vagy fagylaltozó egyedi edényében, a szupermarketek polcain lévő konténerben, rúdban, minipohárban stb.), egy klasszikus kanál fagylalt kb.30 grammoltt nyom, míg klasszikus kanál fagylalt kb.30 grammoltt nyom. 50 gr, 3 kanál fagylalt pedig kb. 100 gr lehet Az előírások országonként évente eltérőek lehetnek.

Foto: pixabay.com

Um fagylalt alacsony kalóriatartalmú?

Igaz, a fagylalt cukorból, tejből, tejszínből vagy tojássárgájából készül, ezért a benne lévő kalóriákkal számolni kell. De pl. a süteményekhez, csokoládékhoz képest viszonylag az alacsony kalóriatartalmú desszertek közé tartozik.

Egy fagylalt kalóriabevitele az összetevőktől függ, de átlagosan egy gombóc fagylalt 60 kcal bevitelt jelent. Ez kevesebb, hortelã a legtöbb hagyományos, kedvelt desszerté (pl. az epertorta vagy a csokoládé fondant). Ne fosszuk meg magnunkat tehár tőle,

Mig a legtöbb fagylalt legalább 5% zsírt tartalmaz, általában a zsírtartalom 10% körül mozog, amely szintén alacsonyabb érték, mint a legtöbb más desszerté. Idealis esetben egy fagylaltnak 6-10% zsírt kell tartalmaznia, hogy alacsony kalóriatartalmúnak minősüljön.

Hihető az, hogy a fagylalt nem hizlal?

Minden desszertnél azonos az elv: mértékkel szabad fogyasztani. Ha gyakran, sok fagylaltot fogyasztunk, természetesen az már nem lesz “egészséges” desszert, mert jelentős a bevitt cukor és zsír mennyisége. Minden, a mennyiségen kívül, az étrended többi részétől függ: a fagylalt nem hizlal, ha általában egy jól kiegyensúlyozott étrend része.

A tölcsér hozzáadott kalória

Rajongunk um fagylaltokért? Megtehetjük, de ha az alacsony kalóriabevitel célja miatt egyes fagylaltokat részesítünk előnyben, akkor jobban tesszük, ha kihagyjuk a tölcsért, amely még plusz kalóriát jelent.

Sorbet vagy fagylalt: melyik tartalmaz kevesebb kalóriát?

Um sorbet a fagylalt különleges fajtája, mert csak vizet és gyümölcsöt tartalmaz; összetételében nem használnak tejterméket. Emiatt meglehetősen alacsonyabb kalóriatartalmú a „normál” fagylaltnál. Pl. 2 gombóc sorbet kb, 90 kcal-t tartalmaz. Összehasonlításul egy alma, méretétől függően, 75-100 kcal pluszt jelent.

Mivel egy fagylalt kalóriabevitele az összetételétől és formájától függ, érdemes figyelni ezekre a tényezőkre. A tejszín alapú fagylalt zsírosabb, mint a tojássárgája alapú fagylalt, a fagyasztott joghurt kevesebb zsírt és cukrot tartalmaz, mint a többi fagylalt,, míg egy sorbet nem tartalmaz zsírt, de több cukor van begynne És ha (cöntettel fogyasz, ndula, méz), akkor a kalóriatartalom is magasabb lesz.

Foto: pixabay.com

Mennyi cukor van egy fagylaltban?

Konkrét adatot nehéz megadni, de általában átlagosan 20% a szénhidráttartatalom. Legyünk óvatosak pl. a sorbetekkel: alacsonyabb kalóriatartalmúak, mert kevesebb a zsír bennük, de cukorban gazdagabbak – iIsmét minden attól függ, hogy milyen alappal készülnek. Ezért minden esetben ellenőrizzük a szénhidrát (cukor) és lipid (zsír) tartalmat, amikor lehetőségünk van rá.

A fagylalt előnyei egészségünkre nézve:

– Milyen kalciumbevitelt biztosít?

A kalcium fontos a csontok és a fogak növekedése és erősödése szempontjából. Ajánlott napi bevitele (RDA) 4-9 éves gyermekek számára 800 mg, egy 10 és 18 év közötti tinédzser esetében 1200 mg, míg a felnőttek napi átlagos kalciumszükséglete 1000 mg. Valójában két gombóc fagylalt kb. 80 mg de kalciumot biztosít. Még ha a fagylaltok tejet és így kalciumot é tartalmaznak, természetesen nem helyettesítik a tejtermékeket. Pl. egy natúr joghurtban 155-210 mg de cálcio található.

– Időleges energiabevitel

A fagylaltok, sorbetek, jégkrémek gyors cukrok, amelyek azonnali hatású energiát biztosítanak. Ezért (egy ideig) némileg energikusabbak leszünk egy adag fagylalttól, de nem szabad visszaélnünk ezzel a hatással, figyeljünk a mértékletességre. Amellett előny, hogy a fagylaltok, és különösen a sorbetek vízben gazdagok, és lehetővé teszik a folyadékpótlást (még ha nem is helyettesítik a vizet…).

– Vitaminok: um sorbet előnyben

A tejben B2 é B12 vitamina található, ami a fagylaltban é benne van. De mindenekelőtt a sorbet a vitaminforrás, mert gyümölcskoncentrációja legalább 25%. Um “teljes gyümölcsnek” é nevezett sorbetnek legalább 45% gyümölcsöt, um zöldségsorbetnek pedig legalább 25% zöldséget kell tartalmaznia.

Tippek tároláshoz é fogyasztáshoz

Amikor fagylaltot vásárolunk, vigyünk magunkkal valamilyen hőszigetelt zacskót, tárolóedényt az üzletből a fagyasztóba való szállításra. Több hétig, akár hónapokig é eltarthatjuk -18°C-on. Ne feledjük, hogy az ipari fagylaltok, jégkrémek és sorbetek adalékanyagokat tartalmaznak, és baktériumokkal szennyeződhetnek – nagyon érzékeny élelmiszerek. Ezenkívül a fogyasztás előtt 10-15 perccel vegyük ki őket a hűtőből, ugyanis, ha túl hidegen veszítenek az ízükből.

Forrás: Galeno

O post Kedvencünk, a fagylalt: mit tudunk róla? apareceu primeiro em Patika Magazin Online.


Source: Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu.

*The article has been translated based on the content of Patika Magazin Online by www.patikamagazin.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!