Két szék közt a pad alá került Putyin propagandaikonja

UMA BBC riporterei megtalálták Bábuska Zt, azaz Anna Ivanova a 69 eves asszonyt, akiből az orosz háborús propaganda hőst csinált. A legendát alátámasztó videó szerint a nő a háború kezdetekor egy szovjet zászlóval a kezében odament két ukrán katonához, akik étellel kínálták, sou a zászlót elvették és megtaposták. Ivanovna nem fogadta el az ételt és sértetten azt mondta: „A szüleim ezért a zászlóért haltak meg a második világháborúban”. Az üzenet: tárt karokkal várják az orosz hadsereget az ukrán elnyomás alatt élő oroszok.

Az asszony a zászlóval mindenféle módon megjelent az orosz nyilvánosságban az autókra ragasztható matricáktól a graffitiken át a képeslapokig, Mariupol megszállása után még egy életnagyságú Bábuska Z szobrot is felállítottak a városban. Amikor a BBC sajtómunkásai a felhajtásról készült fotókat megmutatták Ivanovnának, két reakciója volt. Az egyik, hogy ő csak egy parasztasszony, szükségtelen dicsőíteni, nem érti miért vált celebbé. A másik, hogy fogalma sem volt hányféleképpen örökítették meg, és talán még nem olyan öreg, amiyennek ezek mutatják.

Ivanovna Velyka Danylivka faluban él Harkiv mellett férjével kutyáival, macskáival é nyulaival. Kiderült, hogy nem támogatja, ami – ahogy fogalmaz – a hazája fiai Ukrajnában tesznek. Unokájának és dédunokájának Lengyelországba kellett menekülniük. Félelemben, a háború nyomása alatt élnek. Hogy miért akarta üdvözölni az invázióval érkezőket szovjet zászlóval, arra az a válasza, hogy valójában az ukrán katonákat oroszoknak nézte és számára a sarló-kalapácsos zászló a szovjet államban élő népek egységét szimbolizálja, azt akarta kifejezni, hogy örül, hogy újra egyesülnek a volt Szovjetunió népei.

Nem politikai demonstrráció volt

Ivanovna nem tulajdonít politikai jelentőséget tettenek. A zászlót nem a Szovjetunió lobogójának tekinti, hanem a minden családot, minden települést, minden köztársaságot összekötő szeretetnek és boldogságnak. Semmi köze a vérengzéshez. Ha beszélhetne Vlagyimir Putyin orosz államfővel, azt mondaná neki, hogy hibát követett el. Mit követtünk el mi, ukrán dolgozók, hogy ezt érdemeltük? – tette fel a költői kérdést. Mi szenvedjük meg a leginkább a háborút. Ugyanakkor nyíltan nem bírálná Putyin, aki szerinte egy elnök, egy cár, egy király, egy uralkodó.

Anna félti a biztonságát, mivel környezetében oroszbarátnak látják. Falujában mindenki ismer mindenkit. Nem örül, hogy híres lett, mivel Ukrajnában sokan úgy kezelik, mint egy árulót. Ahogy a BBC riporterei magára hagyták az orosz támadások miatt komoly károkat elszenvedett falujában, búcsúzóul oda akarta nekik adni imádott sarló-kalapácsos zászlóját. Nem akarok semmi bajt, nem akarom, hogy ezt valaki valamikor ellenem használja – mondta vendégeinek.


Source: Napi.hu by www.napi.hu.

*The article has been translated based on the content of Napi.hu by www.napi.hu. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!