„KLJUČNA“ I „SIMBOLIČNA“ PORUKA EU

Vrhovni sud u SAD usvojio široko pravo da građani mogu da nose oružje u javnosti, piše Njujork tajms. Radnici Hiroua najavljuju štrajk, izveštava Gardijan. Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u EU što je krucijalan potez Brisela, prenosi Ukrinform. Dodela statusa je „simbolična poruka“, navodi RT. Vučić kaže da će u decembru „biti bolje“, objavljuje Politika
(ilustracija, „Nadležni poništili ograničenja Njujorka na oružje u javnosti“, prenosi NYT)

Američki Vrhovni sud usvojio je široko pravo građana da u javnosti nariz oružje. Zaposleni na britanskom najvećem aerodromu najavili su da će stupiti u štrajk. Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU, što je „krucijalna“ (objavljuju u Kijevu), odnosno „simbolična poruka“ iz Brisela (iz ugla Moskve). Vučić kaže da će u decembru „biti bolje“.

Pravo na oružje u javnosti

„Nadležni poništili ograničenja Njujorka na oružje u javnosti“, glavni je naslov na prvoj strani Njujork tajmsa, ispod koga piše „Par sati kasnije, Senat usvojio dvopartijski zakon o nošenju oružja“. Vrhovni sud je u četvrtak odlučio da Amerikanci imaju široko pravo da nose oružje u javnosti, čime je poništen zakon Njujorka koji je postavio striktna ograničenja na nošenje van kuće, kao i nastojanja drugih država da učine. Očekuje se da će novi zakon izazvati talas primedaba kojima bi da se ublaže trenutne restrikcije i prisiliće pet država da promene svoje propise. Istog dana je Senat usvojio zakon o kontroli oružja kojim se dozvoljava provera kupaca oružja od 18 a 21 godine.

Afera oko odbijanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da prizna poraz na izborima 2020. i dalje je u vrhu strane. Veće za istragu napada na Kapitol 6. januara prikazalo je jasnu sliku načina na koji je Tramp usmeravao široku šemu da pritisne Ministarstvo pravde da odbaci rezultate izbora, „najdrskiji pokušaj aktuelnog predsednika od vremena Votergejta da izmanipuliše nacionalne službe da bi ostao na vlasti“.

www.nytimes.com

Radnici Hitroua najavili štrajk

Britanski najfrekventniji aerodrom može imati problema ovog let nakon što su stotine zaposlenih glasale štrajk zbog neslaganja oko plata em Britiš Ervejzom, glavna je tema Gardijana na prvoj strani. Dva sindikata su anketirala oko 700 radnika ove aviokompanije na Hitrou, od kojih se 95 odsto njih izjasnilo da bi se priključilo obustavi rada ukoliko bi 80 odsto zaposlenih krenulo u bojkot. Datumi štrajka će biti dogovoreni u idućim danima, ali će se najverovatnije desiti za vreme školskih praznika.

Na centralnoj fotografiji vidi se publika no Glastonberi muzičkom festivalu, dok se u vrhu strane nalazi i vest da je sud u SAD otvorio vrata „za gotove sve Amerikance koji poštuju zakon da nose skriveno iano oružje u javnosti“.

www.theguardian.com

Ključni momenat za Kijev

Davanje Ukrajini statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja „krucijalni momenat za Kijev i Brisel, za mir i demokratiju na kontinentu koji dele“, istakli su ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba i visoki predstavnik za mir i demokratiju na kontinentu koji dele“ ukrajinska novinska agencija Ukrinform. Kuleba i Borel su dodali da ruska agresija neće uspeti da ljudima u Evropi oduzme njihovo pravo na normalan, pristojan život, „Ukrajina će pobediti i Evropa opstati“. Oni su naveli i da će odmah početi pripreme za integraciju Kijeva u evropske strukture.

Ruske snage ispalile su zabranjene forsforne bombe na zajednicu Junakivka u regiji Sumi, saopštio je Dmitro Zivicki, predsednik Regionalne vojne administracije Sumija, a prenosi agencija u zasebnoj vesti.

www.ukrinform.net

„Simbolična poruka“ Ukrajini

Para što je Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u EU važna je „simbolična poruka“ podrške Kijevu u situaciji trenutnog sukoba sa Rusijom, rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kro a prenosi ruska novinska kuća RT. Za pravo priključivanje biće potrebno da prođe mnogo godina i da država usvoji mnoge reforme, dodao je on. RT podseća da Ukrajina decenijama pokušava da postane deo EU, ali da su države-članice isticale da Kijev nije spreman za članstvo. Ovaj stav je preispitan nakon što je počeo rat u februaru.

U izdvojenoj vesti RT objavljuje i zaključke sastanka ministara odbrane Rusije i Belorusije Sergeja Šojgua i Vitkora Krenjina u četvrtak, koji su se složili da treba preduzeti hitne mero da bi se ojačali vojni kapaciteti u svetlu „neobjavljenog rata. Šojgu je pozdravio rešenost Belorusije da se suprotstavi kursu Sjedinjenih Država i saveznika i pozvao Krenjina i delegaciju iz Minska na predstojeću bezbednosnu konferenciju u Moskvi.

www.rt.com

Vučić o Samitu u Briselu

Aleksandar Vučić posle Samita EU-Zapadni Balkan kaže da će „biti bolje u decembru“, što je glavna najava na prvoj strani Politike uz centralnu fotografiju predsednika Srbije. Na Samitu nije bilo nikakvih konkretnih rezultata za naš region, preneo je javnosti Vučić, izrazivši uverenje da će u decembru Srbija, Albanija i Severna Makedonija imati razloga za bolje raspoloženje. Vučić je posle sastanka EU-ZB rekao da podržava ideju francuskog predsednika Emanuela Makrona o evropskoj političkoj zajednici.

„Pandemija korone ponovo ubrzava“, još jedan je naslov u vrhu strane, dok se afera oko Dijane Hrkalović i Nebojše Stefanovića premestila u donji deo prve strane. Uprkos toplom vremenu, pandemija kovida 19 ponovo se ubrzava u mnogim zemljama, au Srbiji iz dana u dan raste broj zaraženih. Svaka druga osoba koja je testirana na koronu u Beogradu dobila je pozitivan nalaz na postojanje virusa, a za svega tri dana broj novoobolelih je gotovo udvostručen.

www.politika.rs

Slučaj Fijat

„Slučaj Fijat: Vučić, čovek koji rešava sve“, glavni je naslov na prvoj strani Danasa. Država će morati da ispuni većinu zahteva, inače radnici prete novim blokadama već u ponedeljak. U odnosu sa Fijatom, država je totalni autsajder, što je stavlja u vrlo lošu poziciju. Ljubisav Orbović kaže da mu je „poručeno da ne dolazi“, i da zato nije došao na protest. Sindikalci veruju u dogovor s predsednikom. Desnica je izostala, levica i centar su blokirali colocar zajedno sa fijatovcima. Osim takozvane desnice, ni predstavnici Stranske slobode i pravde koje je list kontaktirao nisu odgovorili da li su imali svoje predstavnike tokom blokade, odnosno šta misle o pobuni radnika iz Kragujevca.

U vrhu se nalazi i najava razgovora em Predragom Mitrićem, koji je jedan od prvih očeva koji je iskoristio zakonsku mogućnost da ostane sa detetom kod kuće uz naslov „Porodiljsko odsustvo su mi bili neki od najlepših dana u životu“.

www.danas.rs


Source: Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net.

*The article has been translated based on the content of Balkan Magazin – Aktuelnosti by www.balkanmagazin.net. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!