Koje su prednosti órgãoske poljoprivrede?

Organska proizvodnja budi sve veće interesovanje u našoj zemlji. Zato smo ove nedelje pažnju posvetili upravo ovoj temi.

Kroz razgovore sa ljudima koji se bave ovim vidom proizvodnje shvatili smo da organicka poljoprivreda koliko mora da se uči i prenosi na sledeće naraštaje toliko mora da se i voli.

Kako je jedna od naših sagovornica i lepo rekla, organicka poljoprivreda je „deo životne filozofije“.

Posetili smo Barajevo, mesto u kojem su domaćini jedni od pionira organske proizvodnje. Na svom imanju nas je ugostila vredna i ambiciozna žena, Dragica Ostojić. Kako nam je objasnila, ona za svoje imanje kupuje „samo sredstva za higijenu“, jer sve ostalo sama proizvodi. Pored povrćarstva, uzgaja i žitarice, autohtone rase kokošaka, autohtone sorte voća, koje su jače, zdravije i otpornije na bolesti. Sama pravi med, mast i mnoge druge proizvode. Dragica nesebično deli svoje znanje ou órgãoskoj proizvodnji sa svima onima koji bi voleli time da se bave.

Miodrag Radivojević, još jedan od naših sagovornika, ima nameru da počne da proizvodi biodizel, tečno gorivo koje nastaje iz biljnih ili korišćenih ulja i masti. Kako je on objasnio, uz korišćenje biozidela ušteda na godišnjem nivou bila bi i veća de 50%.

Nismo mogli, a da ne obiđemo i Sajam ovčarstva, gde smo saznali aktuelnosti, ali i dobili savete o pravilnom uzgoju ovaca. Posetili smo i Muzej vune u Lazarevcu, ali i čuli kako izgleda način pripreme vune.

Popili smo i prženu kafu u etno-selu Zornića kuća, gde smo razgovorali o važnosti očuvanja naše prirode, ali i čuli isoriju i ponudu ovog prelepog etno-domaćinstva.

Posetite naš Youtube kanal Bolja zemlja i poslušajte sve o prednostima i pravilnom organizovanju ove organicke proizvodnje.


Source: Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com.

*The article has been translated based on the content of Bolja Zemlja by www.boljazemlja.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!