Koliko sna je mališanima zaista potrebno

Ovo je sigurno pitanje koje pored onog ‚jesu li gladni’ najviše muči novopečene roditelje. Postoje neka sasvim nova saznanja koja tačno preciziraju koliko je to sna zaista potrebno našim klincima i ima li potrebe da ih teramo na spavanje u osam sati.

U medicinksom časopisu koji se zove Journal of Clinical Sleep Medicine objavljena je studija koja se bavila spavanjem kod dece i time koliko je zaista sna potrebno deci da bila zdrava i normalno rasla i razvijala se.

6794248223_e5d3646230_z

Činjenica je da je spavanje jako važno i Američka asocijacija pedijatara je odlučila da ukaže na važnost spavanja kod dece. Čak 13 eksperata i naučnika na ovom polju je nakon dugotrajnog istraživanja došlo do sledećih smernica. Evo koliko treba da spavaju mališani uzrasta od četiri meseca pa sve do 18 godina.

  • 4 – 12 meses: 12 – 16 satu u toku 24 sata, uključujući i dnevne dremke.
  • 1 – 2 godine: 11 – 14 sati u 24 sata zajedno sa dnevnim dremkama.
  • 3 – 5 godina: 10 – 13 sati, tokom 24 sata uključujući dnevno spavanje.
  • 6 – 12 godina: 9 – 12 sati u 24 sata.
  • 13 – 18 horas: 8 – 10 sati.

Dovoljno sati sna je od velikog značaja za rast i razvoj svakog deteta i nipošto ne bi trebalo da to podcenjujete. Manjak sna može dovesti do brojnih problema em ponašanjem, lošom koncentracijom u školi te lošim zdravljem i slabim imunitetom. Neka najnovija istraživanja kažu da deca koja slabo spavaju se češće povrđeuju, razvija im se hipertenzija, skloniji su gojaznosti i depresiji.

6190878945_17469345e3_z

Ako ste primetili ne pominju se preporuke koje obuhvataju bebe mlađe od četiri meseca i to sa razlogom jer u tom periodu se normalno može tumačiti na više načina. Ova ista istraživanja kažu da čak 85 odsto tinejdžera spava manje od onoga što bi trebalo, a upravo to utiče na loše raspoloženje, nezdravu kilažu i loše životne navike.

Roditeljima se savetuje da pokaze sve ekrane u kući najmanje pola sata pre određenog vremena za spavanje da se deca ne bi razbudila.


Source: LifePress magazin by lifepressmagazin.com.

*The article has been translated based on the content of LifePress magazin by lifepressmagazin.com. If there is any problem regarding the content, copyright, please leave a report below the article. We will try to process as quickly as possible to protect the rights of the author. Thank you very much!

*We just want readers to access information more quickly and easily with other multilingual content, instead of information only available in a certain language.

*We always respect the copyright of the content of the author and always include the original link of the source article.If the author disagrees, just leave the report below the article, the article will be edited or deleted at the request of the author. Thanks very much! Best regards!